LitteraturMagazinets recension av Atlas : De utvalda, Olivie Blake
Elitism på magiskt lärosäte
Olivie Blake, pseudonym för Alexene Farol Follmuth, skriver science fiction för unga vuxna. Hennes senaste verk, det första som översatts till svenska, tillhör underkategorin dark academia.
Det är inte världsbygget som imponerar mest i denna tegelstensroman. Av allt att döma utspelar den sig här i vår värld, med skillnaden att det utöver helt vanliga ickemagiska människor finns både häxkonstnärer och magiker, så kallade medeianer. Att medeianerna har mediekoncerner, en egen ekonomi och stora skolor är dock inget som vanliga människor känner till.
Libby Rhodes och Nico de Varona har precis tagit examen från NYUMA (New York Univeristy of Magical Arts). När Libby hållit avslutningstalet, ceremonin är över och de aldrig mer ska behöva se varandra kommer en främmande man fram till dem och presenterar sig som Atlas. De får varsin inbjudan till ett möte senare samma dag. Atlas berättar att av alla magiker, förlåt alla medeianer, i hela världen så är Libby och Nico två av de sex allra skickligaste. Sedan ger sig Atlas iväg efter de andra.
I Osaka väcker han Reina Moris nyfikenhet med ett dokument som varit förlorat i tusentals år. Reina är naturalist, hon kan få frön att gro och växa, snabbt och stort och rikligt, men det är historia som är hennes passion. I London söker Atlas upp illusionisten Tristan Caine, i Sydafrika träffar han empaten/manipulatören Callum Nova, och i en hotellbar låter han telepaten Parisa Kamali läsa hans tankar innan han lämnar ett inbjudningskort efter sig, och en timme senare är alla samlade.
De får veta att sex kandidater var tionde år väljs ut av Alexandrinska Samfundet och erbjuds ett års studier. Bara fem av dem kommer att bli antagna. Att den sjätte måste dö får de inte veta.
Samtliga tackar ja. De flyttar in i den stora byggnaden som Atlas fört dem till. Det är det gamla biblioteket i Alexandria som bytt plats och form. Atlas är dess beskyddare. De har en del lektioner men mest fria studier. Arkivet självt bestämmer vilka skrifter de får tillgång till.
Nästan hela boken handlar om maktspel och olika typer av allianser som skapas och bryts. Gruppen måste tillsammans skydda biblioteket från inkräktare. Dialogerna är många och långa och berättarperspektivet växlar mellan de sex rekryterna som lär sig mer och mer om sina egna och de andras magiska förmågor och hur magin kan samspela med naturvetenskapliga lagar. Där sparar författaren inte på krutet och trots att både boken och alla huvudpersoner är ganska pretentiösa läser jag vidare med växande intresse. Belöningen kommer i det näst sista kapitlet som är riktigt, riktigt bra, och som får mig att hoppas på en snar uppföljare.
Mottagen: 21 oktober 2022
Anmäl textfel