LitteraturMagazinets recension av Mino och Micke - Mörka bergens hemlighet, Kjell Thorsson
Händelserik berättelse om äventyr och uppfinningar
"Mörka bergens hemlighet" är del två i Kjell Thorssons serie om Mino och Micke. Del ett, "Havsmonster i knipa", kom 2015 och var författarens debutbok.
I ganska många science fiction-berättelser leks det med tanken om robotar som slutar lyda människor och artificiell intelligens som får egen vilja. Vad händer om roboten inte följer robotikens lagar som formulerades av Asimov i hans verk "I, Robot"? Vilka konsekvenser har det för oss?
Just dessa tankar får den unge läsaren pröva i Kjell Thorssons bok "Mörka bergens hemlighet". Boken är nummer två i en serie och handlar om Mino och Micke som bor i Östra Skruvlunda och har teknik som huvudintresse. Under ett äventyr träffar Mino en robotbyggare vars liv har blivit begränsat av just en av hans robotar. Det kommer krävas en hel del uppfinningsrikedom och tekniskt kluriga lösningar för att stoppa faran.
"Mörka bergens hemlighet" följer delvis traditionen som har befästs av böckerna om Halvan och olika fordon (A. Norlin och J.Burman) när illustrationer innehåller pilar som pekar på olika tekniska detaljer och medföljande förklarande texter. På det här sättet förstärker man fokus på det tekniska och samtidig uppmanas läsaren att uppehålla sig lite längre vid bilden, sätta fingret på boksidan, följa pilen och hålla sig kvar. Samtidigt följer Thorssons bok en annan barnbokstradition: att avsluta många av uppslagen med en cliffhanger så att man har lust att vända sidan för att få veta vad som händer sedan. Å ena sidan har vi väldigt detaljerade illustrationer som uppmanar att stanna upp, studera, fördjupa sig, å andra sidan har vi en berättelse som för läsaren framåt, och resultatet blir en dynamisk och spännande läsupplevelse.
Författaren har en lekfull inställning till sina illustrationer: viss bilder tar upp hela uppslaget, andra är bara mindre rutor infällda i den stora bilden. Texten placeras ut på olika ställen och skapar ett visst överraskningsmoment när bladen vänds. Illustratörens lek med flera små illustrationsrutor som tillsammans bygger en bildsekvens påminner lite om serier, och den känslan förstärks med här och där förekommande serieljud: "Kaboff", "Wroaar!"
Jag tror att vissa av berättelsens delar skulle kunna vara tajtare: slutet, till exempel, känns lite utdraget. En annan kritik är att läsaren skulle behöva ha en lite klarare introduktion i och med att det här är bok nummer två i serien. Har man inte läst första boken så tar det tid att förstå varför Mino åker iväg och att Thiago är hennes hund. En kortare inledning skulle nog bidra till att berättelsen känns tillgänglig från första början.
"Mörka bergens hemlighet" har även typiska inslag som ofta förekommer i barnlitteraturen: barnet reser iväg på egen hand, konfronteras med ett problem, lyckas vinna med hjälp av andra, och för att markera att allt slutar gott deltar barnet i en festlig måltid och hemresan. Så Thorssons bok hämtar inspiration från olika genrer: science fiction, serier och äventyrsböcker vilket resulterar i en lekfull, händelserik berättelse om äventyr och uppfinningar.
Mottagen: 22 mars 2016
Anmäl textfel