Tjeckiska författaren Petra Hulova aktuell med "Allt detta tillhör mig"
”Jag tänker bättre genom skrivandet”
I Tjeckien har 32-åriga Petra Hulova hunnit ge ut sex böcker. Men i Sverige är hon en helt ny röst. Hennes första bok ”Allt detta tillhör mig” kom ut på svenska i januari 2012 – en bok som föddes när hon som 21-åring studerade i Ulan Bator i Mongoliet.
Det är Petra Hulivas allra första besök i Sverige. Schemat är späckat med föreläsningar och författaruppträdanden, bland annat Internationell författarscen i Göteborg. Men hon ler avslappnat och berättar gärna och engagerat om sin debutbok ”Allt detta tillhör mig” kom på svenska i januari 2012.
– Jag ville säga något om världen – även om jag inte formulerade det för mig själv. Jag kände bara en stark drivkraft att skriva, säger Petra Hulova när LitteraturMagazinet träffar henne i Stockholm.
Hemma i Tjeckien är hon en etablerad författare och kritiker som håller kurser i kreativt skrivande och har en stadig kolumn i en dagstidning. När "Allt detta tillhör mig" kom ut i hemlandet 2002 fick den översvallande kritik och utsågs till både ”årets debut” och ”årets bok”. Romanen har sedan dess översatts till flera språk, bland annat engelska, tyska och holländska.
– Jag la in allt jag hade varit med om fram till jag var 21 år i den boken, säger hon.
Lite märkligt måste det vara att prata om en bok man skrev för över tio år sedan?
– För fyra år sedan hade jag en svacka då jag inte stod ut med att prata om boken mer, erkänner Petra Hulova.
– Men nu har jag kommit över det, säger hon och understryker att ”Allt detta tillhör mig” alltid kommer att ha en speciell plats i en hennes hjärta.
– Jag tror att debutboken är speciell för alla författare.
”Allt detta tillhör mig” föddes när Petra Hulova som 20-åring flyttade till Mongoliets huvudstad Ulan Bator för att studera kulturen och språket. Hennes fascination för Mongoliet började med en film, Nikita Michalkovs ”Urga” från 1991, som utspelar sig på den mongoliska stäppen.
– Jag blev förälskad i den där platsen och ville åka dit, berättar hon.
Hon kom dit helt ensam, gick igenom en ”förfärlig kärlekshistoria”, upplevde den hårda vintern, gjorde resor till landsbygden, fick nya vänner och började skriva varje dag för hand i blå anteckningsböcker.
Även om romanen utspelar sig i Mongoliet och skildrar fem kvinnor i en helt annan kultur än hennes egen handlar ”Allt detta tillhör mig” ändå på ett plan om hennes eget liv.
– Jag har fått inspiration från min egen familj. Jag vet hur svårt det är att växa upp i en splittrad familj. Jag har själv två pappor och alla mina syskon är halvsyskon, säger hon.
Precis som många kritiker tycker hon själv att romanen på ett djupare plan handlar om livet självt – historien om mongoliskt kvinnoliv i flera generationer är bara en förpackning.
– På något sätt ville jag försöka göra världen begriplig. Jag tänker bättre genom skrivandet. Att skriva gör det på sätt och vis möjligt att tänka.
När kom hem till Prag efter sitt år i Mongoliet slängde hon allt hon skrivit för hand.
– Jag ville skriva in det på datorn i stället och började om, berättar hon.
Under en period på två-tre månader skrev hon sedan hela boken.
– Jag gick in i en bubbla och skrev och skrev i mina föräldrars lägenhet en sommar när de var på landet.
Petra Hulova berättar att det är så hon skriver –intensivt och non-stop tills boken är klar.
– För mig ska det nästan vara något förbjudet att skriva, säger hon.
– Många ger rådet att man ska skriva så mycket man kan, skriva regelbundet varje dag. Men jag känner att jag måste ha något viktigt att säga, något som gör ont. Det krävs ett budskap, en mening. I perioder skriver jag ingenting alls. Men alla måste hitta sitt individuella sätt att skriva, säger hon.
När "Allt detta tillhör mig" kom ut i Tjeckien fick Petra Hulova rykte om sig att vara ”författaren som inte brydde sig om problemen i Tjeckien”. Hon fick om och om igen frågan varför hon skrev en bok som utspelar sig i ett avlägset Mongoliet i stället för på hemmaplan – där det, enligt många, fanns så stora och viktiga frågor att ta upp för en författare.
– Många kritiker i Tjeckien väntar på den stora romanen om vår nutidshistoria, säger hon och ler lite skevt.
– Men jag tror inte att det går att berätta den historien i en roman. Det krävs flera olika angreppsvinklar, flera berättarröster, säger hon.
Efter fem romaner, som alla utspelat sig på olika platser ute i världen, har hon ändå till slut i sin senaste och sjätte roman landat i Tjeckien. I boken, som har den engelska titeln ”The Guardian of Civic Virtue”, speglar hon kommunismens fall genom en före detta kommunists ögon, en kommunist som även är rasist. Boken håller på att översättas till svenska och beräknas komma ut våren 2013.
– Jag ville ge röst åt de som tidigare inte hörts. Det är alltid vinnarna som hörs och mycket beskrivs i termerna ont–gott. Men allting har inte blivit till det bättre, säger hon och kastar sig in i en diskussion om nutidspolitiken i Tjeckien där människor, enligt henne, slutat att tro på politikens kraft.
Efter att ”The Guardian of Civic Virtue” kom ut 2010 kom blev hon anklagad för att själv vara smygkommunist, något som hon ler åt och säger:
– Jag är inte hon i boken.
Att det är just ”Allt detta tillhör mig” och ”The Guardian of Civic Virtue” som kommer på svenska tycker hon är ett bra val av det svenska förlaget, Rámus.
– Då får man först min ungdomsbok som utspelar sig i Mongoliet och sedan min senaste bok där jag landar i mitt eget land, säger hon.
Anmäl textfel