LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Bok-
presentation:
Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept
Författar-
presentation:
Ulrika Davidsson

Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen? 

Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska boken om 5:2 – men antagligen inte den sista. 

När jag började läsa Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 stötte jag genast på en tankegång som följde mig igenom den: Kan man recensera en bok om en diet utan att föra en diskussion om dieten i sig? Efter en stunds läsning om Ulrika Davidssons personliga reflektioner kring varför man ska välja 5:2 så känns det som om det är en omöjlighet.

Det måste helt enkelt finnas två spår i tankegångarna; bokens ställningstagande kring 5:2-dieten som en hälsosam livsstil och dess presentation av konceptet. För även om det överlappar på flera ställen så anser jag ändå att det är två vitt skilda saker.

Ulrika Davidsson är känd för att ha skrivit om en rad olika dieter och det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande, det märks att hon skriver för de redan frälsta. Det här är inte en bok för att övertyga de skeptiska, det är en bok för de som redan vet vad det handlar om.

Insäljningsmetoden är kort och koncist, här presenteras en korsbefruktning mellan olika dieter. Diskussionerna om ett aktivt liv och motion lyser med sin frånvaro. Däremot förespråkas en strikt kontroll av födointaget alla dagar i veckan, samt att prova på en fyra dagars vattenfasta.

När det gäller den vetenskapliga aspekten känner jag att boken rör sig på alltför tunn is, eller rättare sagt – isen har redan smält och den står upp till knäna i isvatten. Forskningen hon hänvisar till är inte alltför preciserad och verkar inte heller vara särskilt beprövad, men argumenten för dieten låter logiska, men som måste tilläggas inte nödvändigtvis behöver betyda att de är hälsosamma. I och för sig är det inte Davidssons koncept, hon presenterar en diet och förklarar hur man utför den – vetenskapen får man hitta någon annan stans.

Som jag nämner tidigare så splittrar den här boken mitt fokus, den talar från så många plan. En del av de rekommendationer jag läser i boken känns rent ohälsosamma och en del fullkomligt logiska. Min naturliga skepsis blandas med ett intresse för att prova olika kosthållningar och se vad det gör med hälsan (för vad gör de, på lång sikt?). Möjligheterna att slutas in i en värd där varje tugga är medveten och räknas lockar något oerhört på ett sätt som gränsar till lite för närgången kontroll, samtidigt som en del av mig helt rationellt kan se att detta är ett väl formulerat förslag till ett annat sätt att tänka kring kost, baserat på grundläggande tankar om fasta som jag vet har funnits i mänsklighetens historia under en mycket lång tid.

Att prova på fyra dagars vattenfasta, som Davidsson rekommenderar som ett komplement till 5:2, känns som något som existerat i religiösa, filosofiska och kursammanhang under många år. Men samtidigt värjer jag mig. Kombinationen Kontroll+Mat klingar obehagligt för mig och jag undrar hur det kan låta för någon som redan innan hade en osund relation till ekvationen, där det lätt skulle kunna spåra ut till något rent livsfarligt. Men jag vet att växande problem med fetma är ett reellt faktum och att just ekvationen Mat+Kontroll är nödvändig för att gå ner i vikt om det hotar just hälsan. Här öppnas dörren för en diskussion om det viktfixerade samhället, om kroppspaniken och hälsoideal och boken mäktar inte med det och det känner jag också att jag inte kan begära av den. Den är mer som en välvillig klapp på axeln för den redan fokuserade.

Samtidigt slår det mig hur mycket boken handlar om att avstå (...) Nästan på ett filosofiskt plan tränger dessa tankar ut genom sidorna"

Men själva kokboken? Ja, det märks som sagt att Davidsson är ett proffs. Trevliga kommentarer på varje sida, det ger en personlig känsla som jag kan sakna i vissa kokböcker. Ja, jag vill veta vad just Ulrika Davidsson tycker och tänker om exempelvis kokta ägg med majonnäs eller hur man på bästa sätt piffar upp en diet-pannacotta. Annars skulle jag läsa något annat. Men samtidigt slår det mig hur mycket boken handlar om att avstå, glädjen i alla avstå och vilka fördelar det kan föra med sig. Nästan på ett filosofiskt plan tränger dessa tankar ut genom sidorna, på ett sätt som jag tycker mig ha hört från flera områden i samhället under den senaste tiden. Dock saknar jag en del precision som jag hade förväntat mig att en expert som Ulrika Davidsson skulle leverera. Till exempel funderar jag över en del måttenheter (hur mycket väger 2 grovhackade, torkade aprikoser?) och ingredienser, som bland annat köttfärs (det är ganska stor skillnad på kaloriinnehållet i olika sorters köttfärs, beroende på bland annat fetthalter, men det finns inte specificerat på något ställe). Mer preciserat hade jag nog tänkt om en diet där minsta kalori ska räknas. En kort tabell över hur man ska tänka och räkna kring vissa livsmedel om man själv vill experimentera med matlagningen hade även stärkt intrycket.

Trots allt det så är jag inte säker på vad jag får för intryck av boken och jag tror att jag kan sätta fingret på vad det är som stör mig. Det är inte 5:2-dieten, för trots bristande faktaunderlag kan jag acceptera bokens insäljning av den. Det är inte Ulrika Davidssons recept, för de är trevligt och lättillgängligt förpackade med fokus på hur man fixar livsstilen i vardagen. Det är övertygelsen om att man trots användandet av 5:2 måste underkasta sig minst en annan diet i någon slags korsbefruktning för att det ska bli något resultat. De underliggande tonerna i Ulrika Davidssons presentation talar mer om en ständig kamp med mat, kring mat och om mat, och det kan jag inte släppa. Självklart innebär en viktminskning att man som utövare måste veta intag och förbränning för att kunna minska i vikt, det är det grundläggande i alla dieter. Grundbulten går inte att ändra på, det är jag fullt medveten om. Men det jag tänker på är att det aldrig ges utrymme för att släppa loss. Det pratas inte om njutningen med mat eller vikten av bra och varierad kost. Det handlar om kontroll och mat. Punkt. Smaka på det.
 

Fotnot: Böcker om 5:2 har toppat försäljningslistan, facklitteratur, sedan slutet av sommaren. I oktober 2013 ligger tre 5:2-böcker i topp.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 24 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Nya kickstarter med Ulrika

av Ulrika Davidsson
Kartonnage, Finns i lager, 289 kr

Ulrikas Gotland - äta, njuta, leva

av Ulrika Davidsson
Halvklotband, Finns i lager, 289 kr

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept

av Ulrika Davidsson
Allt du behöver veta om 5:2-dieten!5:2-metoden har på kort tid bl...

Gå ner i vikt med LCHF Special

av Ulrika Davidsson
Inbunden, Finns i lager, 271 kr

Gå ner i vikt med LCHF

av Ulrika Davidsson
Har du försökt gå ner i vikt utan att lyckas fullt ut? Kanske tap...

Ulrikas GI-helger : jul påsk midsommar

av Ulrika Davidsson
Som entusiastisk GI-anhängare vill du kunna fira jul, påsk och mi...
Inbunden, Finns i lager, 233 kr

Raw food med två detoxveckor

av Ulrika Davidsson
Quinoa, linser, alger, nötter, frön, grönsaker och frukt är långt...

LCHF på mitt sätt : 100 recept med nästan inga kolhydrater

av Ulrika Davidsson
Skippa kolhydraterna, ät gott och gå ner i vikt med LCHF! Har du ...

Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken - över 500 recept

av Ulrika Davidsson
Med Hälsokokbokens hjälp kan du laga mat och baka till både fest ...

Ulrikas bästa GI-mat : 100 recept för hela familjen

av Ulrika Davidsson
Ulrika Davidsson har tidigare skrivit "Våra bästa GI-recept" och ...

Gå ner i vikt och rena kroppen med detox

av Ulrika Davidsson
Genom att ge din kropp "semester" en period kan du åstadkomma sto...

GI för hela familjen : gott och nyttigt för alla åldrar

av Ulrika Davidsson
Av succéförfattaren till "Våra bästa GI-recept"! Här är Ulrika Da...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.1