Vilken kokbok skulle du vilja skriva?
Det finns ett antal tunga existentiella frågor som de flesta av oss brottas med då och då. De där djupa, svåra frågorna som man kan ägna ett helt liv åt att försöka besvara. Som säger något om hur det är att vara människa. Ni vet så klart vilka jag menar:
Vilken kändis skulle du ligga med om du fick chansen?
Vilka skulle du tacka om du vann en Oscar?
Vilka låtar skulle du spela om du fick sommarprata i P1?
Och så finns det ju en till, en riktigt svår en:
Vilken kokbok skulle du vilja skriva?
En svår fråga därför att den har så många dimensioner - för det finns ju hundra sätt att göra en kokbok på. Vilken känsla ska den förmedla? Vilken typ av bilder ska illustrera och hur framträdande ska de vara? Vilket språk ska jag använda och vem vill jag nå? Ska boken ligga på soffbordet och inspirera eller ska den vara mitt i smeten?
Samma recept kan ju förpackas på så många olika sätt och därmed ge helt olika associationer. Leila Lindholm kan ta vad som helst ur Sju sorters kakor och göra till Nordens trendigaste lilla mördegsklump. Anna Bergenström kan plocka ner den mest självsäkra ankconfiten på jorden. Det var så det gick till när den gamla hederliga surkålen och farmors besvärliga korvstoppande blev lite förmer. I rätt händer kan allt få en renässans, tro mig.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om kokboksstilar. Och det kommer jag att göra, om och om igen. Jag skulle också kunna avslöja vilken kokbok jag skulle vilja skriva. Och det kommer jag nog också att göra, men inte nu. Först vill jag veta vilken kokbok du vill skriva.
Avdelning: Mat
I stormens öga sitter en besvärad och trött gammal man
Varje dag som maten dröjer citerar någon i hushållet, likt en återkommande bordsbön, Talkin’ World War III Blues:
”Give me a string bean I'm a hungry man
A shortgun fired and away I ran"
Numera kan vi säga att vi citerar en nobelpristagare flera gånger i veckan. Mycket mer än så innebär inte årets val av pristagare för mig. -klipp-
Jag är ingen förståsigpåare. Varken gällande litteratur, politik eller musik. På sin höjd är jag en tyckare. Jag tycker om att höra litteraturprisets tillkännagivande. Det kan bli ett hurra! ett nej! eller ett jaha. Ombyte förnöjer. Jag tycker också om Bob Dylan. Mitt förhållande till honom är jämngammalt med mitt förhållande till skivsamlingen mannen tillförde det gemensamma första hemmet. Det var en aha-upplevelse att lyssna bortom de uttjatade lägereldsvisorna. Jämförbart med upplevelsen av Cornelis minus Hönan Agda och kolonin.
Borde Bob Dylan fått nobelpriset? Världen är delad (som vanligt). Bryr han sig? Nej jag tror inte det. Tror mest att han tycker att det är jobbigt. Han har i alla fall alltid sett ut som om han tycker att allting är antingen jobbigt eller skittråkigt. Frågan är om han ens kommer den 10 december. Jag hoppas det och jag hoppas att han spelar munspel i sitt tal och jag hoppas få se honom bli väckt av lucior i tv, men det är nog för mycket begärt.
Jag minns hur han kom ut på scenen i Göteborg 2001 och placerade sin oscarsstatyett på scengolvet. Den kommenterades inte över huvud taget. Det finns en risk att nobelpriset kommer att gå samma öde tillmötes, dinglandes okommenterat på ett mikrofonstativ.
Nobelmedaljen – snart på en skitig festival nära dig.
Poet ja, men utan musiken kanske det inte varit samma sak, eller? Vissa låttexter har ett liv även utan musik, andra klarar inte av att stå på ett ben. Bob Dylan har låtar i båda kategorierna. Som så många andra.
På ett sätt förstår jag inte hur akademien tänkte, det är musik vi pratar om, var så goda och backa tillbaka in bland luntorna! Samtidigt är det ju intressant varje gång någon som inte levererar texter mellan hårda pärmar premieras. Men jag vill ju ändå inte att vilket kreativt twittertroll som helst ska få njuta av den där fina efterrätten i blå salen. Det är ju det där med gränsdragning, revirpinkande, ha kontroll, att bryta mot traditioner, vilja överraska, våga, älska, skaka om, konspirera. Allt det där mänskliga.
Jag tror inte att kritikerna läst tillräckligt många texter och jag tror inte att de inbitna fansen ens vill försöka att förstå kritiken. Jag vet de som tycker att Bob Dylan inte ens förtjänar ett musikpris och de som tycker att han gott kan få fredspriset också. Minst.
Vilken betydelse har det egentligen? Känslor kommer att växa till stormar för att svalna och bli till axelryckningar och anekdoter. Kommer det att göra någon skillnad? Sanningen är väl att vi har bra mycket viktigare frågor att ägna oss åt på detta sargade klot. Och det är väl därför det är så skönt att få tjafsa om sånt här lite då och då. Och i stormens öga sitter en besvärad och trött gammal man som bara vill bli lämnad i fred.
Avdelning: Taggar: #nobelpriset #dylan #musik #låttexter
Nu var kostymen klar
”Jag behöver honom likt kaffe i ottan, som sol på min kind, som gräs under bar fot.”
Så skrev jag en gång om Thomas Tranströmer och inser idag, när tankarna ständigt vandrar tillbaka till honom, att det fortfarande är så. Jag återkommer till hans dikter gång på gång, i olika skeden i livet, i olika sinnesstämningar. En mening här och en mening där. Känslor som bara han kunde sätta ord på. Jag känner i kroppen när det var för länge sedan ”Den halvfärdiga himlen” låg på mitt sängbord.
Avdelning: Poesi Taggar: #nobelpris #poesi
Vilken är din favoritbok om vänlighet?
Idag börjar vänliga veckan. Sju dagar för att uppmärksamma vänligheten och passa på att vara lite extra hyvens. Och sedan avsluta det hela med att kärleksbomba nära och kära och vem som nu råkar komma i din väg på Alla Hjärtans dag.
Javisst, jag är också trött på alla dessa temadagar men kan leva med de mer hedervärda som manar till eftertanke eller tacksamhet snarare än ökad konsumtion.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #vänlighet #kärlek #Alla Hjärtans dag #vänliga veckan #ondska #barndomsskildring
Prova på livet som trollkarl
Förbannar du fortfarande att Hogwarts inte finns i verkligheten? Är din högsta dröm att ha en trollkarlsutbildning eller en vinst i ett quidditch-mästerskap på din meritlista? Nu kan det faktiskt bli möjligt! -klipp-
Nåja, nästan i alla fall. Ett gäng - ett väldigt stort gäng! - rollspelare har återskapat sin version av den berömda trollkarlsskolan i ett magnifikt polskt slott; Czocha College of Witchcraft and Wizardry. Vid det första eventet, som varade i fyra magiska dagar, deltog närmare 200 personer från 11 länder. Resultatet är imponerande.
Nästa event är planerat till april 2015. Dags att plocka fram symaskinen och börja jobba på den där manteln?
Här kan du få en försmak av vad som väntar
Avdelning: Ungdom Taggar: #kuriosa #hogwarts #trollkarlar #polen
Lucka nummer 23: Klubben för olydiga läsare
Idag fyller min son år och imorgon är det julafton. Vet ni vad han önskar sig? Ja, förutom gigantiska legorymdskepp och livs levande robotar alltså. Han önskar sig en bokklubb.
Jag försökte förklara för honom att man behöver kunna läsa för att vara med i en bokklubb. Envist fortsatte han debattera med mig och menade att han visst kan läsa; sitt namn har han kunnat läsa länge och nu känner han igen ordet ”sol” också. Med argumentet att man måste kunna läsa en hel bok alldeles själv och lika snabbt som alla andra i klubben så vann jag debatten och han gick surmulen därifrån, mumlandes något om hur han längtar tills han blir vuxen och får bestämma själv.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #julkalendern14
Lucka nummer 13: Släpp luciorna loss det är jul!
Sett och hört något luciatåg idag? Följde det regelboken till punkt och pricka? Det vill säga rakt led, max tre pepparkaksgubbar, en söt luciatjej, samma gamla vanliga sånger och idel rena toner? Eller saknades det lucia? Sjöngs det två sånger du aldrig hört? Sprutade tomten eld?
Avdelning:
Barn
Taggar:
#julkalendern14
Lucka nummer 4: Dags att julstäda i bokhyllan
Glas, metall, plast, förpackningar, brännbart, böcker…
Ja, du läste rätt. Böcker hamnar i min återvinning. Det finns till och med en speciell låda för dem. Precis som det finns en för urvuxna kläder och en för fullt fungerande prylar i väntan på nya ägare så finns det en för utlästa böcker. När vi samlar ihop grejer för att skänka till någon i behov av hjälp så slinker det ofta med något från boklådan också. För att böcker är något som inte alla kan unna sig i bistrare tider. Det prioriteras bort tillsammans med frisör- och tandläkarbesök, nöjen och nya underkläder till förmån för mat, el och vinterskor. Därför känns det bra att ge en bok, framför allt till barn och unga.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #julkalendern14
Grattis, Lennart Hellsing! Och tack!
"Böcker skall blänka som solar
och gnistra som tomtebloss.
Medan vi läser böckerna
läser böckerna oss.
Kan böcker läsa människor?
Det kan de förstås!
Hur skulle de annars kunna veta
allting om oss?"
Avdelning: Barn Taggar: #barnböcker #läsglädje #dokumentär #födelsedag #favoritbok
Känslan när en favoritbok får en uppföljare
Upptäcker plötsligt att en favoritbok fått en uppföljare. Och den finns ute nu bara för mig att börja läsa. Känns känslan igen?
"Nämen va? Ja! Ja, ja, ja!"
Jag har tydligen sovit under en mossig sten en längre tid eftersom jag lyckats undgå att fjolårets Augustprisvinnare "Snöret, fågeln och jag" fått en fristående uppföljare. "En fisk som heter Fabian" verkar dessutom väldigt lovande. Sköra, tänkande Selma är tillbaka, självklara Snöret är tillbaka, den avskyvärda men så precist tecknade fågeln är äntligen borta. Och så den nya bekantskapen Fabian som kan allt om stenar och vågar vara sig själv. Ja!
Avdelning: Barn Taggar: #favoritbok #uppföljare #Augustpriset
Vem plockar du poäng på?
Jag är inte den som kastar mig in i debatter, än mindre strävar jag efter att starta dem. Men jag följer dem gärna, funderar, lägger till och drar ifrån och funderar ytterligare. Skapar mig en bild och en inställning som kanske inte alltid är den jag, eller framför allt andra, trodde från början. En inställning som dessutom är i ständig förändring. Jag går varken in i eller ur en tankeprocess med en benfast övertygelse och om jag skulle upptäcka att jag dömer någon på lösa grunder så funderar jag lite till. Svaret är nämligen aldrig enkelt.
Avdelning: Skriv! Taggar: #stereotyper #karaktärer #debatt #läsare
De 20 vackraste och mest intressanta bokhandlarna i världen
Kära bokälskare!
Här kommer några tips för dig som inte vet vart du ska åka på semestern men har som minimikrav att resmålet åtminstone ska ha minst en bokhandel av rang. Den italienske bloggaren Francesco Mugnai har listat världens 20 vackraste och mest intressanta boklådor och gosse vilka skapelser! Vare sig det handlar om ombyggda katedraler eller murriga hål i väggen så får i alla fall jag den så kallade dåndimpen. Har han missat någon på sin lista? Vilken är din favoritbokhandel i världen?
ps. Klicka på bilderna för att komma till boklådornas sidor för mer information om hur du tar dig dit. Trevlig semester!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokhandel #resmål
Jag älskar skruvade författarpresentationer
Idag kom bokfyndet som ska läggas i makens påskägg. Älskar när böcker har lagom skruvade pärm- eller baksidestexter. Få saker gör mig mer intresserad, ungefär som ovanliga gravstenar eller oväntat klotter. Jag tror jag behåller den här själv. Och ett tips: författarens barnbok "Samtal med en chokladkaka" är en riktig pärla.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #påskägg #baksidestext #författarpresentation #barnbok #kultstatus
Envist vägrar jag deckare i påsk
För ett år sedan skrev jag en krönika om att inte importera den norska påskekrim-traditionen utan hitta på egna att exportera till Norge. Hur gick det sen? Ja, det gick ju så där får man väl säga. Fortfarande snackas det om deckare och skräckfyllda ägg hit och dit. Ingenstans ser jag tendenser till att svenska författare skriver pingstporr, midsommarrealism eller fars dags-fantasy.
Men skam den som ger sig. Envist ska jag vägra deckare även i år. Envist ska jag uppmuntra alla skrivande människor jag möter att tänka utanför påskekrims-boxen, för när det svenska deckarundrets tåg har gått, då står vi redo att exportera!
Missade du krönikan?
Läs den här och fylls av inspiration att påbörja ditt mästerverk redan i påsk.
Avdelning: Spänning Taggar: #påsk #påskekrim #deckare #tradition
Lättläst borde vara självklart
Kände att det var dags för ett litet inlägg om lättläst eftersom detta tål att tipsas om igen och igen. Bortsett från alla nya lättlästa böcker, visste du att alltifrån moderna svenska deckare och Zlatan-boken till riktiga klassiker som "Odysséen" och "Stolthet och fördom" finns i lättlästa versioner? Framöver kommer även - äntligen - "Utvandrarna" som lättläst.
Ibland (men alltmer sällan) höjs röster mot detta. Får man verkligen göra så? Klart man får! Klart man ska! Tillåts det att man gör mediokra filmer baserade på böckerna, eller häftiga seriealbum för den delen, så får man även lov att skriva om dem. En lättläst version utgör på inget sätt ett hot mot en klassiker - tvärtom! Det finns ingen anledning att stänga ute någon från litteraturens magiska värld, att förvägra någon att uppleva en underbar historia eller till och med döda läslusten. Att en känd bok finns i lättläst version borde vara lika självklart som att den finns som ljudbok. Vi har en lång bit kvar, men vi är på väg.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #lättläst #klassiker #ljudbok #läslust
Kommer ut som pocketförespråkare och antiboksamlare
1. Hur mår du?
Solen gör mig glad men det är för mycket mossa i min gräsmatta för att jag ska kunna vara riktigt lycklig.
2. Vad läser du just nu?
"Badskumt" och "Den onda badankan" av Katarina Johansson. För att inte tappa kollen på alla helt onödiga gifter i vardagen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #fredagsenkäten
Min Barbro-resa är inte slut än
Det tog inte lång stund förrän hyllningsvågen svepte över det svenska nätet. ALMA-priset till Barbro Lindgren. Så självklart, men så stort. Själv behövde jag sätta mig ner en stund. Äta klart min våffla och kisa lite mot vårsolen mellan tallarna. Och sova på saken. Jag behövde fundera en stund på det där med betydelsefullhet.
Avdelning: Barn Taggar: #ALMA-priset #poesi #barnskiva #läsminnen
Har ni fest eller?
Idag har bokrean börjat och har jag tur får jag både iväg min beställning till internetbokhandeln och hinner in en sväng i den lokala anrika boklådan. Jag drar mig till minnes mitt debattinlägg från ifjol där jag drömde mig tillbaka till forna tiders reor och gav tips till bokhandlarna. Ord som pompa och ståt, bredda utbudet och tänk på barnen nämndes. Du kan läsa hela inlägget, tyvärr fortfarande lika aktuellt, här: http://www.litteraturmagazinet.se/opinion/bokrean
Jag kan inte låta bli att hoppas i år heller. Det ser mörkt ut men jag har en känsla för att det pyr lite här och var. Finns det en gnista kvar? Om du råkar på en riktig folkfest idag får du gärna tipsa mig (kommentera här under). Så fler kan bjuda in sig på just din boklådas superfest nästa år.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrean fest bokhandel rea