LitteraturMagazinets recension av Noa får en liten morbror, Louella Bergman
Charmigt om sökandet efter en cool morbror
Vad Noa önskar sig mest av allt är en häftig morbror, men när hans mormor kommer tillbaka från BB så är morbror Alf inte riktigt den morbror som Noa har tänkt sig.
Norska Tiril Valeur är både illustratör och författare till läsboken "Noa får en liten morbror". På omslaget finns en Lätt att läsa-markering och boken riktar sig till barn mellan 6-9 år som precis har knäckt läskoden. En Lätt att läsa-bok ska ha en handling som både är byggd på korta meningar, och är lätt att hänga med i. Berättelsen om hur Noa får en liten morbror är detta, och på grund av att bokens huvudkaraktär får det han har önskat sig, fast inte på det sätt som han tänkt sig, så möter boken även kravet att den ska locka till läsning.
Förutom att fylla syftet som Lätt att läsa-bok så är "Noa får en liten morbror" också en bok som presenterar en något mindre normativ familjekonstellation, till exempel kan mormodern ha ett barn som är yngre än hennes egna barnbarn och Noas mamma verkar vara ensamstående. Detta uppmärksammas inte på något sätt i berättelsen, men oavsett är den icke-normativa familjesituationen lite stimulerande och ett inslag i boken som är värt att nämna.
Boken handlar om att Noa önskar sig en häftig morbror som kan ta med honom på fisketurer. När hans mormor kommer hem med morbror Alf från BB, blir Noa först besviken över att hans morbror istället för att vara en cool snubbe med motorcykel, visar sig vara en bebis som mest skriker och bajsar. Det är en bok som vid första anblicken kanske inte berättar den roligaste historien, men som passar bra som läsbok för en nybörjarläsare. Dessutom, efter andra eller tredje läsningen tror jag att läsaren kan få en djupare förståelse för berättelsen och förstå hur Noa utvecklas från att vilja ha en häftig morbror, till att själv vilja bli en häftig systerson.
Valeurs illustrationer finns att hitta på nästan alla sidor i boken, men på grund av att de är i koncentrerat format så får boken ett grafiskt luftigt format. Ur lässynpunkt är detta dock något positivt, eftersom den unga läsaren då kan fokusera på texten istället för det illustrativa – samtidigt som läsningen blir något roligare. Det är en bok med en handling som är lätt att ta till sig, både på grund av det läspedagogiska upplägget och för att berättelsen i sig är charmig.
Mottagen: 22 mars 2016
Anmäl textfel