LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna, Christina Lamb

Boken om Malalas kamp inspirerar

Jag blir rörd av att läsa om hennes beslutsamhet och styrka trots sin ringa ålder"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
Författar-
presentation:
Christina Lamb

"Jag är Malala" är en hoppfull historia om en mycket ovanlig flicka.

En måne kan skingra mörkret som tusentals stjärnor inte räcker till.

Malala är min måne.

Malala föds 1997 i den grönskande dalen Swat i Pakistan. Från att hon är tre år hänger hon med sin pappa i hans skola och blir tidigt en ambitiös elev. Hon växer upp med en stark tro på Allah, en traditionell mamma, en pappa som jobbar idogt för allas rätt till utbildning, två bröder som leker krig och en bästis som hon gnabbas med. De lever lyckliga fram till 2007 då talibanerna kommer till den vackra Swatdalen. Successivt inskränker Fazlullah och hans anhängare invånarnas frihet. De motsätter sig flickors skolgång och spränger mer än 100 skolor i luften. Teveapparater och skolböcker förbjuds. På radion hörs inte längre någon musik utan endast radiomullans röst med syfte att hjärntvätta. Pojkar så unga som åtta år gamla lärs upp till självmordsbombare. Rakning förbjuds, kvinnor får inte synas utomhus, dvd-butiker stängs. Människor pryglas öppet. De som trotsar talibanernas vilja hittas döda på torget nästa dag.

Men Malala och hennes pappa tystnar inte. Hon börjar skriva en uppmärksammad blogg anonymt om förtrycket de utsätts för.

"Om en man kan förstöra allt, Fazlullah, varför kan inte en flicka förändra allt?"

Varje kväll bad hon Gud att ge henne styrka. Och det måste ha fungerat.

För sen sköt talibanerna henne. De sökte upp den då 15-åriga flickan där hon satt med sina jämnåriga kamrater på en buss. Och de sköt henne i huvudet. Med syfte att döda henne hoppades de att hon skulle bli en stum siffra i statistiken. Men så fel de hade. Hon överlevde. Nu är hon är känd som en gränslöst modig fredskämpe som fått genomslagskraft i hela världen med sitt budskap: utbildning för alla. Hon har prisats av EU för sitt arbete för mänskliga rättigheter och hon har fått människorättsorganisationen Amnestys finaste utmärkelse. På sin 16-årsdag nu i somras, talade hon inför FN om vikten av utbildning och pennans makt. Hon var nominerad till Nobels fredspris. När hon var med i Skavlan förlängdes programmet med tio minuter.

Tillsammans med Christina Lamb skriver Malala boken som börjar i Swat och slutar i Birmingham. Däremellan får vi en genomgång av vad som står i Koranen samt Pakistans historia. Att Allah fördömer våld och uppmuntrar utbildning till exempel och att Pakistan hade en kvinnlig premiärminister på 80-talet.

Men hur kan det här vara en hoppfull historia?

Jo, på grund av Malala. Den kraft som Malala besitter, den är slående. Jag blir rörd av att läsa om hennes beslutsamhet och styrka trots sin ringa ålder. Men framförallt blir jag hoppfull, stärkt och inspirerad.

Malala for president!

Malala Fund samlar in pengar till de miljoner flickor världen över som inte har möjlighet till utbildning. http://www.malalafund.org/

Profil: Nina Ruthström

Mottagen: 21 november 2013

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4