LitteraturMagazinets recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker
Förvånansvärt lättlagade och goda sötsaker utan vare sig socker, gluten eller mjölk. Tonen är personlig och boken är skriven med humor och självdistans.
De flesta kakor och godsaker består vitt socker, smör och vetemjöl – är det extra festligt toppar man hela härligheten med en klick vispgrädde. Recept som utesluter det ena eller det andra har jag sett med skiftande resultat. Desperat rörs en alternativ kaksmet ihop där en ratad ingrediens ersätts med något liknande. Dödbakat och kletigt med en bismak av syntetiskt sötningsmedel är ett vanligt resultat.
Och så har vi den andra sidan; hälsofreaksen som beställer superfrön från andra sidan jordklotet som ska blötläggas i ett dygn och groddas i två innan man kan tillaga härligheten och stilla sitt sötsug. Därför blev jag både skeptisk och hoppfull när jag såg Ulrika Hoffers senaste bok. Den lovar nämligen både enkla recept, nyttigheter och ett lyckat resultat. Dessutom, som sagt, både gluten-, mjölk- och sockerfritt. Efter genomläsning kan jag konstatera att recepten även är soja- och majsfria, flertalet är äggfria och de nötter som ingår kan också bytas ut. En del recept innehåller ren havre som många glutenintoleranta tål och de färdiga mjölmixerna lyser med sin frånvaro.
Jag blir förvånad över hur stor smakvariationen är – kokosbollarna och tryfflarna må likna varandra till utseendet men alla har olika smaksättning. Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning.
Recepten bygger på olika naturligt glutenfria mjöler, mandel, nötter, kokosfett och dadlar. Kakor, bollar och godis smaksätts med vanilj, kanel, kakao, lakrits och flera andra klassiska konfektkryddor, smoothies och glass bygger på bär och exotiska frukter. I hela boken hittar jag bara en ingrediens som jag inte sett i min närmaste mataffär. Och det är just detta som varit författarens ambition; att det ska vara enkelt att hitta ingredienserna. För den som ändå känner sig vilsen bland hälsokosthyllorna finns en sammanfattande ingredienslista i slutet av boken, liksom en kort redogörelse för vilken köksutrustning som krävs och till vilken typ av recept de olika maskinerna lämpar sig bäst.
Tonen är personlig och boken är skriven med humor och självdistans. Skeptiska släktingar och kräsna barn hängs ut och författarens egna mer eller mindre misslyckade experiment avslöjas.
För att visa hur kroppen hanterar stress och varför de flesta människor gillar sötsaker jämförs modern dagislämning med att möta en sabeltandad tiger.
Det finns inget tungt kapitel om näringslära, boken är faktiskt inte faktatung alls. Istället är tipsen insprängda lite här och där, till exempel att paranötter är rika på magnesium eller att lite varmt vatten gör glassen fluffigare. Boken ser inte heller ut som en klassisk hälsokost- eller dietbok. Den har en smakfull layout med pastellig färgskala och är inte helt olik de andra mer sockerstinna bakböckerna som trängs i handeln. Jag hoppas att den inte försvinner i mängden och att även den som kan äta gluten, mjölk och socker vill prova något recept. Själv vet jag äntligen vad jag ska göra med alla ekologiska dadlar som familjen ratar i sin naturliga form; Snickersapor, Bountywannabe och Tryffeltårta!
Erika Wallman
Mottagen: 23 april 2014
Anmäl textfel