LitteraturMagazinet recenserar 
15

LitteraturMagazinets recension av Systerklockorna, Lars Mytting

Förändring på gott och ont

Dialogerna, miljöerna och människorna är så trovärdigt skildrade att det är svårt att tänka sig att modern människa faktiskt har diktat ihop det"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Systerklockorna
Författar-
presentation:
Lars Mytting

Norrmannen Lars Mytting fick sitt stora genombrott som författare med en fackbok om ved. Sedan dess har han skrivit två romaner. "Systerklockorna" är hans senaste.

Lars Mytting är en författare jag inte upptäckt förrän i år. Under februari sträckläste jag hans bok om ved, och snart därpå även romanen "Simma med de drunknade". Jag blev riktigt glad och förväntansfull när jag såg att han hade en ny roman på gång.

"Systerklockorna" utspelar sig på den glesbefolkade norska landsbygden. Titeln anspelar på två kyrkklockor som en sorgsen far för länge sedan lät uppföra över sina sammanväxta tvillingdöttrar som dött unga. Medan klockorna göts kastade han så mycket silver i smältmassan att de framtida generationerna tog ekonomisk skada.

Det är 1880-tal och Astrid Hekne är tjugo år. Hon är nyfiken av sig, och bestämd till sättet. Hon är en av ättlingarna till tvillingarnas far och till skillnad från andra i släkten är hon stolt över sin förfaders tilltag. Boken handlar om Astrid, men också om den unge prästen Kai Schweigaard som kommit till Astrids otillgängliga hemtrakt.

"Förändringar inträdde långsamt. Byn låg tjugo år efter grannbyarna, som låg trettio år efter Norges stadsområden, som låg femtio år efter resten av Europa."

Prästen har kommit för att utöva sitt värv och för att leda sin församling in i den moderna tiden, bland annat genom att ersätta den kalla och trånga gamla stavkyrkan med en tidsenlig byggnad. Och den handlar om den tyske arkitektstudenten Schönauer som kommit för att övervaka rivningen och frakta delarna till kulturstaden Dresden där konstruktionen från tidig medeltid skall återuppföras.

Medan "Simma med de drunknade" hade något nästan Haruki Murakamiskt över sig är det snarare mer Kerstin Ekman eller Selma Lagerlöf över "Systerklockorna". Dialogerna, miljöerna och människorna är så trovärdigt skildrade att det är svårt att tänka sig att modern människa faktiskt har diktat ihop det. Det här är en mycket vacker och gedigen roman om gammalt och nytt, om sinnligt och magiskt, och jag svalde den med hull och hår. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 15 december 2019

 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Lars Mytting

Han är en norsk författare som debuterade 2006 med "Hestekrefter". Boken översattes till bland annat tyska, finska och danska. Boken kom på svenska med titeln "Hästkrafter" 2007 på Bokförlaget Forum.

 Intervjuer 

Lars Mytting bakom försäljningssuccén “Ved”

“Egentligen är det en ganska nördig bok”

Ingen trodde att en fackbok om vedhuggning skulle sälja – allra minst författaren själv.

– Förlaget kom med idén. Först hade jag ingen lust att skriva den, säger Lars Mytting, som hade två skönlitterära romaner bakom sig när han började skriva om huggning, stapling och eldning.

Men "Ved" sålde snabbt slut och förlaget fick trycka flera och fler upplagor. Nu har den sålts i över 200 000 exemplar i Sverige och Norge och översättning till bland annat finska och engelska är på gång.

– Jag får väl inse att den här boken blev min stora hitsingel. Den har sålt tio gånger så mycket som alla romaner tillsammans som jag någonsin kommer att ge ut, säger Lars Mytting.

Läs mer ...

Utgivning

Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ

av Lars Mytting
Om ved och eldning, med praktiska fakta om hantering, samt information om miljöaspekter och historisk bakgrund.
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Hästkrafter

av Lars Mytting
En bok som hyllar bilar. Boken utspelar sig på den omsorgsfullt renoverade bensinstationen från 1960-talet där ägaren Erik för en ensam kamp mot moderniseringskrafterna, bygdens män och demoner från det förflutna.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4