Intervju 
Bok-
presentation:
Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ
Författar-
presentation:
Lars Mytting
Utg.år: 2012
Inbunden
Finns i lager, 280 kr
Hästkrafter
Lars Mytting

Lars Mytting bakom försäljningssuccén “Ved”

“Egentligen är det en ganska nördig bok”

Ingen trodde att “Ved” skulle sälja – allra minst författaren själv. Men boken har blivit en succé med över 200 000 sålda exemplar. 
– Jag får väl inse att den här boken blev min stora hitsingel. Den har sålt tio gånger så mycket som alla romaner tillsammans som jag någonsin kommer att ge ut, säger norska författaren Lars Mytting.

Lars Mytting är i Sverige för att prata om sin bok "Ved". Boken kom ut på svenska i höstas och hamnade under många svenska julgranar som hårda paket  – "till den tystlåtna gubben som handlar på Konsum, tar bussen till jobbet och håller käft" som författaren uttrycker det – och ligger fortfarande på försäljningstoppen.

Lars Mytting hade två skönlitterära romaner bakom sig  – någon minns kanske hans debutbok “Hästkrafter” som gavs ut på svenska 2007 – och  hade först ingen lust att skriva boken om ved. Han och var inte mer intresserad av vedhuggning än vem som helst.
– Alla har ju något förhållande till ved. Jag hade huggit ved och hade en kamin i min hytte men jag brydde mig inte särskilt om det, berättar han.

Idén till boken kom från förlaget.
– Det var en förläggare som önskade sig en bok om vedhuggning i någon slags antropologisk, folklorisk stil. I Norge är folk väldigt förtjusta i någon en slags landsbygdsfolklore. Det handlar om var vår tillhörighet,.
– Jag sa att jag skulle tänka på saken. Och det gjorde jag i fyra månader utan att göra något, säger han och skrattar.

Men så en dag kom inspirationen. Lars Mytting fick syn på sin granne Ottar – som boken också är tillägnad. Det är en äldre tystlåten man, märkt av lungsjukdom som staplar ved, sakta och metodiskt.
– Han står i mars-april och gör sig klar för att överleva en vinter till.
Lars Mytting ser hur Ottar lever upp både psykiskt och fysiskt när han sysslar med veden och plötsligt vet han hur boken ska skrivas. Och det handlar inte ett dugg om folkdräkter och nationalsjälar.
– Dels ville jag skriva en bok som Ottar skulle vilja läsa och ha genuin glädje av. Dels ville jag beskriva känslan.

Jag beskriver hur jag tror att de känner och sätter ord på upplevelsen och stoltheten över resultatet"

Människorna som Lars Mytting intervjuade till boken ville gärna berätta massor om hur de hanterar sin ved men när han frågade hur det kändes blev de svarslösa.

– Jag beskriver hur jag tror att de känner och sätter ord på upplevelsen och stoltheten över resultatet, säger Lars Mytting.

Någonstans där ligger antagligen bokens dragningskraft.

– Många läsare har sagt att det är just så de känner – men de har aldrig sett det på papper förr.

Under det år som han arbetade med boken förvandlades Lars Mytting själv till en riktig vednörd. Han värmer numera upp sitt eget hus helt med ved och experimenterar med huggningsmetoder. Han undersöker till exempel om veden blir bättre om den enligt gammal tradition huggs när månen är i nedan jämfört med om den huggs när månen är på väg att bli full.
– Det är väl en slags vedockultim, säger han.

Det egna genuina engagemanget märks tydligt i "Ved". Motorsågar och yxor, olika torkningsmetoder och staplingsvarianter beskrivs ingående.
– Egentligen är det en ganska nördig bok, säger han.

Jag får väl inse att den här boken blev min stora hitsingel"

I början var det många i Norge som på grund av det udda ämnet tog emot boken som en skämt. Det lät alldeles för otroligt med en hel bok om vedhuggning. Vissa bokhandlare packade inte ens upp lådan med de första exemplaren av “Ved” när de kom från tryckeriet, berättar Lars Mytting.
– De ställde lådan på lagret. De tyckte väl att ämnet var för smalt.

Första upplagan i Norge trycktes i 3000 exemplar. Men efterfrågan visade sig vara betydligt större än så. Fler och fler upplagor trycktes. Nu har “Ved” sålts i över 150 000 exemplar i Norge och i 50 000 exemplar i Sverige – detta nästan helt utan marknadsföring.
– Folk pratade i fikarummen. Det finns en väldig kraft i det, säger Lars Mytting.
– Jag får väl inse att den här boken blev min stora hitsingel. Den har sålt tio gånger så mycket som alla romaner tillsammans som jag någonsin kommer att ge ut.

Översättningar till bland annat finska och engelska är dessutom på gång.

Eftersom Lars Mytting i första hand ser sig som romanförfattare – vilket inte alla gånger är så luckrativt – blev boken om ved som ett slags författarstipendium till honom själv. Han konstaterar att utan vedboken hade han inte kunnat fortsätta som heltidsförfattare länge till.

När jag är mindre bekymrad för min försörjning kan skriva mer som jag vill. För mig har det varit förlösande"

– När jag är mindre bekymrad för min försörjning kan skriva mer som jag vill. För mig har det varit förlösande, säger Lars Mytting.

En tredje skönlitterär roman redan färdig för redigering hos förlaget, oklart när den kommer ut.

Rent litterärt har den nördiga fackboken om ved lärt honom att inte vara rädd för detaljer.
– Man ska gå väldigt ner i vissa saker om man själv har glädje av det. Men det måste vara genuint, säger han.

Tidigare såg han facklitteraturen som något helt väsensskilt från skönlitteraturen. Nu har han tänkt om och anser att facklitteratur precis som skönlitteratur kan handla om både verklighetsflykt och drömmar.
– Min engelska förläggare berättade om en tidigare försäljningssuccé som handlar om att driva hotell. Många fler än de som faktiskt drev hotell köpte den. Folk ville läsa för att de drömde om att driva hotell. 

Kanske drömmer många moderna människor om att känna veddoft, låta musklerna gå loss på en kubbe och stänga av bruset från storstaden? Är det månne samma dröm som får så många att baka surdegsbröd och "laga mat från grunden"?
– Ja det är väldigt besläktat. De flesta av oss är väldigt specialiserade idag. Vi jobbar med specialiserade jobb och umgås med människor som jobbar med samma saker. Jag tror att det är den rena kontakten med naturkrafterna som vi digitaliserade människor har extra stort utbyte av, säger Lars Mytting.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

13 februari 2013
 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Lars Mytting

Han är en norsk författare som debuterade 2006 med "Hestekrefter". Boken översattes till bland annat tyska, finska och danska. Boken kom på svenska med titeln "Hästkrafter" 2007 på Bokförlaget Forum.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4