Hanna Modigh Glansholm
Sommar och läsning hör ihop
Det finns så många tillfällen att läsa på sommaren. Man reser till och från. Befinner sig då och då i en solstol på stranden. På kvällen, när ljuset fortfarande hänger sig kvar, plockar man upp boken igen och vet att man har sovmorgon – i morgon också!
Sommar och läsning hör ihop på ett alldeles speciellt sätt, kanske framför allt för att man får den där långa sammanhängande tiden som gör att man riktigt kan sugas in i berättelserna.
Min första intensiva sommarläsning skedde tillsammans med författaren Martha Sandwall-Bergström och hennes böcker om Kulla Gulla. Förlaget Bonnier Carlsen skriver en liten artikel om författaren på sin hemsida med anledning av att det är 100 år sedan hon föddes. “Kulla Gulla” beskrivs som “proletärroman för unga”. Den föräldralösa flickan kämpar för att de fattiga ska få de bättre. Samtidigt är hon vacker och får sitt hjärtas prins på slutet. Men någon djupare analys av boken gjorde inte jag när jag var tio år och läste så kinderna glödde under par intensiva sommarlovsveckor hos farmor och farfar på landet.
En annan sommar, långt senare, stäckläste jag Vilhelm Mobergs epos om utvandrarna i en fäbodstuga utan el och vatten. Fällde många tårar, kanske allra mest under sista kapitlet av “Sista brevet till Sverige”. Har ni inte läst den fjärde boken i sviten – gör det. De avslutande kapitlet, där Karl-Oskar tänker tillbaka på ungdomstiden i Sverige när han träffade Kristina, är bland de finaste i hela skildringen eftersom man läser det i ljuset av allt som hände efteråt. Böckerna finns förresten i nyutgivna i pocket. En fotogenlampa ger faktiskt tillräcklig bra ljus för läsning.
I sommar har jag laddat upp med pocketböcker från förra årets utgivning. Ska läsa igen det jag missat. Jag börjar med de här:
- Helena Thorfinn: “Innan floden tar oss”
- Katrine Kielos. “Det enda könet”
- Sami Said: “Väldigt sällan fin”
- Göran Rosenberg: “Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”
Vad läser du i sommar?
Anmäl textfel