Ombearbetning
Katrina Taikons "Katitzi" följer med genom livet
De självbiografiska böckerna om Katitzi, en romsk flicka som växer upp under 1930- och 40-talet i Sverige, är i mina ögon en nationalskatt. Att de två första, ”Katitzi” (1969) och ”Katitzi och Swing” (1970), nu kommer som nyutgåva är oerhört glädjande då det är berättelser som alla, oavsett ålder, borde läsa. De behövs i ett samhällsklimat som blir allt hårdare och otrevligare mot de romer som lever i Sverige.
Böckerna om Katitzi har följt mig genom hela livet. Från bilderböckerna när jag var riktigt liten, högläsning när jag blev lite större och slutligen hetsläsningen när jag blev lite äldre. Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats och det verkligen inte var speciellt länge sedan Sverige var ett ytterst rasistiskt land. Katitzis uppväxt är kantad av misshandel, förakt och utanförskap. Från mitt barnperspektiv som liten förstod jag inte hur det kunde vara så, att det gjordes skillnad på människor. Det var svårt för mig att ta in. Istället beundrade jag Katitzi som var modig och vågade säga ifrån till många av de vuxna som behandlar henne illa, trots den tuffa omgivningens agerande.
Nu, när jag som vuxen läser ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” i denna ombearbetning ser jag många saker som jag förmodligen inte reflekterade över som barn. Som att Katitzis mod ofta var framkallat av ren desperation och rädsla. Känslor som inga barn ska behöva känna. Att man ibland måste vara modig, fast man är livrädd och konsekvenserna ytterst hårda om det blir fel. För under samma period råder det ett världskrig utanför Sveriges gränser. Skräcken för vad som skulle kunna hända familjen om Hitler verkligen invaderar ligger latent hos familjen Taikon.
Vid flera tillfällen under läsningen bränner tårarna under ögonlocken. Sverige var ett hårt land. Staten försökte på olika sätt driva romerna ut ur landet, genom att bland annat vägra att ge dem ransoneringskuponger men samtidigt vara frikostiga med motboken. Ett sådant officiellt ställningstagande för att underblåsa en folkgrupps misär river hårt i den så kallade svenska självbilden av en rättrådig demokrati. Och det sipprar ner genom leden. Stora delar av samhället stänger sig för romerna. Katitzis verklighet är hård. Att som rom inte få hyra ett rum på ett hotell, bli nekad att handla i en affär eller bli slagen av en okänd människa på stan känns helt ofattbart. Samtidigt är jag medveten om att liknande saker förmodligen fortfarande utspelar sig runt om i landet.
Trots armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna finns där även en smittande glädje. Böckerna om Katitzi innehåller oerhört kärleksfulla berättelser om familj, vänskap och glädje. Glädje som alla barn kan känna igen. Som att ha vänner, familj, en egen hund. Möjligheten att få leka i lugn och ro en liten stund. Hitta nya vänner. Lära sig att den som mobbar kanske är den som innerst inne är den sorgsnaste. Att ständigt upptäcka nya saker och lära sig om världen. Den känslan skapar en varm känsla som sprider sig i hela kroppen och den stannar kvar långt efter att läsningen är slut. Böckerna är också oerhört välskrivna. Det enkla språket rymmer så många nyanser att jag som läsare får en ny upplevelse vid varje lästillfälle.
Rasismen mot romer har tyvärr inte försvunnit, trots att det gått över 80 år sedan Katarina Taikon föddes. Istället ser vi nu ett allt hårdare samhällsklimat där romer blir allt mer utpekade och utsatta för kränkande och våldsam behandling. Därför är det extra viktigt att böckerna om Katitzi får ny spridning, till nya generationer av barn i Sverige. Förhoppningsvis kommer alla 13 böckerna i serien i nyutgåva, så att dagens barn kan få samma möjlighet som jag – att följa Katitzis liv upp i tonåren och få en mer komplex bild av verkligheten. För att bidra till den förändring som jag hoppas komma skall.
Fotnot: Katarina Taikon (1932-1995) gav ut den första boken om Katitzi 1969. Boken blev en stor framgång och författaren fortsatte att skildra sin uppväxt i ytterligare 12 böcker. Den sista boken i serien om Katitzi utkom 1980.
Anmäl textfel