Ta makten över språket! - LitteraturMagazinet

 Krönikor 

Språket förändras blixtsnabbt

Ta makten över språket!

Språket förändras blixtsnabbt. Händelser i vår omvärld kräver nya ord. Vem hade hört om askstoppade flyg före vulkanutbrottet på Island? Visste du vad hen var för fem år sedan? Och vad gör egentligen ungdomarna när de chillar? 

Ofta blir jag alldeles förvirrad om jag ska förklara ett lite ovanligare ord. För det mesta kan jag sätta in ordet i ett sammanhang, men när det gäller den exakta betydelsen svävar jag på målet. Jag tror inte att det är speciellt ovanligt. Språket är som en levande organism, det förändras och omformas hela tiden. Nya ord tillkommer och gamla försvinner eller hamnar i glömska.

Jag undrar om det någonsin tidigare har tillkommit så många nya ord i språket som under det senaste decenniet. Det är inte bara låneord och översättningar utan helt nya ord. Händelser i vår omvärld kräver nya ord. Vem hade hört om askstoppade flyg före vulkanutbrottet på Island?

Nya saker tarvar nya benämningar och här sneglar vi många gånger på den engelska benämningen. Jag kommer ihåg debatten när styranordningen till datorn, ”mouse”, kom. Vad skulle den kallas på svenska? Mus eller råtta? Mus är ju lite ekivokt på svenska, så debatten hade substans.

Andra ord tillkommer på annat sätt, exempelvis pronomenet hen. Det förenklar ju språket, men ännu återstår att se om det slår igenom och även tar sig in i det talade språket. Jag noterar att ordet används i ett domstolsutslag i Hovrätten för övre Norrland.

Den unga generationen skapar nya ord. En dag i Stockholm för flera år sedan promenerade jag förbi ett par tonårsflickor och fick höra deras konversation:

Vad gjorde du och Jonas i går när ni stack?
Vi bara chillade lite.

Då hade jag aldrig hört ordet förut och de små grå tomtarna uppe på loftet gick bärsärkagång. Chillade? Chill hade ju något med kyla att göra, men det passade inte här. Var det slang för kittlade? Jag såg för min inre syn hur de två ungdomarna kittlade varandra tills de tappade andan och fick ont i magen. För inte kunde det väl betyda …?

Chillade? Chill hade ju något med kyla att göra, men det passade inte här. Var det slang för kittlade?"

Till hjälp och räddning när man inte riktigt känner att man har orden i sin makt finns Svenska Akademiens ordlista. Den innehåller i och för sig endast ett begränsat urval ord. Ordlistan är i ständig förändring med nya utgåvor. Svenska språket är mycket ordrikt och det är bara de vanligaste orden som får plats.

Ord kan också ha lite olika betydelse på olika håll i landet. Betydelsen kan även ändras. Jag växte upp i det svenskspråkiga Österbotten. Visst pratade vi en form av svenska, men den dialekten kunde ingen i södra eller mellansverige förstå. Varje by hade sin egen dialekt, och redan tio mil bort blev det svårt att förstå varandra. Nu är dialekterna mer eller mindre försvunna, beroende på bättre infrastruktur och naturligtvis även på grund av TV-mediet. Intressant nog innehöll dialekterna många gammalsvenska ord, ord som inte längre användes i dagligt tal i Sverige. Hur ofta hör man ordet förne eller förna användas? Det finns kvar i SAOL. Substantiven hade genus, precis som i många andra språk. Exempelvis var stolen maskulinum, dörren femininum.

Häromdagen kom jag på hur nya ord kan uppstå. Wordfeud! Spelet som skapades för några år sedan av en numera rätt så burgen norrman och spelas av miljontals människor på telefoner, både androider och iphone. Det är det gamla spelet Alfapet, eller Scrabble, som fått sin elektroniska motsvarighet. Spelet räknar själv ut poängen och reglerna är strikta. Vi ”wordfeudar” eller med svensk stavning ”vördfjudar”, ung som gammal, och ordkreativiteten flödar.

Vilka fantastiska ord jag bildar när jag blandar om mina bokstäver! Ibland riktigt tilltalande och vackra ord. Det är bara synd att ingen annan känner till dem – inte Wordfeud heller. Naturligtvis har spelet en ordlista att jämför mot. Ordlistan verkar till stor del bestå av de ord jag hittar i SAOL. Den boken blir ordentligt tummad.

Nu har jag tänkt ut en strategi. Jag ska skapa ett eget ord! Först ska jag fundera på vad det ska betyda, sedan ska jag sända iväg det på nätet i lite olika sammanhang. Flera kommer förhoppningsvis att börja använda ordet och så plötsligt något år senare hittar jag ordet i SAOL.

Då kan jag säga att jag fått ordet i min makt!


Profil: Viola Kondracki

17 december 2012
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4