Nu kommer boken

Elise Lindqvist är "Ängeln på Malmskillnadsgatan"

Hon kallas för "Ängeln på Malmskillnadsgatan", men bland de prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Elises sommarprogram i P1 2012 väckte ett stort intresse för henne som person. Nu kommer hennes bok, som hon har skrivit tillsammans med Antima Linjer.

– Jag är så glad! utbrister Elise Lindqvist och viftar med de nya lösögonfransarna som hon dagen till ära har fått hjälp att sätta på. 

Hon ser verkligen strålande glad ut denna stora dag, då hon för första gången ska presentera boken som hon har skrivit tillsammans med Atima Linjer.

Det tog fyra dagar innan Elise vågade packa upp boken när den kom från förlaget. Hon var så nervös för vad hon skulle möta - så när hon äntligen fick se boken kunde hon glädje sig ordentligt över hur fin den är.

Elise Lindqvist är en kvinna utan ålder. Just i dag känner hon sig som en nittonåring, den lyckliga nittonåring som hon inte har varit förut. Hennes liv dominerades i åratal av övergrepp och missbruk. Livets hårda skola förberedde henne för den livsuppgift som nu har blivit hennes kallelse.

Så gott som varje fredagkväll ställer hon och det team hon har valt att ha omkring sig upp bordet hon fått av Bingo-Lotto på Malmskillnadsgatan. Bordet dukas med smörgåsar som de har brett i köket vid Sankta Clara Kyrka. Varma drycker som nyponsoppa, kaffe, te och choklad bjuds de på, kvinnorna som fryser både till kropp och själ.

När Elise berättar om detta ute i landet möts hon av oförstående frågor: Men att köpa sex är ju förbjudet! Det finns väl inte i Sverige? Och på Malmskillnadsgatan? Hur kan det finnas kvar där efter så många år av förbud?

När Elise berättar om detta ute i landet möts hon av oförstående frågor: Men att köpa sex är ju förbjudet! Det finns väl inte i Sverige?"

Varför får man inte stopp på det?

Elise och hennes team gör det svåraste av allt: de finns där. Bjuder på en kram, något varmt att dricka, ett plåster eller en smörgås. Bara om någon själv ber om det hjälper de till med att ringa efter polisen. Och när någon misshandlats ingriper de och ringer efter ambulans.

Att finnas nära någon som har det svårt, att finnas kvar bredvid någon som misshandlas utan att kunna få stopp på allt det förfärliga man då får bevittna, det kräver sin kvinna. Då måste man vara urstark.

Var får då denna späda kvinna sin styrka ifrån?

Elises eget svar är att det är Jesus som ger henne modet och styrkan. Hon har sedan sin frälsningsupplevelse, för drygt sjutton år sedan, haft Jesus vid sin sida.

Kyrkan och kyrkans gemenskap betyder också mycket. Kyrkan är Sankta Clara och Filadelfiakyrkan plus pingstkyrkan i hennes hemförsamling.

I denna självupptagna tid då vi alla ska satsa på oss själva, bygga nya kök, köpa nya möbler, nya kläder etcetera är det verkligen en stor lättnad att möta människor som bryr sig om andra och om varandra. För det är värme och omsorg som möter även mig när jag kommer till boksläppet av Elise Lindqvist och Antima Linjers bok “Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Elise står där och strålar välkomnande emot mig, brer ut armarna och ger mig en innerlig kram. Jag vet genast att hon är en kär vän som jag bara inte träffat förut.

Jag hälsar på hennes många medarbetare och vänner och överallt finns samma värme. I sin bok beskriver Elise att hon måste vara tuff när hon väljer ut de som får följa med på hennes fredagskvällar. Det får inte vara någon som står förskrämt och tittar på som vore de på zoo.

Elises sommarprogram i P1 2012 väckte ett stort intresse för henne som person och många ville att hon skulle skriva och berätta om sitt liv. Det har varit svårt, för Elises liv har varit hårt, men hon har fått hjälp av Antima Linjer och av förlaget, som utan att veta att boken redan hade börjat skrivas bad om att få ge ut den.

Jag slukar boken genast och är glad att jag så helhjärtat kan rekommendera den till andra. Boken vill ge hopp för alla som tänker att allt är för sent. Boken berätter om en kvinna som föddes 1936, upphörde med sitt eget missbruk för sjutton år sedan och fick ett nytt liv.


 


Profil: Esther Hansen

Foto: Josefine Casteryd
20 september 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2