LitteraturMagazinets recension av Lyssnarens guide till Cornelis, Klas Gustafson
Gustafson öppnar dörren till Cornelis värld
Det finns absolut en hyllplats ledig för en lättillgänglig uppslagsbok om Cornelis låtskatt!
Boken "Lyssnarens guide till Cornelis" har undertiteln "Allt du inte visste om 216 sånger av Cornelis Wreeswijk". Det är en bra sammanfattning av innehållet. På över 500 sidor beskriver författaren bakgrunden till att dessa Cornelissånger kom till, vilka personerna är som besjungs och varför arrangemanget låter på det ena eller andra sättet.
Cornelis skapade ett myllrande persongalleri och karaktärerna vandrar ut och in flera texter. Han skrev också många sånger direkt riktade till verkliga personer eller institutioner, något som man kan behöva bakgrunden till för att ta till sig. Även referenserna till världshändelser, historiska personer och litterära gestalter är bra hjälp för den som inte är så insatt eller för ung för att minnas.
Cornelis var beläst, historiskt och politiskt intresserad och hade flera musikaliska influenser från så väl medeltiden som från samtiden. Detta påverkade musiken och texterna och det berikar lyssningen att känna till åtminstone en del.
Klas Gustafson är kunnig på sitt område och lyckas skriva både fängslande och enkelt. Det är lätt att ta till sig alla fakta – och även om man inte är en Cornelisfantast är det lätt att fastna i de ömsom tragiska, ömsom roliga historierna bakom sångerna.
I boken kan man läsa att enligt 2009 års statistik från upphovsrättsorganisationen Stim är de fem populäraste Cornelissångerna "Somliga går med trasiga skor", "Turistens klagan", "Veronica", "Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind" och "Felicia, adjö". Jag är rörande överens med författaren om att andra alster borde lyftas fram och upptäckas av fler. Cornelis Wreeswijk har 733 verk registrerade hos Stim så det finns ingen anledning att tjata ut en handfull av dem. Kanske kan den här boken hjälpa till att väcka intresset för några andra sånger?
Klas Gustafson gav 2006 ut boken "Ett bluesliv – berättelsen om Cornelis Wreeswijk". I den får vi lära oss mer om människan Cornelis och följa hans krokiga resa från barndomen i Nederländska Ijmujden till att bli en av de mest spelade, älskade och omdiskuterade svenska låtskrivarna och sångarna genom tiderna. Det man kan sakna i "Ett bluesliv" är just musiken; inte var, när och hur en skiva spelades in men bakgrunden till sångerna. Det är precis vad vi får i denna lyssnarguide! Tillsammans med "Ett bluesliv" täcker den in det mesta som kan vara värt att veta om Cornelis Wreeswijks liv och musik, förmedlat på ett väl avvägt och lättillgängligt sätt.
Erika Wallman
Mottagen: 4 september 2013
Anmäl textfel