LjudboksRecension av Sågspån och eld, Vibeke Olsson
Lärorik och spännande fortsättning på berättelsen om Bricken
Bricken är 19 år och full av längtan, längtan efter kärlek och efter att något skall hända, som man så ofta är när man är nitton år. Men detta är år 1888 och Brickan har redan fått arbeta hårt i mera än tio år på sågverket där hon bor med sin pappa i ett rum som också är kök. Hon förlorade sin mamma fem år tidigare och har också förlorat fingrarna på sin högre hand i en arbetsplatsolycka. Hon försörjer sig med att laga mat åt tre-fyra arbetare varav några dessutom är inneboende.
En gång i livet har hon upplevt att en man har sett på henne som en man ser på en kvinna. Hon var 16 år och han tog om och kysste henne så att "alla spjäll öppnades". Hon förälskade sig passionerat i denna man, Nathan, för att bara två dagar senare bli avvisad och lämnad. Trots att tiden har gått är hennes längtan och skam lika stark fortfarande.
Romanen är så spännande på bara det sättet Vibeke Olsson kan skriva. Man lär sig så mycket om livet vid ett svenskt sågverk för 125 år sedan, om barnarbete, om arbetsglädje och stolthet, om utslitning och fattigvården, om väckelse och baptistkyrkan, om hur det är att leva nära Gud och om hur ens egen livsberättelse kan speglas i de bibliska berättelserna, om skillnaden mellan att tjäna som piga och att vara arbetare vid sågverket och om vänskap och om passion. Mycket får sin förklaring, t ex de våldsamma reaktioner hos många socialdemokrater mot RUT-avdraget i vår tid som av vissa ses som en återgång till forna tiders pig-förakt. Många frågor är eviga och vi kan bara söka svaren, men aldrig hitta den slutgiltiga sanningen. Hur kommer det sig till exempel att Brickan förälskar sig så hett och bestående i den svaga Nathan? En man som söker tröst hos brännvin och kvinnor som ger sig mot betalning? En man som alltid stått utanför och ingen erfarenhet har av gemenskap och närhet. En man som talar till henne och om henne men aldrig med henne? En man som inte kan läsa eller skriva och överhuvudtaget har svårt för kommunikation.
Nathan kan se henne, uppskatta henne efter förtjänst, röra vid henne på ett sätt som väcker alla sinnen och fyller henne med lust och kärlek. Men hur långt räcker det? Den som läser eller lyssnar på ljudboken får veta...
Serien om Bricken börjar 1879 med "Sågverksungen" och Den stora strejken. Andra boken "Bricken på Svartvik handlar om de dramatiska händelserna 1984.
Detta är den tredje romanen om Bricken från Svartvik en mil utanför Sundsvall och den första som kommit som ljudbok. Om de två första räknades som barn- och ungdomslitteratur är detta en vuxenroman. Romanen är skriven i jagform och allt som händer följer vi genom Brickens tankar, känslor och upplevelser.
Odile Nunes uppläsning är klar och tydlig, melodi och rytm följer handlingen. Men ändå skär det sig. Jag har svårt att få denna mogna rikssvenska röst att passa ihop med den mycket unga flickan från Sundsvallstrakten. Jag saknar åtminstone en antydan av dialekt som det exempelvis kan anas vid någon enstaka replik från pappan. Dessutom tycker jag inte den innerlighet som finns i Brickens Gudsrelation kommer fram, utan jag anar ett visst främlingskap i läsningen av bibelcitat och religiösa tankegånger. Just eftersom hela romanen berättas av Bricken blir det så viktigt att uppläsarens röst är trovärdig.
Men Vibeke Olsson är en fantastisk författare så man fångas helt av berättelsen. Olsson tycks röra sig obehindrad mellan romarriket vid tiden omkring Jesu födelse via trettiotalets Tyskland till vår tids Stockholm och åter till slutet av 1800-talets Sundsvall. Allt har hon skildrat i sina många romaner. Alla hennes romaner är spännande, övertygande och lärorika. En läsupplevelser som övergår det mesta.
Mottagen: 27 januari 2013
Anmäl textfel