Anette och Emma gör egen matkasse
"Mer kärlek och mindre ostronskum"
"Husmorsorna" Anette Rosvall och Emma Hamberg kommer med ny kokbok där de vidareutvecklar ”matkasse”-trenden ett snäpp. Med deras koncept får den stressade barnfamiljen handla själv – men blir å andra sidan mer flexibel.
Formgivaren Anette Rosvall och författaren och illustratören och Emma Hamberg har lanserat sig själva som barnfamiljernas räddare vad det gäller matlagning. Deras budskap handlar om att släppa prestationskraven och sluta stressa.
– Kommer man hem klockan 17 och alla barn skriker då är det kanske bättre att ge alla en macka och laga mat sen, säger Emma Hamberg.
– Eller skit i att laga mat och köp pizza i stället, säger Anette Rosvall.
Sedan flera år tillbaka driver de två kompisarna (som även är grannar) sin mission om att tagga ner i köket via sin blogg ”Husmorsorna” och via sina kokböcker.
– Det ska vara mer kärlek och mindre pretentiöst – ingen algsoppa med ostronskum. Vår mat ska alla kunna laga, säger Anette Rosvall.
I deras fjärde gemensamma bok ”Din matkasse” tar de avstamp i trenden med färdiga matkassar levererade till dörren med matvaror och recept. Men i deras version blir det ingen leverans till dörren. Handla får man göra själv. Det som gör boken till en ”matkasse” är att de färdiga och veckovis uppdelade middagstipsen är kopplade till handlingslistor som går att scanna in i mobilen med hjälp av en så kallad QR-kod.
Idén till boken kom under någon av alla de diskussioner som ofta gått höga i Anette Rosvalls och Emma Hambergs bekantskapskretsar där många prenumererar på någon av alla de matkassar som finns på marknaden. Fördelar och nackdelar med de färdiga matkassarna har stötts och blötts – och återkommande har varit problemen med att det kännas ”fyrkantigt”.
– Vi såg ett hål här som vi skulle kunna fylla, säger Emma Hamberg.
Fördelen med deras variant tycker hon och Anette Rosvall är att det blir både billigare och mer flexibelt.
– Ofta kommer det för mycket eller för lite mat i kassen men när man handlar själv kan man anpassa efter hur mycket man äter i just sin familj. Det kan också vara att någon i familjen inte gillar en viss ingrediens, till exempel ris, och då kan man byta ut det mot något annat, säger Anette Rosvall.
– Dessutom kan man välja om man vill byta ut något, om man ser att det är extrapris på en annan sorts kött i affären kan man ta det i stället och dessutom kan man anpassa mängden mat efter hur mycket man äter i just sin familj.
Själva har de två "husmorsorna" bara provat färdiga matkassar någon enstaka gång.
– Det passar inte oss. Vi tycker det är härligt att handla och handlar ofta tillsammans, säger Emma Hamberg.
Hon och Anette Rosvall säger att de lagar och äter mat jämt och särskilt Anette Rosvall läser dessutom mycket mattidningar och andra kokböcker. Man anar att hon är den mer extrema matnörden av de två. Men båda går ofta på restaurang och inspirationen till deras recept kommer även från bjudmiddagar hos vänner.
Alla recept i boken har det skapat själva – men de ser sig inte som kockar.
– Vi är väl mer mattanter. Vi är väldigt töntiga båda två, säger Emma Hamberg.
Recepten i boken ska gå relativt snabbt och sno ihop i alla fall till vardags. Här pratar vi max 20 minuter.
Men – man är väl olika snabb?
– Ja, det kan vara olika. För min mamma tar det en timme att hacka och lägga i fina högar det som jag bara tjoff, tjoff hackar lite slarvigt... Men recepten ska gå att göra på 20 minuter, säger Emma Hamberg.
Ofta hivas det ner mycket smör och grädde i er mat. Hur ser ni på det här med nyttig kontra onyttig mat?
– Alla får äta vad de vill! Det viktigaste är att det är gott! säger Emma Hamberg.
– Använd sunt förnuft! Vi är ofta så hårda mot oss själva och ska äta så nyttigt och springa maraton. Vi säger, ät normalt! Om du vill äta vispgrädde kan du väl ta en extra promenad i stället!
Fotnot: "Din matkasse" släpps i juni 2012.
Anmäl textfel