Nytt liv, ny deckarserie
Kjell Eriksson har börjat om
De senaste fem åren har varit omtumlande för författaren Kjell Eriksson. Han har skilt sig, krisat, lämnat Sverige, bosatt sig i Brasilien och Barscelona, avslutat deckarserien om Ann Lindell och skrivit en självbiografi.
Och i sommar kommer "Spetsad" – första boken i hans nya deckarserie om kommissarie Santos i Brasilien.
Kjell Eriksson är på ett av sina sällsynta besök i Sverige. Sedan flera år tillbaka bor han omväxlande i en lägenhet i Barcelona och i ett hus i en liten by i Brasilien. Nu har han flugit över halva jordklotet för att ta emot ett fint pris – fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2013. Han får de 125 000 kronorna för sitt samlade författarskap – som enligt juryn genomsyras av solidaritet och gemenskap.
När LitteraturMagazinet möter honom på ett hotell i centrala Stockholm är han jetlaggad och vill bara ha svart kaffe. Han är måttligt road av den svenska slaskvintern och pratar hellre om de underbart goda mango- och avokadofrukter som just nu mognar hemma i byn på den brasilianska ön.
– De går inte att jämföra med de du köper på ICA. Jag skulle ha tagit med mig några till dig, säger han.
Kjell Eriksson debuterade 1993 och har skrivit en lång rad romaner – inte minst de tio deckarna med Ann Lindell vid Uppsalapolisen.
Privat har han några tuffa år bakom sig. Det började med att han lämnade sitt gamla jobb som trädgårdsmästare och blev författare på heltid 2003. Han hamnade i en livskris och flyttade från Sverige. På en liten ö i Braslien började han skriva på självbiografin, “Simma i mörker”, som kom ut hösten 2012.
Han säger att han kom han till en punkt där han kände att han var tvungen att börja tala sanning och vara ärlig. Självbiografin blev ett sätt ”att tröska igenom livet”.
– Det är väl vanligt när man närmar sig 60-årsåldern att man börjar reflektera över det man upplevt, säger han.
I självbiografin beskriver han sin uppväxt i arbetarkvarteren i hemstaden Uppsala. Han talar om klasskamp och underläge. Han är är arg och även politisk.
Men att tala om klass provocerar.
– Hade boken kommit ut på 1970-talet hade den fått ett helt annat mottagande, tror Kjell Eriksson
”Simma i mörker” har rört upp känslor och han har mist flera vänner och författarkollegor efter att den kom ut.
– Jag har funderat mycket på det där.
– Folk blir nervösa när man pratar om klass.
Men många gillar också det han skriver. Under intervjun återkommer han gång på gång till hur stor han är i hemstaden Uppsala. Han berättar också med värme om den trogna skara läsare som på olika sätt visar att de genuint känner igen sig i hans böcker.
– Klassperspektivet finns inympat i mig. Det är en del av mitt arv, säger han.
I arvet ingår bland annat svårigheter med att ta författarrollen på allvar fullt ut. Trots att han debuterade som 40-åring fick han under många år brottas med kluvna känslor. När självaste Ivar Lo-Johansson berömde hans skrivande hade han svårt att ta till sig det. Det hände också att han viftade bort samtal om formuleringar, sa att hans text inte var så viktig.
– I början fanns det de som blev förbannade på mig för att jag tog för lättsamt på skrivandet, berättar han.
– Det blev en en tankeställare för mig när folk blev irriterade.
Under många år skrev han på halvtid och drev sin handelsträdgård på halvtid. Och det handlade inte i första hand om ekonomin – deckarserien om Ann Lindell sålde bra och har givits ut i 15 länder – utan mer om att det inte kändes okej att ”bara skriva”.
Idag har han inga problem med att kalla sig författare. Att skriva självbiografin blev ett sätt att komma vidare.
– Det är förstås pretentiöst att sätta sig och skriva om sig själv. Men en författare kan inte tänka så. Man kan bara skriva och så får man se hur läsarna tar emot boken, säger han.
En fin följd av ”Simma i mörker” är att han kommit sina barn närmare.
– Först blev de chockade över hur mycket de inte visste om sin far. Jag lät dem läsa boken en månad innan den kom ut. Men sedan har vi faktiskt blivit tightare, säger han.
Sedan 2007 bor han omväxlande i Braslien och Barcelona och har träffat en ny kärlek.
Men det är inte bara sitt gamla privatliv och sin gamla hemstad han har lämnat bakom sig. Han också sagt farväl till sin deckarhjältinna Ann Lindell vid Uppsalapolisen som han skildrat genom tio deckare under åren 1999-2009.
Sommaren 2013 kommer första boken i en ny deckarserie – "Spetsad" – som utspelar sig på den brasilianska ö där Kjell Eriksson bor på halvtid. Huvudpersonen är en lokal poliskommissarie som heter Santos och är något helt annat än Ann Lindell.
– Han är lönnfet, ful, slö, korrumperad... berättar Kjell Eriksson.
Under åren i Brasilien har han långsamt förstått mer och mer om hur hans nya hemland fungerar och hur ”genomkorrumperat” det är.
– Det är ett våldsamt samhälle, säger han.
Idén till den nya deckarserien fick han när 19-årig man blev svårt skjuten på gatan där han bor. En stor folksamling tittade och polisen kom – men ingen någonting för att försöka rädda killens liv och polisen säkrade inga bevis.
– De bara stod där, trots att killen fortfarande levde. Efter 90 minuter kom ambulansen trots att det bara är en kvarts bilresa till sjukhuset. Det finns en total likgiltighet inför döden som är väldigt främmande för oss. Jag försöker skildra det i boken, säger Kjell Eriksson.
Vid sidan av den nya deckarserien håller han på med ett annat projekt som växer och sväller över alla breddar. Det handlar om Spanien, inbördeskriget på 1930-talet och de många frivilliga från bland annat Sverige som reste dit för att slåss mot general Franco. Han jobbar med detta när han är i sin lägenhet i Barscelona.
– Jag har ingen aning om när det blir klart. Jag har hållit på med det i tio år, säger han.
Under tiden fortsätter att han plocka mango och avokado och skriva om Santos. Den brasilianska kommissariens andra fall är redan på gång.
Anmäl textfel