LitteraturMagazinets recension av Svekets offer, Set Mattsson
Polisarbete i en jäsande efterkrigstid
"Svekets offer" är Set Mattssons andra kriminalroman som utspelar sig i Malmö åren efter andra världskriget. Det är en intressant miljöbeskrivningen av en svunnen tid och en berättelse om alla de historiska skeenden som håller på att falla i glömska.
Boken är inte en rafflande spänningsroman, utan handlingen förs långsamt framåt. Den är oerhört fängslande.
Romanens händelser utspelar sig från december 1946 och till mars 1947. Kriminalöverkonstapeln Douglas Palm oroar sig för sin fru Anna, som haft ett sammanbrott. Vi mötte dem båda i den förra romanen ”Ondskans pris”, men det går alldeles utmärkt att läsa den här boken fristående.
Nyårsnatten närmar sig. En ung kvinna hittas mördad i sin säng av ett välriktat pistolskott. Tre skott har avlossats och ytterligare en person verkar ha träffats, men avvikit. Undersökningen leder till stadens fattiga och farliga kvarter där våld hör till vardagen. På nyårsnatten utbryter dessutom kravaller, helt utan synbar anledning. Stämningen i boken är så verklig att jag nästan kan ta på den. Polisens frustration och maktlöshet ångar från sidorna.
På våren hittas en nyfödd pojke i en damm, drunknad. Modern hittas medvetslös och hon avlider senare på sjukhus i förlossningskomplikationer. Barnets död får oanade konsekvenser.
Atmosfären i romanen är tät. Arbetsgivare och arbetstagare står långt ifrån varandra. Kockums ledning importerar arbetskraft från Italien. Det behövs för att klara svensk industri, säger både arbetsgivare och regering. Intressant är att italienarna inte får det de förväntat sig: lönen minskar med alla avgifter plus avdrag för kost och logi, så att det inte blir mycket kvar. Maten är dålig och login undermålig. De känner sig lurade, de får inte det de blivit utlovade.
Det jäser i samhället. Kommunismen växer sig stark efter nazisternas illdåd. Fiendskapen mellan socialdemokrater och kommunister är stor i Kockums fackförening. När en socialdemokrat och fackligt aktiv hittas mördad får polisen besök av Säpos embryo, den allmänna säkerhetstjänsten. Det styrande socialdemokratiska partiet kan inte lagligt registrera kommunister, men man tar aktiva inom fackföreningarna till hjälp för att i hemlighet åsiktsregistrera medborgare.
Set Mattsson skriver så att läsaren förflyttas bakåt i tiden. Barnförlamningen drabbar – tänk att det inte är längre än drygt femtio år sedan den allmänna poliovaccineringen inleddes. Polisens arbete och vardag skildras på ett trovärdigt sätt. Deras arbete skrider långsamt framåt och till slut nystas mordfallen upp. Men, det är tidsskildringen och atmosfären från en gången tid som utgör min stora behållning av boken.
Författaren har hittat sin nisch i deckargenren och jag ser fram emot många fler berättelser om poliserna i Malmö.
Mottagen: 12 augusti 2013
Anmäl textfel