Recension av Din matkasse, Emma Hamberg
Matglädje så att det bubblar över alla kanter
Mat är gott, kravfyllt, nyttigt, problematiskt, fett, livsviktigt, ohälsosamt och en politisk fråga.
Allt det där är mat i någon form och vi har alla olika relationer till den. Men för en vanlig människa i en vardag – som inte är fylld av svält eller annan problematik – tycker i alla fall jag att det är viktigt att mat ska vara roligt och glädjefyllt. Det är kanske till och med är det viktigaste!
Och det är precis det ”Din matkasse” är, fylld av: Glädje, sann och äkta matglädje! Det är färgstarkt, bohemtjusiga bilder, glada utrop och personliga anekdoter till varje recept. Det är en hyllning till varenda kategori med ingredienser, med kärleksförklaringar till maten som presenteras och en ständig uppmaning om att njuta av den. Inte bara äta för att leva, utan även ha kul på vägen. Det är ett koncept som jag uppskattar, för det har i mångt och mycket försvunnit i floden av olika böcker som mest av allt fokuserar på dieter och vilken slags mat som är "fienden", vad man inte kan, borde eller ens bör tänka på att äta. Kanske nödvändigt ibland och fyller säkerligen sin funktion, men ofta ganska tråkigt att läsa om. Vad hände med glädjen? Här finns det i alla fall matglädje så att det bubblar över alla kanter.
Boken är indelad i fyra avsnitt, en för varje årstid, med fyra matkassar i varje. En matkasse representerar middagsrecepten, många gånger överraskande, för fem dagar, förslagsvis måndag till fredag, och en inköpslista medföljer för att underlätta inhandlandet och på så sätt slippa handla oftare än nödvändigt. Varje recept i matkassen presenteras med författarnas personliga relation till receptet, gärna med en förklaring till varför man ska laga och gilla den. Varje avsnitt innehåller mat som är anpassad till årstiden samt bilder och kommentarer som ska fungera som inspiration för läsaren, dels för att ta tillvara på årstiden så mycket som möjlig och det som är unikt för just den.
Boken lockar till skratt, funderingar och väcker intresse för att laga de recept som presenteras. För mig är det en fullträff i kokbokssfären.
Mottagen: 13 november 2012
Anmäl textfel