LjudboksRecension av Nyårsnatt, Aino Trosell
Aino Trosell skärskådar skammen
Skam är ett intressant tema som vi aldrig blir färdiga med och skam är det viktigaste temat i Aino Trosells kortroman ”Nyårsnatt”. Skam hänger ihop med att göra bort sig och vem som gör bort sig mest skiljer sig åt i olika tider och kulturer.
Strindbergs ”Fröken Julie” tillhör vårt svenska kulturarv och Trosells lilla roman är en parafras på denna. Att skifta perspektiv på detta sätt gillar jag mycket. Andra kända exempel är Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken” som fick sitt nutida perspektivbyte i Gun-Britt Sundströms ”För Lydia” och Söderbergs ”Doktor Glas” som bytte perspektiv i Bengt Olssons ”Gregorius”.
Fröken Julie slutar med att Julie är en så vanhedrad kvinna att hon inte kan leva med skammen. Detta för ungefär hundrade år sedan i Sverige och är värd att minnas när vi nu diskuterar andra kulturers hedersbegrepp.
Men för Aino Trosell finns en tydlig slutsats att det är arbetarklassen som alltid får stå där med skammen när överklassen ”leker” med den. Även när den som leker med andras känslor är en uppkomling. I vår svenska nutid behöver ingen bokstavligen dödas eller ta livet av sig efter att ha skämt ut sig. Men livet blir nog aldrig det samma därefter.
Temat är utomordentligt intressant och får mig att själv observera mina skamkänslor, exempelvis då jag offentligt blev rasande och skällde ut en man. Jag undrar fortfarande om mina skamkänslor berodde på klass, kön eller ålder?
Uppläsare är Sven Wollter och utan tvekan är han som person helt rätt för detta. Tyvärr är hans röst inte det. Inläsningen känns grötig och fel i förhållande till texten. Ofta har jag känt att uppläsaren förhöjer bokens innehåll, men här upplever jag tvärtom att texten trivialiseras och förminskas.
Mottagen: 22 december 2012
Anmäl textfel