Onda barn?
Rutger Bregmans bok ”I grunden god”, vill göra upp med en som han tycker orealistiskt negativ människosyn.
Allmänt välkänt är talesättet att ”Civilisationens fernissa är lövtunn.” Dvs när allt ställs på ända vid krig, katastrofer och när statsmakten saknas, förfaller människorna till att kämpa för sin överlevnad, en allas kamp mot alla som inte skyr några medel. Bregman argumenterar mot denna tes som han hävdar är en osann myt. Verkligheten visar att människor faktiskt inte alls börjar mörda och plundra hejdlöst när katastrofen kommer. Tvärtom försöker de allra flesta att hjälpa varandra, dela på resurserna och tillsammans lösa problem. När vi ser kravaller, plundringar, våldtäkter och de mord som förekommer när statsmakten är frånvarande, så är det mer undantag än regel, hävdar Bregman. De allra flesta människor är empatiska och hjälpsamma.
Den hyllade klassikern ”Flugornas herre” av William Golding, är fiktiv, och det är inte alls så att ett antal skolpojkar på en öde ö förfaller till att bli grymma barbarer i verkligheten. Den nyligen upptäckta historien från 1966 om 6 pojkar som överlevde på den isolerade ön Ata, söder om Tonga under mer än ett år, berättar en helt annan historia om godhet, självuppoffring och livslång vänskap. En verkligt hjärtvärmande och underbar berättelse ur verkligheten. För dem var inte civilisationens fernissa lövtunn. Nej, pojkarna arbetade aktivt för att upprätthålla goda normer, började varje dag med bön och psalmsång, turades om med sysslorna, hade en speciell sten där man var tvungen att sitta om man var arg, tills ilskan gått över. Inget våld, men mycket vänlighet och tydliga rutiner och regler.
Men om nu människan är så god, hur förklarar vi då alla våldsdåd? Inbördeskriget i Finland med avrättningar av grannar för att de hade fel åsikter? Nazismen, kriget i Syrien, och ISIS fasansfulla skräckvälde, liksom kommunistdiktaturens utrensningar i Kina? Hur förklarar vi kriminella gängs härjningar där ungdomar överskrider alla gränser och ett människoliv inte är värt mer än en kula?
När man ser på historien så tycks det finnas gott om belägg, både för att människan är kapabel till stor godhet, men också till att begå oerhörda illdåd, när hon tillåts utföra dem. När plötsligt alla normala spelregler upphör att gälla, och goda normer ersätts av våldsbejakande grupptänkande. Är verkligen "Flugornas herre" så orealistisk som Bregman hävdar?
Hur kan man tänka kring detta?
Om man läser boken "Soldater" av Sönke Neitzel och Harald Welzer, får man en förståelsenyckel till mänskligt beteende i extrema situationer. Den bygger på transkriptioner från tillfångatagna tyska krigsförbrytares celler. De avlyssnades nämligen, och allt fångarna diskuterades skrevs ned av frivilliga judiska medhjälpare till de allierade. Vad kommer Neitzel Welzer fram till? Ja, att relationen och dynamiken mellan ledare och följare är avgörande. Om ledaren säger stopp, när följarna bryter mot normerna, t.ex. för att begå en gruppvåldtäkt, då upprätthålls med stor sannolikhet de goda normerna och våldsbrottet förhindras. Om ledaren väljer att se bort, eller uppmuntrar ett våldsamt beteende, då kommer också följarna troligtvis att anpassa sig och göra något de annars aldrig skulle göra. Gruppen tar över. Förklaringen till människans olika beteenden är att hon i grunden är väldigt anpassningsbar. Man anpassar sig till de normer som är rådande. Och att bryta mot dessa, tex den tyska översten som stoppade en massaker på civila, kräver ett oerhört stort mod och rättskänsla, när omgivningens normer säger något annat.
Så jag tror att civilisationens fernissa kan vara både tjock och tunn, beroende på.
Barnen då? Hur är det med dem? Ingen större skillnad mot vuxna. De är också del av samma värld, processer och gruppdynamik. Bland barnen finns både kärlek och mod, men också grymhet och feghet. De ledare som utses har avgörande betydelse både för hur barn och vuxna beter sig. Och hur förankrad man som människa är i goda normer, är av största vikt när allting ställs på sin spets. Det är ingen slump att det setts som viktigt att generationer har fått lära sig ”De tio budorden” utantill.
De flesta människor har ett gott beteende även vid kriser, men kan stundom anpassa sig till något annat, långt mindre sympatiskt. Det är inte lätt att hålla emot när ondskans stålhjul väl har satts i rullning.
Men det personliga ansvaret för våra handlingar, kan vi aldrig komma undan.
Till slut kan man komma in på metafysiska spekulationer om ondskans och godhetens reella existens. Men det spar vi till ett annat inlägg.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #ondska #godhet #barn #våld
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |