LitteraturMagazinets recension av 5:2-dieten : friskare, smalare, längre liv med halvfasta, Michael Mosley
Intressant presentation av den nya 5:2-dieten
Dieten är redan en ”snackis”, var och varannan känner till den, har börjat med dieten eller tänker börja. 5:2 dieten är inte en bantningsmetod – den är en livsstil!
Du som såg Vetenskapens värld på TV, vet att det handlar om fasta som påstås ge ett friskare och längre liv. Det var i det programmet vi fick veta att om man fastade två dagar i veckan kunde man få bättre medicinska värden och dessutom äta precis vad man ville de övriga fem dagarna.
Här är boken om 5:2 dieten. Men egentligen är det ingen diet, det är teorin om att vi människor från början inte hade tillgång till mat varje dag. Våra kroppar är sedan urminnes tider vana vid ojämnt matintag, och nu tycks det bekräftas genom att vi mår bättre av att fasta två dagar i veckan genom att begränsa kaloriintaget till 500 kalorier för kvinnor och 600 för män. Det är inte att fasta på traditionellt sätt. Det är tillåtet att äta, det är bara kaloriintaget som ska hållas strikt två dagar i veckan, till exempel måndag och torsdag. För att bli mätt så gäller det att inte välja tomma kalorier. Och det är inte hugget i sten vilka dagar som ska vara fastedagar. De går att flytta så att vårt sociala liv inte störs för mycket.
Våra värden förbättras, det vill säga kolesterolvärdet sjunker drastiskt och därmed också risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Risken för diabetes minskas kraftigt och tro det eller ej – detsamma påstås gälla även för cancer. När kroppen inte får tillräcklig energitillförsel i form av kalorier så börjar den reparera celler och produktionen av nya hjärnceller ökar (i alla fall hos möss). Detta verkar logiskt, hittar vi inte mat så behöver vi flera hjärnceller för att få nya idéer om var vi ska leta föda.
På köpet får vi en viktminskning. Även det är helt logiskt. Begränsar vi kaloriintaget 104 dagar om året så vore det konstigt om inte vikten gick ner. Det som är anmärkningsvärt är att blodvärdet förbättras så drastiskt. Allt är ju tillåtet att äta de övriga fem dagarna: pommes frites, kakor, godsaker. Men som det står att läsa i boken, så börjar vi automatiskt välja bort onyttigheter och sötsuget minskar.
Det är ett elände att det går att sätta likhetstecken mellan onyttig mat och billig mat. Ibland undrar jag varför läsk och godis används som lockvaror. Varför ska barn från början ledas in i felaktiga matvanor och varför är det bara de välbeställda som kan välja bra och näringsriktigt mat?
Boken är ett samarbete mellan Dr Michael Mosley och Mimi Spencer. Vi mötte Michael Mosley i TV-programmet där han använde sig själv som försökskanin för olika fastemetoder och där han till slut träffade på den här periodiska fastan två dagar i veckan. Han arbetar som vetenskapsjournalist på BBC och är utbildad läkare. Mimi Spencer är journalist och författare. Båda skriver om sina erfarenheter av 5:2 dieten.
I boken ges inga strikta menyer, däremot ges förslag på hur några fastedagar kan se ut och vilka livsmedel som rekommenderas under fastedagarna. Det finns en hel del att välja ifrån, så det är lätt att hitta din favoritmat. Här finns också ett flertal kaloritabeller ordnade efter livsmedelskategori. Kaloritabeller går att hitta på internet och där de är lite enklare att hantera eftersom de är i strikt alfabetisk ordning.
Boken är verkligen intressant och kommer utan tvekan att bli en storsäljare.
Mottagen: 11 augusti 2013
Anmäl textfel