LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Som om vi hade glömt, Daniel Poohl
När världen kom till byn
Barndomsskildringar som har barnets perspektiv men den vuxnas urskiljningsförmåga är alltid intressanta att läsa. Frågan om “hur vi blir det vi är” sysselsätter oss ofta livet igenom och ju äldre vi blir desto större intresse får vi för självbiografier.
Daniel Poohl är en viktig person som med sina klara ställningstaganden för demokratin och antirasismen påverkar vårt samhälle här och nu. Det gör det extra intressant att följa honom bakåt i tiden. Hur blev han som han är? Var fick han sitt mod ifrån?
Som i alla goda barndomsskildringar väcker det många tankar om mina barns barndom och min egen. När och hur konfronterades vi med världen? Daniel Poohl gjorde det då de allt flera tomma lägenheterna i byn började fyllas med flyktingar från krigen i det uppsplittrade Jugoslavien.
Med flyktingarna kommer de goda fotbollspelarna men också en annan sorts våld till skolgårdarna, ibland oprovocerat och till synes meningslöst. Poohls sätt att berätta om det känns trovärdigt och tankeväckande.
Boken är mycket givande att lyssna på, icke minst på grund av den fina uppläsningen av Shanti Roney. Roney har så precist fångat den sakliga tonen i berättandet att jag trodde mig höra Poohl själv berätta. En uppläsare jag ser fram emot att lyssna till flera gånger.
Mottagen: 26 augusti 2013
Anmäl textfel