LitteraturMagazinets recension av Bit inte ihop! : sätt gränser på jobbet, Rebecka Bohlin
En bok att ha till hands som en peppande syster
"Bit inte ihop!" av genusexperterna Rebecka Bolin och Sara Berg är en bok att hålla i handen, som ett stöd i ryggen och som en peppande syster vars argument aldrig sviker.
I Sverige, som sägs vara en av världens mest jämställda länder, pågår fortfarande diskriminering av kvinnor i många avseenden.
Med stor kunskap och noggrant arbete har författarna till "Bit inte ihop!" lyckats få på pränt vad alla kvinnor bör veta och ta hänsyn till för att rusta sig mot diskriminering, utan att för den skull försöka forma kvinnor mer likt män. Det spelar ingen roll hur en kvinna är klädd eller vilket röstläge hon har, hon förtjänar ändå samma respekt och att bli lyssnad på i samma utsträckning som en man.
"Men ofta är det kvinnor upplever som sitt naturliga röstläge inte alls naturligt. Det är inlärt. I filmer för barn pratar tjejerna med onaturligt ljusa röster som förmodligen är förvrängda. Barnen lär sig att det är så tjejer är, och härmar vad de hör."
Första kapitlet avverkar varför feminism behövs på jobbet. Med hjälp av statistik och studier bevisar författarna hur lön hör ihop med kön, att kvinnor arbetar ofrivilliga deltider i högre utsträckning än män, har mer obekväma arbetstider, sämre arbetsmiljö, dubbelarbetar oftare och har sämre karriärutveckling. Kvinnor presterar bättre i skolan, men det ger dem inte bättre lön eller positioner i arbetslivet sen.
Här finns också upplysningar om dina rättigheter som anställd, vilka skyldigheter arbetsgivaren har och vilka lagar som finns att stödja sig mot när du stöter på problem, som också gynnar män.
Och sen fortsätter det gällande familjen, sexuella trakasserier, härskartekniker och så vidare. Med information, historisk bakgrund och med konkreta tips på hur du ska bemöta diskriminering i olika situationer. Denna utmärkta kartläggning av hur icke jämställt det faktiskt är i vårt samhälle och hur kvinnor kan bemöta detta. Den gedigna källförteckningen ger också läsaren en lång lista med kanonbra boktips.
Naturligtvis förringas inte politikens, lagarnas och traditionens betydelse för ojämlikhet. Författarna är noga med att rikta bort skulden från kvinnor själva, som vi annars ofta ser till exempel då våldtäktsoffret får frågor vilka kläder hon bar. Snarare har Berg och Bohlin insett att strukturen som den är kräver att kvinnor försvarar sig. Inte tar på sig skulden. Men inte heller biter ihop och tar skit.
Författarna stödjer att kvinnor allt mer delar med sig av sina privatliv i bloggar och andra sociala medier. Att vara öppen, diskutera, läsa och andra människor kan få en att sluta skämmas och inse att det inte är ett personligt problem utan en struktur.
Under läsningen tänker jag om och om igen på vilken enorm nytta jag skulle ha haft av att läsa denna bok innan jag själv gick ut i arbetslivet, och då tänker jag främst på avsnittet om sexuella trakasserier.
Med hjälp av stor kunskap och lagboken tydliggör författarna det som ofta känns svårt och luddigt med sexuella trakasserier. Det var kanske bara ett skämt? Borde jag inte vara glad för uppmärksamheten? Vad löjlig jag är, det var ju bara en vänskaplig klapp, eller?
"Lyssna på dig själv! - och skruva upp volymen på dina känslor."
Jag har blivit sexuellt trakasserad på mer än hälften av alla jobb jag haft. Alltifrån att blivit kallad "lilla älskling" till att få utstå kommentarer om mina bröst. Det har varit svårt att sätta ord på, skamkänslorna övertog. Men en sak har varit tydlig: mina starka obehagskänslor. Det räcker långt. Dock inte hela vägen. Hur lite vi än vill att det ska finnas krav på kvinnor i dessa frågor, så kommer kvinnor behöva lära sig att säga ifrån. Ett uteblivet nej ska naturligtvis inte rättfärdiga mannens beteende. Men du måste markera för den som utsätter dig vad som inte är okej. Det är nämligen inte ens säkert att mannen fattar att han gör ett övertramp.
Jag kommer att se till att ha boken tillgänglig då den med fördel kan användas som uppslagsbok.
Författarna uppmanar kvinnor att stå upp för varandra i kampen mot kvinnoförtryck. Systerskap ger styrka! Detta handlar inte om att kvinnor inte får kritisera varandra. Systerskap handlar om att stå upp mot sexism. Att kritisera den kvinnliga chefen för att hon är en dålig chef, kan vara befogat. Men att göra det genom att klanka ner på hennes hängiga bröst eller feta lår – är att kritisera henne för att hon är kvinna.
Med den här boken bidrar författarna till systerskapet på ett ypperligt vis. Tack Rebecka Bohlin och Sara Berg för det.
Mottagen: 6 november 2013
Anmäl textfel