LitteraturMagazinets recension av Starkare än magi, V. Florian
Begär som är "Starkare än magi"
"Starkare än magi", av V. Florian, är en Queerlequin-roman utgiven av Genusredaktörerna. Det huvudsakliga temat för samtliga Queerlequins är kiosklitteratur med normbrytande karaktärer och relationer.
"Starkare än magi" är hittills den enda ungdomsbok som getts ut av Queerlequin, och handlar om den nittonåriga Lisa som flyttar till Lund för att plugga teknisk fysik – och magi. Lisa får flytta in på ett campus tillsammans med andra magistudenter, och börjar så smått skapa sig en vardag i universitetsstaden när hon plötsligt träffar Eleonore. Eleonore orsakar inte bara knäsvaghet hos Lisa, utan också en hel del bråk. Studenter har börjat försvinna spårlöst från fakulteten, försvinnanden som det går rykten om att Eleonore står bakom…
På 111 sidor hinner Florian ta upp delar av det vardagliga studentlivet med sittningar och korridorsfester, utvecklingen av en erotiskt laddad relation full av begär och inte minst de komplikationer som uppstår i och med att Lisa har fallit för den enda studenten som enligt rykten står bakom alla studenters försvinnande. Trots magiska inslag är romanen relativt vardaglig, och Florian använder sig av ett oreserverat och tillgängligt språk där erotiken går som en röd tråd genom hela berättelsen.
Queerlequin är litteratur med, som jag har tolkat det, primärt två syften: det första är att ge ut lättsam kiosklitteratur, det andra är att litteraturen som erbjuds ska innehålla normbrytande historier som berör erotik och begär. "Starkare än magi" fyller båda dessa syften, men att den är lättillgänglig beror inte enbart på bokens fysiska storlek eller språk utan också att berättelsen är spännande, nästan kittlande. På grund av dessa komponenter är boken svår att lägga ner, men samtidigt är den lätt att komma in i igen efter ett läsavbrott.
"Starkare än magi" skulle få 4/5 poäng bland annat på grund av att det är en kiosklitteratursroman som uppfyller de kriterier som ställs på kiosklitteratur, och för att den i och med sin handling och karaktärer utmanar dagens normativa syn på kärlek och förhållanden – vilket också är syftet med Queerlequins. Emellertid, vid en närläsning av romanen hade ifrågasättandet av heteronormen nästan inte märkts av eftersom Florian beskriver Lisas läggning och senare det begär hon känner till Eleonore på ett oproblematiskt sätt. Tar en dock i beaktande utomstående sammanhang och normer, såsom heteronormer, när en läser romanen så blir det tydligt att "Starkare än magi" är skriven ur ett väl medvetet perspektiv. Detta gör, enligt min mening, att boken är värd 5/5 poäng istället för 4/5.
Mottagen: 10 maj 2016
Anmäl textfel