LitteraturMagazinets recension av Berömda sista ord, Åke Persson
Populärhistoria när den är som bäst
Många "sista ord" – eller kanske till och med de flesta? – är säkert påhittade av människor runt omkring eller långt senare, men vi har alla hört något av dem någon gång. Åke Persson ger oss här ett urval i boken ”Berömda sista ord och historien bakom dem”. Läs och njut!
Vi får nog vara lite källkritiska. Ord som vandrat genom sekler har troligen förvanskats och förbättrats under tidens gång.
Är det verkligen viktigt att en människa lämnar efter sig några sista ord innan hon dör? Eller kanske det är så att vi behöver dem för att verkligen understryka vilken betydelse just de människorna har haft. Kände dessa personer ett krav att uttrycka sig kärnfullt innan de trädde in i dödsriket?
En av de mera spridda, i alla fall inom kristendomen, måste vara ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” Citatet hittas i Markusevangeliet. Lukasevangeliet säger något annat: ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande” och Johannesevangeliets version är: ”Det är fullbordat”. De flesta historiker anser att Jesus har funnits, men evangelierna tillkom främst av religiösa skäl och det äldsta skrevs flera decennier efter korsfästelsen och Jesu sista ord var viktiga för tron.
”Rubba inte mina cirklar” är ett annat som fastnat i mitt minne. Det användes flitigt under min uppväxt. I boken får jag också lära mig att den svenska drottningen Viktorias sista ord lär ha varit: ”Come soon”, yttrat till sin livmedikus och älskare. Men, enligt andra uppgifter var inte den uttröttade läkaren närvarande just när Viktoria lämnade jordelivet. Vem vet? Åke Persson berättar lättsamt om kungaparets vacklande äktenskap.
Här finns även frihetskämpen Che Guevara, vars bild hängde i många flickrum under min uppväxt. Det var ju en snygg karl, onekligen. Och många flickhjärtan tyckte nog att det var ”synd på så rara ärter” för att ta ett uttryck som går tillbaka ända till Gustav Vasa, dock inte yttrat som sista ord.
Den som troligtvis hade minst ett finger med i spelet när det gäller de sista yttrade orden är ändå Shakespeare. ”En häst, en häst, mitt kungarike för en häst”, utropar Rikard III på slagfältet i Shakespeares pjäs. Och visst har den frasen gått till eftervärlden som ett citat av kungens sista ord. ”Även du min Brutus”, lär vara bitvis från samme pjäsförfattare. Citatet finns i ett otal varianter, långt innan Shakespeare, men sade Ceasar verkligen något alls när han höggs ned?
Berättelserna är både upplysande och roande skrivna. Varje citat ger oss en historisk tillbakablick på de sagda upphovsmännen och kvinnorna, för här finns faktiskt många kvinnor förutom drottning Viktoria: madam de Pompadour, Isadora Duncan, Magda Goebbels, Marylyn Monroe, Jeanne D'arc med flera.
Boken lämpar sig väl för att greppa då och då och avnjuta en berättelse av en helt annan kaliber än de berättelser, som vi hittade i historieböckerna under skoltiden. Det är intressanta berättelser om de människor som har berikat oss med sina sista ord.
Läs och njut! Vårt språk vimlar av citat, både berömda sista ord och andra välkända. Det här är populärhistoria när den är som bäst.
Mottagen: 26 oktober 2013
Anmäl textfel