LitteraturMagazinet Debatt 

Biblioteken och e-böcker

Ska vi gå baklänges in i framtiden?

Frågan om avtalen för e-böcker på biblioteken oroar mig. Jag får en domedagskänsla när jag läser om förslag på olika avtalsmodeller som försvårar bibliotekens möjligheter att tillgodose sina låntagares önskan av e-böcker. Om biblioteken och medborgarna ska straffas på grund av att det i dag inte finns raka riktlinjer kring utlån av e-böcker, så kan det drabba många i framtiden. Både biblioteken som verksamhet och folkbildningen i allmänhet.

Sverige har sedan 1930-talet varit ett land som flödar av kunskap och information i form av folkbibliotek. Regeringen bestämde sig då att folkbildning var viktigare än marknadens höga vinster. De bestämde att det var okej att göra undantag kring upphovsrätten för folkbildningens skull. I dessa tider då det pratas om dåliga betyg och allt sämre kunskaper i kärnämnen. Är det verkligen rätt tid att börja motverka folkbildning genom att minska tillgången till kunskap och litteratur?

Vi får hoppas att trion, biblioteken, förlagen och regeringen kommer fram till en lösning som passar dagens informationssamhälle som inte förskjuter ett utvecklat land bakåt i tiden"

Jag är kluven. Självklart ska författare ha sin beskärda del av den kaka de faktiskt bakat själva.
Men alla har inte råd med I-pad, Smartphones, datorer, eller e-böcker för den delen. För att hänga med i jobb måste oftast ha koll på den tekniska utvecklingen. Också ungdomar behöver e-böcker. De behöver lära sig den nya tekniken såväl som den gamla om utvecklingen i samhället ska fortsätta gå framåt i den fart den hittills gjort. Hela världen är just nu i en slags informationsevolution. Olika tekniska lösningar byter av varandra och formaten förändras. De säger att upptäckternas tidsålder är över för att allt redan är upptäckt. Vår tid kallas informationseran eller den digitala tidsåldern, senaste begreppet är kommunikationsåldern. Sammanfattningsvis översköljs vi av information och kommunikation. Både av eget val, att vi själva läser e-böcker osv eller reklam i aldrig sinande strömmar i alla format av medier.

Men för att biblioteken ska kunna fortsätta utvecklas och följa sitt folkbildningsuppdrag, så måste de kunna förmedla kunskap och litteratur även genom senaste bokformatet, e-böcker. Biblioteken har alltid följt samhällets krav och utveckling. Datorer, ljudböcker, specialanpassad media, tv-spel, eller vad som helst, biblioteket har det.

Om vi tänker oss ett samhälle utan biblioteken. Samt att folket blir förhindrat från att helt ladda ner filmer, böcker, spel osv. Vad händer då?

Då använder man sig antagligen av den information som är tillgänglig. Kanske slutar det med att alla sitter och fördummas framför Big Brother eller Elake kocken om man ska vara väldigt cynisk…

Nej, vi får hoppas att trion, biblioteken, förlagen och regeringen kommer fram till en lösning som passar dagens informationssamhälle som inte förskjuter ett utvecklat land bakåt i tiden.  


Profil: Maria Sidén

12 juli 2012
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2