LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av A little gay history, R. B. Parkinson,

Lättläst och fängslande om homo-historia

Om all historieskrivning var så här rolig och samtidigt relevant så skulle världen vara en mycket mer intressant plats"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
A Little Gay History
Författar-
presentation:
R. B. Parkinson

Parkinson och hans medarbetare har valt att berätta om homosexualitetens historia genom att utgå från foton. 

Hur kan man berätta om människor och känslor som alltid har existerat, men ofta har hamnat vid sidan av den officiella historieskrivningen? Människor och känslor som inte alltid har haft tillåtelse att synas, eller ens existera? Parkinson och hans medarbetare har valt att berätta om homosexualitetens historia genom att utgå från foton. Vi får se konstverk och föremål som finns på British Museum, men även bilder från andra håll förekommer. Utifrån varje bild får vi ett fragment av homosexuellas, transsexuellas och bisexuellas historia. Det är förvisso eurocentriskt, men ambitionen finns att berätta om stora delar världen och mänsklighetens historia, hur mycket eller lite vi än vet.

Konceptet leder till en mycket lättillgänglig bok som är fängslande och kan läsas ett uppslag i taget. Illustrationerna och de korta texterna är ett föredömligt sätt att ge kunskapen vidare utan akademiska krusiduller, samtidigt som det märks att författarna har ett kritiskt och queert angreppssätt där få saker tas för givna och allting nyanseras minst ett, men ofta flera, varv innan det serveras till läsaren.

Vissa av föremålen eller bilderna behöver inte handla om hbt-personer, men varför skulle de å andra sidan inte göra det? Författarna lyfter fram det faktum att vi inte har en aning om sexualiteten eller könsidentiteten hos dem som har hanterat och skapat så gott som alla historiska föremål, samtidigt som vi utgår från heteronormen.

Om all historieskrivning var så här rolig och samtidigt relevant så skulle världen vara en mycket mer intressant plats. Jag hoppas verkligen att konceptet plockas upp av fler författare och användas till fler berättelser. Visst finns det en funktion för texttunga tegelstenar att fylla, men innehållsrika munsbitar kan nå så många fler och ofta även ge så mycket mer!

Det här är en bok som inte bara borde läsas av många människor, utan också faktiskt har något ge till alla med kunskaper i engelska och ett intresse för - eller helt enkelt en okunskap om - hbt-personers historia.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 12 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2