Gästrecension 

Recension av Fånge i Teheran, Marina Nemat

Stark skildring av livet under den iranska revolutionen

Det är svårt, om inte omöjligt, att inte beröras av hennes historia"
Bok-
presentation:
Fånge i Teheran : en kvinnas flykt undan döden
Författar-
presentation:
Marina Nemat

"Fånge i Teheran" är Marina Nemats självbiografi. Den handlar om hennes uppväxt i Iran under revolutionen, och de två år hon spenderade i det ökända fängelset Evin. Hon är 16 år när hon grips och sätts i fängelset, misstänkt för att vara motståndare mot den nya islamiska regimen. Trots att hon torteras vägrar hon erkänna vad förhörsledarna vill att hon ska erkänna: att hon varit medlem i en motståndrörelse. Marina är emot regimen, men har aldrig gått med i någon motståndsrörelse. Hon döms till döden, men räddas i sista sekunden av en av förhörsledarna, Ali, som förälskat sig i henne och vill ta henne till sin fru. Men hur ska Marina kunna älska en man som misshandlat och torterat människor? Hur ska hon någonsin kunna leva ett normalt liv om hon någon gång släpps från fängelset?

Detta är en mycket stark skildring av hur livet under och efter den iranska revolutionen sett ut för så många människor. Marina skriver själv att hon vill dela med sig av sin historia för alla de som inte klarade sig, som mördades i regimens namn. Hon vill att världen ska få veta vad som hände, och hennes historia delas av så många andra.

Marinas beskrivning av Iran före revolutionen skiljer sig oerhört från den bilden jag tror många har av dagens Iran. Hon beskriver ett Iran där kvinnor går med korta kjolar och tajta t-shirts, där män och kvinnor går hand i hand på gatan, och där det inte är förbjudet att ha bikini på stranden. Hennes pappa jobbar som danslärare, hennes mamma som frisör, och hon får sin första kyss när hon är 13 år. Efter revolutionen förvandlas allt. Dans förbjuds och hennes pappa förlorar jobbet. Kvinnor tvingas bära slöja och heltäckande kläder. Det blir förbjudet att visa sig tillsammans med en man som inte är ens äkta man, bror eller nära släkting. Lärare avskedas och ersätts med regimtrogna fanatiker som endast lär ut studier i Koranen. Folk som protesterar avrättas eller sätts i fängelse.

Detta är den verklighet Marina Nemat beskriver. Hon gör det väldigt starkt, och det är svårt, om inte omöjligt, att inte beröras av hennes historia.

Profil: Daniela Deldén

Mottagen: 24 april 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Fånge i Teheran : en kvinnas flykt undan döden

av Marina Nemat
En sann historia om en kvinnas flykt undan dödenMarina Nemat är b...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4