LitteraturMagazinets recension av Om tyranni, Timothy Snyder
Ögonöppnare värd att spridas
Det är inte alltid de stora, tjocka, böckerna som man får ut mest av att läsa. I detta fall är det en liten, tunn, bok som faktiskt ser ganska oansenlig och tråkig ut vars innehåll är av särdeles stor betydelse.
Jag pratar om Timothy Snyders bok ”Om tyranni”, en kort skrift omfattandes enbart 94 sidor, en bok som man kan läsa ut på direkten men också en bok att återvända till och läsa valda delar ur gång efter gång efter gång.
Timothy Snyder är till vardags professor i historia vid Yale University. Hans fokusområde är modern historia främst inom centrala och östra Europa. Han specialiserar sig också på den historiska aspekten av förintelsen. ”Om tyranni” är hans fjärde bok och upprinnelsen till den är det senaste valet i USA, då Donald Trump valdes till president. Utgången var något som professor Timothy Snyder inte ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Man kan påstå att boken ”Om tyranni” är en kritisk skrift gentemot såväl Donald Trump som det amerikanska valsystemet. Jag vill hävda att den är mycket mer än så. Det är en skrift värd att läsas och begrundas av alla medborgare över hela världen då innehållet visar på vår framtid sett med vår historia som bakgrund.
I boken ”Om tyranni” ger författaren oss tjugo lärdomar för framtiden baserade på 1900-talets historia. Varje lärdom inleds med en aforism som han sedan härleder utifrån verkliga händelser. Han gör det på ett kraftfullt sätt. Det är ingen svårighet att följa hans resonemang och man blir klart medveten om vilka hot som ligger och lurar om vi inte var och en bestämmer oss för att vara pålästa, ansvarstagande och aktiva i vårt förhållningssätt och bemötande av dessa faror som ständigt försöker passivisera oss och på så sätt kunna överta makten och begränsa vår frihet, helst utan att vi är medvetna om det.
Ett exempel på lärdom från boken: "Var aktsam om språket". Det uttrycker författaren i följande aforism: ”Undvik att använda ord och fraser som ligger i var mans mun. Fundera ut ett eget sätt att formulera dig, om så bara för att ge ditt personliga uttryck för vad du tror alla andra tänker. Gör ett allvarligt försök att hålla dig borta från internet. Läs böcker.” Sedan förklarar han vad han menar mer utförligt, men inte längre än några sidor. Naturligtvis en viktig lärdom som säkerställer att vi tvingas tänka själv och kritiskt reflektera över vad vi säger så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka annars sprids med stor genomslagskraft över internet. En viktig lärdom för alla medborgare för att förhindra falsk informationsspridning. Men detta var bara en av författarens tjugo lärdomarna och kanske inte ens den viktigaste…
Detta är en bok som jag vare sig kan eller vill betygssätta. Den står på något sätt över det. Istället kommer jag använda mig av en av hans lärdomar i boken: "Ge bidrag till goda ändamål". Jag stödjer i och för sig redan ideella organisationer genom penningbidrag men det jag tänkte göra nu är att försöka starta en rörelse. Den kommer gå under hashtaggen #OmTyranniSprid och innebär att dela livsviktig kunskap till sina medmänniskor. Jag har nu köpt flera exemplar av denna bok i vilka jag kommer skriva #OmTyranniSprid på insidan och sedan ge till människor som jag INTE känner, alltså inte till vänner som jag normalt pratar och resonerar med utan till helt andra människor. Sedan hoppas jag att ni som läser detta samt de som får en bok fortsätter att dela kunskapen vidare genom att köpa boken och sedan dela ut den i sin tur, om så bara ett exemplar då varje läsare är viktig. Om jag har tur skapar det stor uppmärksamhet och engagemang, så hjälp mig sprida detta, så att fler väljer att bli aktiva och ta ett större ansvar för den framtid vi ska möta. Då kan vi säkerställa att vår frihet inte kommer att ryckas ifrån oss.
Vem skulle du ge bort den här boken till?
-Förutom de som redan fått den vill jag ge den till Donald Trump.
Mottagen: 3 december 2017
Anmäl textfel