Erika Wallman
Många bra lättlästa böcker hösten 2013
Hösten 2013 kommer en lång rad lättlästa böcker för barn ut. Bra för de som just knäckt läskoden och ska börja läsa på egen hand. Erika Wallman har läst sju av dem och hittat flera guldkorn.
"Saga och Moses" av Pia Hagmar
Alla får gå på cirkus utom Saga eftersom hennes mamma säger att det är för dyrt. När Saga är på väg hem från skolan tillsammans med bästisen Max och är som mest arg får hon syn på en häst som inte verkar tillhöra någon. De bestämmer sig för att rädda hästen och när de hittar ägaren visar det sig att han jobbar på cirkusen.
Berättelsen om Saga är lätt att känna igen sig i, vem har inte varit med om att saker varit för dyra och vem har inte drömt om att jobba på cirkus? Boken är rikt illustrerad med stora och lagom detaljerade bilder som förstärker texten. Den är skriven med enbart versaler vilket egentligen försvårar ordbilden men kan vara till stor hjälp för den som inte blivit riktigt bekväm med de små bokstäverna än. Dessutom handlar det om en modig flicka och en pojke som får lov att vara lite mindre tuff.
"Bästa värsta födelsedagen" av Moni Nilsson
Äntligen är det Kakans födelsedag och äntligen ska hon få en egen cykel. Eller? Paketen är väldigt små, inget av dem kan innehålla en hel cykel. Men så får hon ett rött snöre av bästa kompisen Slatten, ett snöre som ringlar sig runt hela kvarteret. Och i slutet av snöret står det en cykel. Tillsammans ger de sig ut på en hisnande tur men den slutar inte väl, varken för Kakan, cykeln eller vänskapen.
Det här är den femte boken om Kakan och Slatten som ingår i serien "Äventyr i Paradiset". En lite längre bok med flera vändningar, enkel och luftig text och pratbubblor på vissa ställen. Det här är bilder att bli glad av; cykelbackarna är jättelånga, hela kvarteret hurrar, tatueraren blir inlindad i det röda snöret och morfar gråter glädjetårar.
"Hitta den rätta" och "Alla ljuger" av Martin Widmark
Wilma, Cornelis, Thi och Petter är fyra väldigt olika kompisar som gör en egen tidning ihop - Lilla Extra! - som även är namnet på bokserien. I "Hitta den rätta" försöker de hjälpa ensamma människor att träffa just den rätta, något som visar sig allt annat än enkelt. Men man måste kanske inte vara ihop med någon för att inte vara ensam? I "Alla ljuger" försöker reportrarna ta reda på om alla som säger att de inte ljuger talar sanning. Eller är det faktiskt så att till och med poliser ljuger ibland?
Böckerna är rikt och roligt illustrerade och de olika personligheterna målas skickligt fram genom gester och ansiktsuttryck. Texten är stor och luftig med en mening på varje rad. Berättelserna består till stor del av rapp dialog men det är inte svårt att hänga med, tvärtom är Martin Widmark väldigt duktig på att få samtalen att låta naturliga.
"Spindlar och spöken" av Ewa Christina Johansson
Malte och Milda hälsar på hos moster Ros. Hon bor i ett stort och kusligt hus och säger att det spökar. Om Malte vågar gå upp på vinden själv så ska han få allt Mildas godis. Han gör det trots att han är rädd att råka på både spindlar och spöken. Frågan är om det bara är någon som luras med honom eller om det verkligen finns ett spöke på vinden.
"Spindlar och spöken" är första delen i serien Spökhuset. Det är en rikt illustrerad bok som är lagom läskig för den som precis börjat läsa själv och tycker om spökhistorier. Meningarna är korta och uppdelade i korta stycken. Vissa styckena saknar rak vänstermarginal och är utspridda här och där runt en illustration, något som ger ett rörigt intryck och kan försvåra läsningen för nybörjaren. Man riskerar att missa en mening eller läsa i fel ordning.
"Fyrvaktarens käpp" av Britt Engdal
Viktor springer bort från kompisarnas skratt och gliringar och tar sig in i den gamla fyren. Konstiga saker börjar hända, som om det spökade. Han hittar en gammal käpp, är det den döde fyrvaktarens? Med hjälp av Lisa börjar Viktor ta reda på vad som hände fyrvaktaren och hans fru Sofia, hon som har samma namn som Lisas kompis som brukar le mot Viktor så att han blir röd i ansiktet.
En ömsom kuslig ömsom vardagsnära berättelse som en pojke, ett mysterium och en spirande kärlekshistoria. Det är enkelt att hänga med i historien samtidigt som den inte är förutsägbar. Meningarna är korta och sidorna luftiga. Dessutom har texten så kallat frasanpassat radfall, det vill säga den börjar på ny rad där det känns naturligt i läsningen och alltid efter skiljetecken. Detta kan göra texten mer lättläst för en del personer och är man ovan kommer man in i det ganska snabbt. Boken innehåller inga bilder men det är inget man saknar.
"Försvunnen" av Torsten Bengtsson
Olle är bästa kompis med Adam. Hans pappa dricker och det händer att han slår Adam som till slut bestämmer sig för att försvinna. Olle och tjejerna Vera och Elsa kan inte bara vara i skolan som vanligt utan börjar leta parallellt med polisen. Men vad kommer att hända när de hittar Adam? Vad kommer hans pappa att göra då?
Eftersom man får följa både Olle och Adam i den här berättelsen så vet man att Adam försvunnit frivillig och är i livet. Det gör att boken inte blir så läskig men den är ändå obehaglig. Miljöer, händelser och personer är vardagliga och enkla att känna igen sig i vilket ger de svåra ämnena extra tyngd och uppmuntrar till reflektion; det händer här och nu, det kan hända någon jag känner. Ett stort plus för att verklighetsförankringen följer med ända till slutet; det löser sig inte snabbt och enkelt för Adams familj utan de kommer att få fortsätta kämpa länge tillsammans. Ett hoppfullt men realistiskt slut.
Boken är ganska lång (12 kapitel) men texten är stor och luftig med korta lättlästa meningar. Det är mycket beskrivningar och mindre gestaltning vilket underlättar för nybörjarläsaren. En bra bok för den som vill ha lite mer känslor, tankar och inre dialog och som vill prova att läsa en bok med parallella historier vilket inte är helt lätt i början.
Erika Wallman
Anmäl textfel