Halloween-läsning
Mats Strandberg: "I skräcken finns många bra historier"
Författaren Mats Strandberg, som också bloggar på LitteraturMagazinet, är högaktuell med sin bok "Färjan". Vi ställde några frågor om framgångarna med boken, och om hur han firar Halloween.
Varför tror du att "Färjan" blivit en sån succé?
– Det jag fått mest respons på är karaktärerna, som folk verkligen tycks ha tagit till sina hjärtan. Och så tror jag att "Färjan" är ganska bred; den har en tydlig handling och är väldigt actiondriven. Sen hjälper det förstås med själva miljön. Så gott som alla svenskar har ju en relation till finlandsfärjorna, och jag tror många varit nyfikna på att se vad jag har gjort av den.
Vad tror du att det är som lockar så många med skräck?
– För mig funkar skräck som ett sätt att kanalisera all ångest jag har över all skit som händer i verkligheten. Särskilt just nu när hela världen verkar blivit galen. Jag har inte tålamod med feelgood där privilegierade människor sitter och gnäller över sina lyxproblem, haha. För andra är det kanske istället BARA feelgood som funkar. Men det är helt klart en svensk skräcktrend just nu.
– Johan Theorin, som är en god vän, hade en teori om att svenska deckarvågen exploderade efter Palme-mordet. Vi kanske bearbetade det nationella traumat med fiktiva mordgåtor, där den skyldige alltid åkte fast. Och genom skräck kan vi bearbeta det faktum att världen känns som en så mycket otryggare och mer obegriplig plats i dessa dagar, med miljöförstöring och IS och högerextremism och välfärdssamhället som rasar. Men framför allt är skräcken en genre där det finns mycket bra historier. Och den får mer uppmärksamhet i finrummen nu. Min generation, som växte upp med Stephen King, jobbar ju på kulturredaktionerna nu.
Vad var det roligaste i arbetet med boken?
– Det roligaste var också det svåraste, nämligen researchen. Det var svårt, för det var så MYCKET att sätta sig in i. Samtidigt gav det också massor av idéer. Som att få veta att när fyllecellerna är fulla ombord kan vakterna kedja fast överförfriskade passagerare i personalens eget trapphus mitt i färjan. Den sortens små detaljer var ju otroligt användbara och fantasieggande för mig.
Har du några tips på bra böcker i skräckgenren?
– Förutom alla Stephen King-klassikerna skulle jag säga Clive Barkers "The hellbound heart", Michelle Pavers "Evig natt", och Richard Mathesons "I am legend".
Tror du på övernaturliga fenomen?
– Hmm… jag förhåller mig ytterst skeptisk men utesluter inte möjligheten helt. Jag tror det finns mycket vi inte förstår än.
Vilken är den bästa skräckfilmen?
– Omöjligt att välja, men jag kan slå ett slag för ett par svartvita klassiker som gått alltför många förbi; "The Innocents", en filmatisering av Henry James' "När skruven dras åt", med manus av Truman Capote. Och så "The Night of the hunter", som är den vackraste och kusligaste film jag vet.
Till sist, hur firar du Halloween?
– Det blir en lugn Halloween för mig. Jag ska försöka frossa i film på den stora skräckfestivalen Monsters of Film i Stockholm. På söndag (den 1 november) kl. 13.00 är jag med i panelen Mörkrets dragningskraft, i samband med visningen av dokumentären "Why Horror?", tillsammans med spanska regissören Hector Hernandez Vicens och skribenten Charlotte Wiberg.
Mats Strandbergs blogg på LitteraturMagazinet hittar du här
Anmäl textfel