LitteraturMagazinets recension av Ninna och syskongrodden, Matilda Ruta
Ninna får ett syskon
”Ninna och syskongrodden” handlar om Ninna som helt plötsligt ska bli storasyskon. Matilda Ruta är bokens författare och illustratör. Hon blandar vardagsrealism med ett barns fantasiförmåga i både text och illustration.
Det är en delvis pedagogisk bok där karaktären Ninna berättar för läsaren om hur det är att ha en förälder som är gravid, och lite kring hur det kan gå till för att det ska hamna en bebis i magen. Det kan exempelvis ordnas hemma eller hos en doktor. Det är också en berättelse som belyser det blivande storasyskonets belägenhet; hur det förstår situationen i fråga, vilka regler som ska gälla för småsyskonet och hur det känns att inte längre få vara den som står i centrum. Ninna pendlar mellan att både längta och vara lite orolig för hur det kommer att bli, vilket skapar en dynamik i berättelsen.
Bokens illustrationer kan kanske främst beskrivas som en lite dov färgexplosion, och speglar väl den berättelse som framförs i text. Färgerna i bakgrunden förstärker emellanåt Ninnas egna känslor.
Boken ”Ninna och syskongrodden” skildrar en familjekonstellation som skiljer sig från den normativa kärnfamiljen. De vuxna liknar mest ett gäng bra kompisar, som tillsammans med Ninnas mamma figurerar som extraföräldrar. Den riktar sig till barn mellan 3 och 6 år, men på grund av att bokens tema är just hur det känns att få ett syskon, och sättet som det presenteras på dessutom skiljer sig från många andra syskonberättelser, så kan den även vara relevant för något äldre barn.
Boken hanterar alltså inte bara vad som händer när en förälder blir gravid, utan också – och kanske främst – hur det är att gå från att vara ett ensambarn till att bli ett storasyskon. Eftersom Ninna är berättelsens fokalisator förklarar hon, med verktyg som hon kan tänkas ha fått från de vuxna i sin omgivning, situationen från hennes perspektiv. Det är en berättelse som kan beskrivas som säkert trevande, trygg men spännande och skönlitterärt informativ. Boken kan ses som en del av en nyanserad och mångfacetterad vardagsrealism i barnboksvärlden, där det som utifrån samhällets normer kan anses vara annorlunda snarare blir något normalt – om än inte förväntat – i barnböckerna.
Mottagen: 25 november 2016
Anmäl textfel