Tllbaka med ny ungdomsroman
Sara Kadefors trodde att hon skrivit klart om tonårsproblem
Tolv år efter succén med “Sandor slash Ida” kommer Sara Kadefors med en ny bok för unga vuxna.
“Lex bok" handlar om pressen på ungdomar att lyckas och ständigt vara på topp – på alla plan.
– Alla ska vara entreprenörer. Men många pallar inte, säger Sara Kadefors.
De senaste åren har Sara Kadefors skrivit tre ganska tunga vuxenromaner – “Fågelbovägen 32” (2007), “Borta bäst” (2009) och “Kast med liten kniv” (2012). Det har också blivit två böcker för mellanåldern, en bilderbok och olika manus för radio och teve. Men ingen ungdomsbok. Efter succén med “Sandor slash Ida” 2001 kände Sara Kadefors sig helt “fed-up” på tonårsproblem.
– Det hade förstås varit ekonomiskt fördelaktigt att rida på framgången och fortsätta att ge ut ungdomsböcker... Men jag tänker aldrig strategiskt utan går på vad jag har lust med, säger hon.
“Sandor slash Ida” fick Augustpriset 2001, blev film några år senare och Sara Kadefors var ute och pratade och pratade och pratade om boken och ungdomars situation. Ett mått på framgången är att den fortfarande säljs i bokhandeln.
– Jag trodde att jag hade sammanfattat för mig själv mina tankar kring mina egna ungdomsår, säger hon.
Men lite fanns trots allt kvar att vrida och vända på. Huvudpersonen Lex i "Lex bok" (utgivning september 2013) påminner en del om henne själv som ung, säger Sara Kadefors
– Jag var väldigt anti, dissade allt och alla runt omkring. Det är en ganska konfrontativ hållning som man kan ha för att skydda sig själv.
Inspirationen till Lex föddes ur viljan att skriva någonting lite lättsammare efter de tre vuxenromanerna.
– Då kom den här karaktären till mig. Men även om det är en rolig bok så finns en allvarlig botten. Annars hade det inte varit tillräckligt spännande att skriva den!
Lex går på gymnaiseet och lever mitt i samtidens hets att lyckas på alla plan. Här skildras bloggvärlden och pressen på ungdomar att ständigt vara på topp och synas, höras, vara kreativa och ta ansvar för den egna framgången.
– Jag är orolig för vart samhället är på väg. Många unga klarar inte av pressen att hela tiden lyckas. Alla ska vara entreprenörer. Men många pallar inte – det visar ju alla rapporter, att till exempel självmord och depressioner bland unga ökar. Jag tycker att det är läskigt, säger Sara Kadefors.
Lex går mot strömmen – i alla fall till att börja med – och struntar i alla krav och använder fritiden till att slappa, lyssna på musik och dagdrömma. Men så småningom börjar hon att blogga och då händer det grejer.
– Det här är inte en bok som bara är mot bloggvärlden även om Lex vänder sig mot de här tjejerna som hela tiden vill synas och visa upp sig. Boken handlar också om vad som händer i en människa när man börjar att formulera sina tankar.
På 1980- och 1990-talet, när Sara Kdefors själv växte upp, var det ett jämförelsevis ganska snällt samhälle, tycker hon.
– Hela den här pressen på unga som vi ser idag fanns inte då. Det var mer öppet, man fick vara lite som man ville och känna efter och skaffa sig olika sorters erfarenheter. Idag frågar man barn vad de har för långsiktiga mål redan i 12-13-årsåldern och jag tror det strider helt mot unga människors natur.
Sara Kadefors beskriver sig själv som en extremt kreativ person som ständigt behöver nya utmaningar för att inte bli uttråkad. Hon tycks också ha provat på det mesta inom mediabranschen – radioreporter, programledare i P3, filmrecensent i SVT, manusskrivare...
– Det är kanske lite diagnosbetonat, jag är inte lugn i mig själv utan behöver göra nya saker för att känna att jag lever, säger hon.
Planen i början av karriären var att bli manusförfattare.
– Tyvärr är det inget som det går att leva på. Det är ytterst få som skriver manus på heltid, säger hon.
Fördelen med att skriva böcker är att man kan vara mer herre över sina egna idéer, tycker Sara Kadefors.
– Det som är så fantastisk med att skriva en roman är att du kommer så nära dina karaktärer. När man gör film förhåller man sig mer tekniskt till figuerna.
Drömtillvaron skulle vara att växla mer mellan att skriva film- och tevemanus och romaner.
Blir det fler vuxenromaner?
– Ja, jag håller på med en ny vuxenroman, Jag har alltid en hel lista på spännande berättelser som ligger på vänt i huvudet. Eftersom det tar många timmar att skriva en bok tar jag den idé som jag känner mig mest motiverad att arbeta med.
Anmäl textfel