LitteraturMagazinets recension av Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen, Zeina Mourtada
Många nyanser av grönt
Fem år har gått sedan Zeina Mourtada startade sin matblogg. Inom ett halvår kammade hon hem ett matbloggspris och har sedan dess synts i TV och skrivit två kokböcker, i den senaste delar hon med sig av vegetariska recept från världens alla hörn.
Det är verkligen ingen slump att Zeina Mourtada blivit så framgångsrik på sin matlagning. Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matglädje igenom. Zeina är den enda matbloggaren jag känner till som ger animaliska och vegetariska recept samma utrymme och lika stor omsorg. Det är ingen överraskning att hennes nya kokbok är grön - det fåtal rätter som inte redan är veganska kan lätt göras veganska.
Kokboken är uppdelad i soppor, grytor, bröd och röror, sallader, ris-, pasta- och potatisrätter, biffar, dolmar och piroger. Det är mat från Europa, Mellanöstern, Asien, Afrika och Amerika. Precis allt med den här kokboken är tilltalande tycker jag. Utformningen, bilderna, de väldigt korta och kärnfulla introduktionerna till varje recept, ingredienslistorna som inte är avskräckande långa och de pedagogiska instruktionerna som sällan är längre än fyra punkter, vilket bara det får matlagningen att kännas enkel.
Variationen är en lyx, att ha så många olika smakvärldar samlade i en enda bok. Koreanska potatisplättar, libanesisk moussaka, mexikansk bönsoppa, västafrikanskt kokosris och rysk rödbetssallad. Receptet på den indiska spenatgrytan palak paneer är det bästa jag använt mig av, den seglade upp som favorit tillsammans med böngrytan från Madagaskar och den ungerska blomkålssoppan. Svårare hade jag det med bröden - de georgiska majsbröden blev för tjocka medan det etiopiskt- och eritreanska brödet blev för tunt.
Zeina Mourtada har en unik förmåga att kombinera bredd och enkelhet. Jag tror att både nybörjare och mer erfarna matlagare definitivt har samma nöje och behållning av "Zeinas green kitchen" som jag har. Med så goda recept saknar jag inte heller någon efterrättsdel. Däremot hoppas jag på en hel dessertbok någon gång framöver.
Mottagen: 2 december 2019
Anmäl textfel