LitteraturMagazinets recension av 101 historiska hjältar, Brian Palmer
Inspirerande om människor som gjort och gör skillnad
Vad är det som gör att vissa människor utför hjältedåd, när andra väljer att stå tysta vid sidan om?
Vissa människor visar ett civilkurage och handlar för att hjälpa och förhindra olyckor. De är vardagens hjältar. Och så finns de, som riskerar sitt eget liv för att påverka samhällsutvecklingen. De kämpar för mänskliga rättigheter. De räds inte hot. De skadar inte oskyldiga människor i processen, de är medvetna om riskerna men väljer ändå den väg som deras magkänsla utstakar som den rätta.
Ola Larsmo, författare, litteraturkritiker och ordförande i Svenska PEN, uppmärksammar tillsammans med Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala universitet, både kända och för mig okända hjältar i boken ”101 historiska hjältar”. Här finns hjältar som Raoul Wallenberg, Desmond Tutu, Fadime Sahindal, Martin Luther King, Nelson Mandela och många, många fler.
Den unga pakistanska flickan, Malala Yousafzai, har uppmärksammats för sitt uttalade krav om flickors rätt till utbildning. När hon sköts i huvudet av en taliban kablades händelsen ut i media. Hon gjorde stort intryck på mig när jag såg henne i TV-programmet ”Skavlan”. Hur många av oss skulle fortsätta efter ha varit i dödens väntrum och vänt tillbaka? Hennes kraftfulla och engagerade tal inför FN, året efter skjutningen, finns på youtube. Hela församlingen stod upp och applåderade när hon kallades till talarstolen.
Jag låter boken ligga vid min säng och läser varje kväll om några av dessa unika människor. De, vars liv ofta slutat i ond, bråd död. Jag surfar på nätet för att hitta fler uppgifter. Och jag funderar på om jag skulle kunnat bli en hjälte? Men, jag tror inte det. Jag har inte modet, troligtvis skulle jag varit en av dem som bara följde strömmen.
Jag frapperas av hur kvinnors situation ser ut ute i världen. Författarna berättar om den kongolesiska gynekologen, Denis Mukwege. Han är en av världens ledande gynekologer, som lever under ständigt dödshot och har överlevt flera överfall. Han har tagit sig an uppgiften att ge vård och medicinsk hjälp till våldtagna kvinnor. Detta gör att han ses som obekväm och farlig. Han har tilldelats FN:s pris för mänskliga rättigheter, Olof Palmepriset och Wallenbergmedaljen.
Barnarbete är en annan styggelse och jag läser vidare om Iqbal Masih som redan som fyraåring fick lära sig att fläta mattor på den lokala mattfabriken i upp till fjorton timmar per dag. Till slut lyckas han fly och hamnar så småningom hos en organisation för frigivna barnslavar och han har gör barnarbetet känt världen över. För det får han plikta med sitt liv. År 2000 fick han postumt det första ”The worlds childrens prize for the Rights of the Child”. Hans tal i USA om barnarbete finns på youtube. Han är mycket, mycket vältalig.
Varje person presenteras i boken på bara några få sidor. Det är en inspirerande läsning, men jag känner ett visst motstånd mot de något torra texterna. Boken hade mått bra av lite mer engagerade och livfulla berättelser. Det hade dessa människor mer än väl förtjänat.
Mottagen: 15 november 2013
Anmäl textfel