"Kvinnan tige i församlingen!"
Bibeln råkar vara en av de böcker jag inte läst, men vissa citat har ändå fastnat från barndomen, såsom "Kvinnan tige i församlingen". Konstigt att just detta citat verkar gälla än i dag. Jag blev helt stum när jag såg Uppdrag Granskning i går kväll. Visst var jag medveten om näthatet, men att det tog sig sådana här bisarra uttryck emot offentliga kvinnor var jag inte medveten om. Har vi inte kommit längre än så här? Alla hot är hot mot demokratin, den (kvinna eller man) som hotas kanske undviker att ta upp vissa ämnen. Det här är en metod som maffian använt sig av i alla tider.
Jag chockas av det hat Julia utsattes för, bara för att hon ber H&M ta bort en tröja ur sitt sortiment eftersom den har en bild av en våldtäktsman. Hur tänkte trollen här?
Ändå är vi kvinnor inte en liten minoritet, vi utgör på ett ungefär halva befolkningen. Varför måste just kvinnor angripas på detta oetiska sätt på nätet? Vad beror det på? Det är ju bara ord, påstod en av de intervjuade männen. Jaha, just precis, det är exakt vad den man säger, som misshandlar sin kvinna verbalt. För det mesta övergår den psykiska misshandeln i fysisk misshandel. Därför måste näthatet tas på allvar! Någon av de här trollen kommer så småningom att krevera.
Allt sedan tidernas begynnelse har männens makt tagits med våld, hot och sexuellt våld. Det verkar vara det enda de kan ta till när argumenten tryter. Det är den lilla del av den manliga befolkningen som styrs av sin reptilhjärna. De vars reptilhjärna motstått både evolution och logik. De ”hörs”, svär och hotar kvinnor på nätet, där de ofta kan gömma sig bakom olika alias.
Jag tycker att det är bra att detta problem förs upp till ytan. Det är dags för politiker att vakna och se till att lagarna ändras och att samarbete över landets gränser ger tillgång till nättrollens identiteter!
Låt oss föra sansade debatter på nätet. Vi har alla (kvinna som man) rätt till våra åsikter, andra människors åsikter berikar och får oss att se saker från olika håll. Offentliga och framgångsrika kvinnor gör inte automatiskt män till förlorare.
Nätkärlek till er alla!
Avdelning: Skönlitteratur
Bibliotekens personal - en kulturtillgång
Carl Magnus Juliussons essä om SCUM-manifestet fick mig att ta ett beslut om att försöka täppa till en av mina många kunskapsluckor och läsa boken på internationella kvinnodagen. Pjäsen "Djävla Nuläge" som jag såg på Borås stadsteater tidigare i veckan bidrog till beslutet. En av skådespelarna var Andrea Edwards som uppmärksammades i media när hon tillsamman med Erik Holmström dramatiserade SCUM-manifestet i Stockholm för utsålda hus. Redan då väcktes en tanke om att det här är något som jag måste ta del av.
Sagt och gjort. Tog fram datorn och sökte på Borås stadsbibliotek, men blev inte riktigt klok på informationen. Fanns manifestet inne eller inte? Gjorde också en sökning på Guillous "Mellan rött och svart" som jag lagt på min väntelista och såg att jag stod i kön som nummer 26 - däremot fanns boken som sjudagarslån i hyllan just nu. Jag skyndade till biblioteket med förhoppning om att ingen skulle hinna före.
Visst, jag fick tag i "Mellan rött och svart" och dessutom slank Alice Munros "För mycket lycka" med av bara farten. Jag botaniserade i hyllan, men kunde inte hitta manifestet.
Jag bad om hjälp av personalen och blir alldeles varm om hjärtat av den serviceinriktning och hjälpsamhet jag möter. Nej, SCUM-manifestet var utrangerat och det andra exemplaret som funnits på Byttorp hade försvunnit. "Vi köper naturligtvis in det och så kontaktar vi dig så fort vi fått det. Jag lägger in beställningen direkt."
En stor eloge till dessa fantastiska människor som med så stor entusiasm och service hjälper oss förvirrade själar som vimsar runt bland bibliotekets hyllor.
Det blev inget SCUM-manifest på internationella kvinnodagen igår, men vad gör det. Manifestet är på ingång!
Taggar: #bibliotek #SCUM-manifest
"Absolut Noll" fick Borås Tidnings debutanters
I går kväll delades Borås Tidnings debutantpris ut och glad vinnare blev Anna Fock som överraskande talade om att hon delar prissumman med fyra andra nominerade. Imponerande! Prissumman är 100.000 kronor, så var och en får då 20.000 kronor.
Att dela med sig av prissumman är en solidaritetshandling som heter duga!
Taggar: #Borås Tidnings debutantpris
Kriminalhistoriernas okrönta drottning
Elizabeth Georges första kriminalroman var "Pappas lilla flicka". Jag kommer ihåg den som lite läskig och efter att ha läst henne senaste "En ond liten handling", som kom på svenska nu i januari blev jag lite nyfiken på att återigen läsa debuten för att se hur mycket hennes författarskap utvecklats.
Avdelning: Spänning Taggar: #Elizabeth George #spänning #kriminalhistoria
Vi tycker olika om böcker!
Jag slappar efter simningen, i bastun, och börjar samtala med en annan dam i min egen ålder. Ja, ni vet, om vad vi gör och vad vi fyller dagarna med förutom simningen. Jag berättar att jag recenserar böcker i nättidningen LitteraturMagazinet och ser direkt att jag sjunker ner ett par pinnhål. "Sådant skit läser inte jag", säger hon bestämt och lite föraktfullt. "Recensenter har ingen aning om vilka böcker som vi läsare tycker om."
Taggar: #bokkvalitet #recensent
Och världen skälvde - slutet
Då så - äntligen har jag läst hela, mastodontboken "Och världen skälvde" av Ayn Rand. Vill du läsa mina tankar efter att jag avverkat del 1 och 2, så hittar du dem längre ner i bloggen.
Det är en i det stora hela motbjudande bok, men bitvis är den intressant och bitvis faktiskt spännande. Budskapet känns både bekant och främmande, men jag kan lova att den river upp ögonen för politisk retorik från alla partier. Jag är nu hyperkänslig och läser både ledarspalter och insändare med mycket kritiska ögon. Jag hör politikernas argument och plötsligt träder "troll" fram som jag inte riktigt har observerat förut.
Avdelning: Klassiker Taggar: #politik #Ayn Rand #Och världen skälvde
Och världen skälvde – intressant och förbryllande läsning!
Att läsa Ayn Rand innebar för mig först känslan: Vad är det här för dravel? Hur kan den här boken ha blivit så läst och uppskattad? Det sägs att Ronald Reagan, Margaret Tatcher och även Annie Lööf hade/har den som ledstjärna. Trots att den litterära kvaliteten med fog kan diskuteras, så blir jag både förbryllad, uttråkad och bitvis helt fångad av texten och berättelsen. Men vad är det boken egentligen förmedlar?
Avdelning: Klassiker Taggar: #Ayn Rand #Och världen skälvde #politik
Årets bästa svenska deckare utsedd
”Den osynlige mannen från Salem” blev utsedd av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Motivering: Stark noirroman med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet.
Jag håller helt med, det var en mörk och suggestiv stämning som totalt fångade mig när jag lästa boken. Grattis Christoffer Carlsson!
Till bästa svenska översatta kriminalroman valdes Dror Mishanis ”Utsuddade spår”, med motiveringen: Ett intensivt engagerande familjedrama i lågmäld ton. Boken ligger i min läshög, men jag har inte hunnit fram till den ännu. Nu känner jag att den blev jätteintressant! Måste bara hitta en lucka i schemat.
Thomas Engström tog hem debutantpriset med ”Väster om friheten”. Motiveringen löd: Fullgången internationell thriller i en väl skildrad Berlinmiljö.
Sherlock Holmes står sig stark i deckarvärlden. Mattias Boström fick faktabokspriset för ”Från Holmes till Sherlock” för personlig skildning av Holmes genom 125 år.
Jag inser förläget att jag bara läst en enda av dessa deckare, ändå tycker jag att jag läser rätt många varje år.
Grattis alla vinnare!
Avdelning: Spänning Taggar: #Svenska Deckarakademin #kriminalroman
2013 års bästa deckare nominerade
Svenska Deckarakademin har gjort ett riktigt bra urval, både av de svenska och de utländska kriminalromanerna. Vi får vänta ända tills den 23 november när Svenska Deckarakademin håller sitt höstmöte i Eskilstuna och utser vinnarna.
Avdelning: Spänning Taggar: #Svenska Deckarakademin
Augustnominerade Martin Schibbey och Johan Persson besökte Borås
Intresset var stort när Martin Schibbey och Johan Persson äntrade Kulturhusets scen i Borås för att prata om sin bok ”438 dagar”. Biljetterna såldes slut på fem minuter och jag var en av dem som blev utan. Vi räddades av Boråstidningen som sände live på webben under den en och en halv timme som samtalet mellan journalisterna och Lena Kvist, kulturchef på Boråstidningen, pågick.
Avdelning: Fakta Taggar: #Afrika #reportage
Minnen till mitt barnbarn
Historiska Media har kommit ut med två böcker ”Mormors bok” och ”Farmors bok”. Det är böcker med frågor och plats för fotografier och tänkta att lämna till barnbarnet. - Det gäller bara att fylla i svaren också.
Min bokresa
Jag följer Linda Odéns exempel och gör en liten presentation av mig själv genom böcker.
Fantastisk sannsaga blir film
I början av året läste jag en fantastisk berättelse ur livet. Boken är skriven av Per J. Andersson. Den har sedan dess översatts till flera språk och nu har filmindustrin tagit till sig historien och sänt flera manus till förlaget.
Den kastlösa indiern som säljer allt han har och cyklar till Borås för kärlekens skull ska bli film. PK längtar att återse sin Lotta, som han mött i Indien, och utan att veta var Sverige ligger startar han den långa resan.
Berättelsen har knipit många hjärtan – både i Bollywood och USA och Sverige. Bollywoods manus tycker inte huvudpersonen alls om. De har gjort skrivit ihop en historia där Lotta blivit prinsessa och att PK är kastlös nämns inte alls. Kastlösheten är en viktig detalj, som inte får tas bort anser PK i Boråstidningen. Den oberörbara PK får redan som barn får lära sig att om ett annat barn råkar nudda vid honom, måste de genast tvätta händerna. Och han får fly undan stenar som haglar efter honom.
Jag hoppas att Sverige får rättigheterna till spelfilmen, men kanske Hollywood skulle spika fast ”metropolen” Borås på världskartan?
Avdelning: Fakta
Dregelvarning!
I dag damp den ner i lådan, Svensk Bokhandels stora, tjocka, härliga katalog över höstens böcker! Nu behöver jag fler än 24 timmar per dygn, för det är ju så många böcker jag vill läsa.
Det stora problemet är inte vilka böcker jag ska välja, utan vilka jag ska välja bort!
Solen tittar fram mellan regnmolnen. Nu åker katalogen ner i packningen och jag drar till havet.
Glad sommar!
Avdelning:
”Du skall inga andra gudar hava …”
Redan innan kristendomens intåg hos oss fanns och berättades sagor om världens uppkomst och domedag. Kanske behövde människorna även då en förklaring till varför våra livsvandringar så drastiskt skiljer sig åt. Är alla dessa myter och sagor orsak till första budet?
Vår nordiska mytologi är intressant och har lämnat spår i bland annat ortsnamn. Ullared och Ulltuna är ett par av de namn som härstammar från skidguden Ull. Tor har gett namn till veckodagen torsdag och Frej eller Frö till fredag.
Oden, Tor, Frej, Höder och Balder har nog de flesta koll på, men vem eller vad är Mimer, Nidhögg, Lidskjalv, Bifrost och Gungner? Allt detta och mycket mer hittar du svaret på i Alf Henrikson och Edward Lindahls bok ”Asken Yggdrasil – En gammal gudomlig historia”.
Boken utkom redan 1973, numera finns den bara i nätbokhandeln som ljudbok. Någonstans läste jag att den definierades som en barnbok. Jag måste ha barnasinnet kvar för den fungerar utmärkt för mig som en introduktion till den urgamla asatron. Den innehåller bara ett urval av mytologins sagor, och de binds samman på ett beundransvärt sätt och bildar sammanhängande berättelser.
För visst är det intressant att veta att de tre nornorna som bodde vid en av världsträdets tre källor hette Urd, Verdandi och Skuld. De hade hand om människornas livstrådar. Den äldsta, Urd, spann tråden. Verdandi, som var näst äldst, tvinnade tråden. Hon var ojämn till humöret och så blev tråden därefter. Full av knutar. Skuld, som var yngst, mätte ut människornas livslängd och klippte av lite där hon tyckte.
Asken Yggdrasil innehöll nio världar, varav människornas värld Midgård var en.
Alf Henrikson (1909-1995) var en populärvetenskaplig författare, förutom poet och översättare. Tillsammans med Disa Törngren och Lars Hansson sammanställde han ”Hexikon – En sagolik uppslagsbok” om skeenden och figurer i människornas fantasier från när och fjärran.
”Asken Yggdrasil” är en bok som för alltid haft en plats i min bokhylla – ända sedan år 1973.
Avdelning: Fakta
Skriv av hjärtans lust!
Tänk att det finns så många människor som skriver! Inte bara författare, utan även de som vill bli författare, och den stora massan bloggare. Det vore kul att veta hur många bloggar det finns i Sverige.
Avdelning: Skriv!
Böcker smyger sig in i bokhyllan
Oj, nu hände det igen. Jag råkade gå in på Adlibris och det blev åter ett gäng böcker, trots att jag inte läst alla ur förra sändningen. Jag har gått och suktat på Jörn Donners självbiografi ”Mammuten”, en gedigen lunta på över tusen sidor. Den ska jag läsa i sommar! Stephen Kings ”Att skriva: En hantverkares memoarer” råkade också slinka med.
Jag är så imponerad av alla dessa människor som kan skriva ihop böcker på runt tusen sidor. Själv skulle jag inte få ihop ett häfte en gång, även om jag försökte. King har skrivit många böcker med många sidor. Jag är inte förtjust i alla hans böcker, en hette ”Drömfångaren”, den var i mitt tycke rätt motbjudande. Filmad blev den i alla fall.
Det skrivs rätt mycket om vad som är god litteratur och vad som inte är det. Någon dissar kriminalromaner, andra chick lit. Men böckerna fyller sin funktion för någon läsare, någonstans. Själv kopplar jag gärna av med en kriminalroman då och då.
Man kan tycka att det skulle räcka med de böcker jag läser för Litteraturmagazinet, men icke sa Nicke. I dag blev det också en sväng till Borås stadsbibliotek som har utmärkt service till en inbiten bokmal. Jag lånade Richard Adams bok ”Watership Down”. Jag älskade den när jag läste den i början på sjuttiotalet. Filmen såg jag också, men konstigt nog kommer jag ihåg läsupplevelsen bättre.
Efter artikeln och kommentarerna här på Litteraturmagazinet så lånade jag också ”Molnfri bombnatt” av Vibeke Olsson. Jag fick ett nästan sönderläst exemplar. Den boken har gått genom många händer, men jag ville inte vänta på ett bättre exemplar, så jag får vara försiktig. Jag har bara läst sextio sidor in i romanen och jag är redan fångad. Den är så rätt i tiden, även i dag. Jag tänker på ministerns uttalande om ”en trevlig blond svensk dam” och ”landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Visst kan jag förstå att han kanske inte menade det så, men i dag när Sverige utvisar sjuka barn och vuxna, då blir det uttalandet laddat.
Förnuftsmässigt förstår jag att Sverige inte kan ha plats för alla som behöver hjälp, men hjärtat vägrar förstå.
Avdelning: Skönlitteratur
Hatet mot kvinnorna
Jag läser Maria Svelands nya bok ”Hatet” och blir lite ställd. Är det i det här samhället jag lever? Är jag feminist? Jag känner inte riktigt igen mig. Jag blir ställd först och främst för att jag inte vet så mycket om ämnet, men efter ett tag blir jag imponerad. Hur vågar hon? Efter allt hat hon fått ta emot – hon var en av de kvinnor som läste upp ett anonymt hotbrev i Uppdrag Granskning.
För visst har hon rätt i att det just nu är mer eller mindre skottpeng på feministerna. Rasismens tryne har blivit fullt synligt och det riktar sig inte bara mot olika invandrargrupper och HBT-personer utan också faktiskt mot kvinnor. Och många kvinnliga journalister dras, kanske omedvetet eller naivt, med i drevet. Frågorna vinklas. Många SVT-debatter och program finns i dag tillgängliga på nätet. Det är bara att leta fram, titta och bilda sig sin egen uppfattning.
Tänk om jag var journalist och skulle beskriva en manlig politiker ungefär som kvinnliga politiker eller offentliga kvinnor beskrivs i media. Då skulle det kunna låta ungefär så här:
”In kommer Jimmy Åkesson, en proper man, oklanderligt klädd, håret välkammat. En riktig svärmorsdröm. Hans rumpa är däremot inte direkt upphetsande, men det kanske en längre kavaj kunnat rätta till. Han framför välformulerat sina åsikter i ett försonligt mässande tonfall och med ett lite valpliknande tyck-om-mig uttryck i ansiktet. Han tillåter sig inte heller att bli upprörd i en debatt. Javisst, karlen är på sitt sätt lite tjusig, men smaka på hans åsikter. De lämnar en besk smak efter sig i munnen.”
Gudrun Schyman meddelar i samband med den internationella kvinnodagen att hon ställer upp som talesperson för Feministiskt Initiativ. Gudrun Schyman är en kvinna jag har stor respekt för, även om jag inte alltid heller delar hennes åsikter. Men det är en smart kvinna, värd all beundran.
Jag är nog lite feminist i alla fall!
Avdelning: Skönlitteratur