Några tankar om barnboksåret 2014
Bråk och svenskt ALMA-pris
Barbro Lindgren tilldelades ALMA-priset och hyllningarna till henne, Sparvel och Loranga visste inga gränser. Även Tove Janssons böcker om mumintrollen fick ett uppsving detta år då hon skulle fyllt 100 år.
Den ständigt återkommande debatten om vad man får och inte får göra med barnböcker blommade ut rejält under 2014. Att SVT ville klippa bort kränkande material ur Pippi Långstrump – till exempel ordet negerkung – väckte starka känslor. I ena ringhörnan stod de som ansåg att man skändade verket och hela Astrid Lindgrens gärning, i andra ringhörnan stod de som rasade över att det inte var gjort för längesen.
Även Alfons Åberg (som fyllde 40 år 2012) fick sig en törn i år då det uppmärksammades att det förlegade synsättet att killar inte kan leka med tjejer tagit sig in i den nya filmen om Alfons. Författaren Gunilla Bergström med flera svarade att barn är smartare än vuxna – och åtminstone det var de flesta överens om.
Barnboksklassikerna om Lilla Anna, Totte och Emma gavs under året ut i nya och varsamt reviderade upplagor.
Anna Bengtssons ord- och detaljrika bok "Farfars mammas soffa" om en gammal soffas hundraåriga historia fick oväntad uppmärksamhet när den kom ut i september. Har vi månne tröttnat på hysteriska färger och skruvade nonsensrim? Blir 2015 ett år av realism och historisk förankring?
Erika Wallman
Anmäl textfel