Ljudboksjulklappstips
Gud kommer till oss i det värnlösa spädbarnet. Det är det kristna julbudskapet och även i vår sekulariserade värld är julens budskap att sätta barnen i centrum. Men det är ingen idyllisk värld som barnen lever i. Ibland är den så outhärdligt grym. Orkar vi se det i ögonen under julen som skall ge sken av att allt är så glättigt och bra?
Katarina Wennstam är en sällsynt författare som skriver svenska romaner om ämnen vi vanligtvis vet väldigt lite om. Jag minns tydligt Wennstams sakliga röst från hennes reportage i ABC-nytt. Den rösten tränger nu in bakom kulisserna i allt som händer och människorna som det påverkar. I denna Wennstams senaste roman finns det värnlösa barnet mitt i centrum och kommer att påverka alla som kommer i kontakt med det på avgörande sätt.
En familj med mamma, pappa, två pojkar och en livlös sexmånaders flicka kommer till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Mamman ensam går till akutmottagningen med flickan som genast tas om hand av sjukvårdspersonalen.
Vad har hänt? Var tog pappan vägen? Någonting är alldeles på tok. Snart visar det sig att barnet har utsatts för ett brott och en polisundersökning tar vid medan båda föräldrarna isoleras i häktet.
Boken griper genast tag i mig. Vad har hänt? Vem har utsatt barnet för detta våld? Föräldrarnas berättelser stämmer inte. Vem är skyldig? Mormor, farmor, barnflickan - vem mera har varit i kontakt med flickan?
Romanens huvudpersoner är förutom barnet och hennes familj även kriminalkommisarie Charlotta Lugn som blir ansvarig för utredningen och målsägarbiträdet Shirin Sundh.
Polisens arbete tror vi oss veta en hel del om från alla amerikanska och engelska polisserier. Men hur är det i Sverige? Hur fungerar rättsväsendet i vårt eget land? Vem vet vad ett målsägarbiträde är?
Wennstam skriver spännande och inkännande romaner som får oss att följa hela processen inifrån. Vi lär känna de inblandade personerna och engagerar oss helt i frågan om varför? Vad hände och hur skall det gå? Och till slut kommer förklaringen som vi förstår i al sin gru: Herregud! Det kunde ha hänt mig!
Jag älskar Wennstams romaner för allt jag lär om mig själv och andra, för att de på en gång är sakliga och spännande och i ljudboken förstärks alltihop av Alexandra Rapaports underbara uppläsning. Hennes röst bidrar till min känsla av att jag lärt känna alla personerna. En saklig, medkännande och inlevelsefull uppläsning som följer texten perfekt!
Avdelning: Spänning Taggar: #rättsväsendet #familj #sjukvård #våld #kärlek #konflikter
Våldtäkt
Två brutala våldtäkter äger rum på Östermalm, den senare med dödlig utgång. Våldtäkterna uppvisar mycket stora likheter med en serie våldtäkter som ägde rum i Lund för tjugo år sedan. Kan det vara samma gärningsman? Vara sig det är samma eller inte väcker det många frågor. Dessbättre är det vårt välkända team från seriens tidigare böcker som får hand om fallen. En gedigen utredning blotlägger kriminellt dåliga utredningar av våldtäktsfallen för tjugo år sedan och framgångsrikt utreder då och nu.
Nu sent omsider får kvinnorna upprättelse! Romanen kommer direkt som ett svar på den pågående debatten i sociala medier om hur kvinnor behandlas i våldtäktsmål.
Jag vill gärna tro att Rudbergs goda poliser och advokater finns i verkliga livet samtidigt som jag är medveten om hur förnedrande den rättsliga processen och samhällets syn på den drabbade fortfarande är.
Romanen är den bästa i Rudbergs serie om “elegant crimes”. Många spännande relationer och frågor får plats. Hur stor plats får hunden ta i sängen hos de älskande? Hur många larm och säkerhetsdörrar behövs för att man skall kunna känna sig trygg? Varför drar en man sig undan en kvinna för sedan att bli rasande svartsjuk när hon förstår piken och skaffar sig en annan relation?
Att det är Anna Maria Käll som läser ljudboken förhöjer i hög grad läsupplevelsen och njutningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #ljudbok #makt #misshandel #spänning #upprättelse #relationer #sex #hundar #säkerhetsbolag #våldtäkt #stalking
Vem var Stieg Larsson?
Med stort intresse har jag följt diskussionerna om Stieg Larsson, hans författarskap och arvet efter honom den senaste veckan. Aldrig tidigare har jag upplevt en så passionerad diskussion om litteratur. Till och med min lokaltidning har haft intressanta artiklar flera dagar i rad med anledning av David Lagercrantz så kallade fjärde bok i Millenium-serien. Det är spännande som en roman.
Vem var Stieg Larsson? För mig som inte personligen kände honom eller några andra inblandade i diskussionerna om honom eller hans litterära arv blir det ett pussel liknande det som finns berättat om i boken "Vem var Alice?" Av T R Richmond (se Kristina Jägerfeldts recension: http://www.litteraturmagazinet.se/t-r-richmond/vem-var-alice/recension/kristina-jagfeldt ).
Stieg Larsson beskrivs som antifascist, antirasist, feminist och socialist.
Som kvinna känner jag solidaritet med Eva Gabrielson som trots sitt långa samboskap med Stieg Larsson gick miste om det litterära förvaltarskapet och ekonomiska arvet efter författaren. Men som läsare och litteraturengagerad är jag tacksam för den spridning Stieg Larssons böcker och politiska engagemang får i denna tid då det behövs mera än någonsin!
Artiklar skrivs om Larssons socialistiska övertygelse, exempelvis Göran Greider i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/socialisten-stieg-larsson-har-raderats/ . Jag vet inte hur det var med det vid tiden för Milleniumböckerna Genom Larssons böcker får jag uppfattningen att han övergav de färglagda politiska höger-vänster politiska åsikterna till förmån för kampen för demokrati och feminismen, mot rasism och i synnerhet fascism.
Lagercrantz påstår att hans brinnande engagemang för Larssons personer, främst Lisbeth Salander kommer att skaffa Larsson en helt ny generation av läsare. Det tror jag på. Personligen håller jag på att läsa om hela Milleniumserien för att om möjligt kunna göra en avvägning av huruvida Lagercrantz med sin uppföljning gör Larssons författarskap rättvisa. Trots deras skilda politiska hemvist.
En rad kända deckarförfattare, gamla vänner och Gabrielsson tar avstånd från "gravplundringen" och andra drar fram hur några författare har fått sina figurer skyddade genom litterära förvaltare.
Stieg Larssons uttryckliga önskemål att överskottet från försäljningen av fjärde boken i serien skall tillfalla Expo lär delvis uppfyllas av förlaget och författaren. Fast först tar de sina arvoden.
Stieg Larsson var medgrundare av den antifascistiska tidningen och stiftelsen Expo. Det blev hans viktigaste politiska engagemang de sista åren av hans liv. Expo har lyckligtvis fått en del av de pengar Larsson velat investera häri.
En av Larssons allraviktigaste uppgifter var att avslöja den svenska fascistiska rörelsen och han har skrivit flera viktiga artiklar och böcker om det. Mycket tidigt skrev han om Sverigedemokraterna, deras arbetsformer och taktik för att ta sig in i riksdagen. Artiklar som vi i efterklokhetens ljus kan se har besannats.
De av hans tankar som kommer tydligast till uttryck i hans världsberömda böcker är hans konsekventa feminism. Jag älskar alla kvinnorna i Milleniumserien, inte bara Salander utan chefredaktör Erica Berger och de övriga kvinnorna på Milleniumredaktionen, ex-polisen vid Milton Security Susanne Linder. Och i hög grad säkerhetspolisen Monica Figuerela.
Bara en sådan enkel scen som mötet med statsministern, justitieministern och chefen för förvaltningsskyddet (alla tre män): Statsministern ser på Figuerela: Kaffe? -Ja, tack, svarar hon och lutar sig tillbaka. Det blir justitieministern som serverar kaffet.
För ytterligare information, läs även stieglarsson.info
Avdelning: Taggar: #Millenium #feminism #demokrati #fascism #rasism #socialism #spänning
Spännande semesterläsning att lyssna till
"Den gränslösa" handlar för mycket om sekterism, för lite avd Q men är dock en Adler-Olsen-deckare som för oss till Bornholm och Öland. Stor glädje har jag som vanligt av Stefan Sauks fina uppläsning som fått mig att älska den svenska (översatta) ljudboken mera än den danska. Adler-Olsen har berättat att romanerna om Avd Q vid Köpenhamnspolisen egentligen är en enda roman på tusentals sidor uppdelad på tio böcker. Det samma gäller för flera andra deckare som man kan sträckläsa/lyssna på.
Till exempel Ann Rosmans romaner från Marstrand som ger oss välunderbyggda berättelser från artonhundratalet kopplat med nutiden på ett mycket spännande och engagerande sätt. Inlevelsefullt upplästa av Mirja Turestedt.
Ett annat exempel är den pågående serien med böckerna om engelska arkeologen Ruth Galloway och hennes kontakter med polisen för åldersbestämning av nya och gamla skelettfynd och de därav uppståndne relationer och komplikationer Här preskriberas inga mord! Upplästa av min favorituppläsare Angela Kovacs.
Nyupptäckt denna sommar är för mig Peter Mays trilogi från ön Sankt Lewis i Hebriderna om (ex-)polisen från Edinburgh och hans uppväxt på ön. Mats Eklund är den utmärkta uppläsaren.
Min personliga deckarfavorit just nu är Christoffer Carlssons trilogi om den sobrilberoende polisen, som är aktiv i mina egna söderomsöderområden. I likhet med Jan Guillous Hammiltonromaner får man hela tiden känslan av att, ja, det minns jag, det läste jag i tidningen. Fast alltihop är påhittat. Förtjänstfullt uppläst av Niklas Engdahl.
En massmördare räddar en självmordsbenägen pensionerad polis
Stephen King när han är som bäst utan störande "gostbuster" inslag. "Mr Mercedes"
övertygande uppläst av Johan svensson.
Vi är många som fantiserar om hus o människor vi ser från tåg. Här är en dramatik som griper tag. Om överraskande starka kvinnor där inget är som det först verkar. "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins. Uppläst av favoriten Angela Kovacs
Simona Ahrnstedt, vår egen svenska romancedrottning, blir bättre o bättre. I kombination med Julia Dufvenius blir kärlekshistorien oslagbar: "En enda hemlighet". Mest njuter jag av berättelsen om den somaliska “pigan” som visar sig också vara medicine studerande och hennes idol, läkaren från “Läkare utan gränser” som speciellt engagerar sig för ett barnsjukhus i Tchad. Och självklart det lyckliga slutet som knyter ihop alla olika människor till en enda stor familj. Tänk så outhärdligt om vi inte fick njuta av det emellanåt!
Världen som den ser ut i dag kan vi behöva reflektera djupare över någon gång på semestern också. Frågan om mänskliga rättigheter är ständigt aktuell och kan presenteras på olika sätt:
Skönlitterärt som i Johanne Hildebrandts roman "Älsade krig" om en naiv reporters brutala uppvaknande när hon hamnar mitt i krigets Irak. Hildebrandt vet vad hon talar om då hon själv rapporterat från verklighetens krigsdrabbade Irak. Men i den skönlitterära formen finns utrymme för ett bättre slut än vad det annars så ofta blir. Sara Lind gestaltar romanens hjältar och antihjältar med sin uppläsning.
Det undersökande reportaget är som allrabäst i Carina Bergfeldts “Sju dagar kvar att leva”. Boken är spännande som en roman, omöjligt att sluta lyssna. Tvingar oss att själva tänka efter: Vad tycker vi egentligen om dödsstraffet? Karin Bergquist har den rätta, sakliga tonen i sin uppläsning av boken.
Mest drabbande är kanske Martin Schibbye och Johan Perssons “438 dagar” om två svenska journalister som ville ta reda på sanningen om hur jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen i Etiopien. I stället blev det en berättelse om att bli skjuten, dömt och fängslat i det ökända Kalityfängelset. En berättelse som också får en sorts lyckligt slut, för några.
-Det du har hört i "438 dagar" är inte baserad på en sann historia -det är en sann historia! avslutar författarna.
Boken är uppläst av Martin Schibbye och Martin Wallström
Avdelning: Taggar: #semester #spänning #fiktion #verklighet #mänskligarättigheter #yttrandefrihet #romance #deckare #kärlek #hat #mord #sekterism #ljudbok #boktips #sommarläs
Situation Sthlm #214
Jag åker sällan till Stockholm nuförtiden så det är länge sen jag stötte på en försäljare av Situation Sthlm. I Södertälje har vi mest tiggare som sitter vid varje affär i centrum och jag har sen ett par år haft vanan att ha lösa tiokronorsmynt i fickan, mitt lilla bidrag mot all världens fattigdom?!
Jag hinner gå några meter förbi försäljaren innan jag reagerar och återvänder för att köpa "Situation Sthlm". Inte utan ett snabbt övervägande om det är "kostnadseffektivt" att köpa en tidning jag egentligen inte tror jag kommer att läsa mot att fördela mina tior åt fem tiggare.
Om jag skäms? Självklart gör jag det. Jag räknas som en av Sveriges "fattigpensionärer" men vet att jag är så osannolikt rik jämförd med världens riktiga fattiga. Jag är “snål” av rädsla för en dag inte kunna klara mig själv.
Det fanns en tid då jag levde över mina tillgångar, inte ekonomisk utan energimässigt. Pengar var en världslig sak som jag delade med mig av utan att spara till saker eller en oviss framtid. Jag hade en sorts trygghet i tanken att om jag hjälpte alla jag kunde, kommer de att hjälpa mig när jag en gång behöver hjälp.
En logisk felräkning. I själva verket kom hjälpen från de mest olika, oväntade håll när jag behövde den. Hjälpen fanns att få, inte från dem jag förväntade den av, men från andra.
Tänker att jag skall stryka allt det ovanstående eftersom det jag egentligen vill berätta är vilken intressant tidning #214 visade sig vara! Inser sen att det är just morgonens läsning av tidningen som fick mig att bli medveten om vem jag själv är och vilken värld jag lever i.
Intressanta intervjuar med Bahar Pars, Martin Luuk, Lena Kallenberg och några "mellanos". Jag får följa med på en vandring på Timmarmansgatan, i skogen och ombord på Sveriges enda kommersiella miniubåt plus så mycket annat att jag kommer att ha läsning en lång tid framöver. Jag läser från pärm till pärm, vill inte missa en enda intressant notis exempelvis "seriematrikatet kommer" och "offerstigmat ett problem" -"Våldtäkt måste inte förstöra liv" med mycket mera.
Äntligen en tidning jag känner igen mig i. Varför? För att jag också är en "mellanos"? Jag som tillhör så många grupper?
Gör även reflexionen att det är skönt att möta en medmänniska i ögonhöjd (försäljaren av tidningen, alla som skriver och alla som det skrivs om i tidningen). Det är så outhärdligt att se medmänniskor sitta frysande på gator och torg!
Tidningen har också en intressant berättelse om Tältcentralen som syr, hyr ut och säljer tält.
Avdelning: Taggar: #Stockholm #Södertälje #Skam #Tidskrift #hemlös #mellanos #tidning #självinsikt #situationsthlm
Kokbok som ljudbok, kan det fungera?
Om en kokboksljudbok kan fungera beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin kokbok. Personligen använder jag endast kokböcker som uppslagsverk. Av gammal vana. Det var så jag en gång för mycket länge sedan lärde mig laga mat. Men jag vet att många läser kokböcker för att få inspiration och hitta nya recept.
Att lyssna på Lotta Lundgren är alltid underhållande och nu har hon läst högt för oss från sin bok “Tio lektioner i matlagning”. Det är mycket roligt, inspirerande och lärorikt att lyssna på Lundgrens frågor, förslag och synspunkter.
Jag tappar dock koncentrationen vid uppläsning av recepten. Listor med flera än två punkter får mig att ge upp. Jag blir därför glad när det kommer ett recept på stekt aubergine eller en läcker efterrätt som bara består av två ingredienser.
Den största behållningen av ljudboken är den uppmuntran man får att använda sin fantasi eller helt enkelt bara sätta igång. Som med allt annat blir man duktigare på matlagning ju mera man håller på. Jag har därför lagat mat oftare än på flera år, sen jag först lyssnade på boken.Visserligen har jag inte följt något av det som boken ger recept på, men spelar det någon roll? Det viktiga här har varit att hitta lusten och att komma igång.
-Känslor är känslor, och som alla vet kommer det hela tiden nya, förklarar Lotta Lundgren och fortsätter sedan med berättelser om hur man rensar en gös eller en strömming. Och varför skall man göra det? För att det är kul och för att man får en sån självkänsla när man kan göra det!
Jag blir så inspirerad! För första gången i mitt liv får jag lust att rensa fisk och tror mig om att kunna göra det!
Med andra ord är detta inte någon vanlig kokbok, det är en bok om kärlek, om samlevnad, om sinnlighet och om att utvecklas som människa. Eller som Lotta Lundgren uttrycker det på ljudbokens omslag: Fakta och känslor med inslag av recept och ren lögn.
Boken rekommenderas varmt till alla, oavsett förkunskaper i matlagningskonsten eller inte.
Avdelning: Mat Taggar: #matlagning #kokkonst #kött #diskmaskin #köksredskap #morakniv #kärlek #samlevnad #sinnlighet #fantasi #självkänsla #fiskrens
Lars Lerin fångar nuet som var där och då
Minns ni när sommaren var oändlig, fylld med färgar, dofter, ljud? Jag önskar att alla kunde få uppleva dessa somrar på landet och Lars Lerin ger oss den möjligheten. Åtminstone alla vi som en gång upplevde detta kan med Lerins hjälp göra tidsresan tillbaka och verkligen få vara där och då i ett oändligt nu.
Lerin har läst upp sin andra ljudbok i samspel med Lars Jergen Olssons musik. Med CD-boken följer en bok med Lerins text, målningar och fotografier. Det är en fin bok, men den är inte oundgängligen nödvändig då Lerin har förmågan att förmedla sin text så att vi hör vad han ser. Det poetiska underfundiga språket målar fram samma vackra bilder som akvarellfärgerna.
Bilderna är klara och tydliga, allting är så vackert och poetisk på ett nostalgisk sätt. Författarens uppläsning av sin egen text understryker och framhäver. Den värmländska dialekten för oss rakt in i tiden som flytt.
#ljudbok #akvarell #musik #nostalgi #Värmland #dialekt #sommar #livet #Förändring #lyrik #skönhet #dentidsomflytt
Avdelning: Taggar: ##ljudbok #akvarell #musik #nostalgi #Värmland #sommar #livet #Förändring
Sommarens bästa "må bra" bok
Innehavaren av Salong d'amour, den fyrtioåttaåriga Angelika, kommer hem och hittar en okänt man i sin säng. Han har köpt hennes hus via Internett och har papper på att det nu är hans. Och Angelika är inte den enda som råkat illa ut. Fem andra har fått oväntade inneboende på samma sätt.
Min lön försvann spårlöst i cyberrymden en gång för tjugo år sedan. Sen dess har jag levt med en känsla av att gå på tunn is rörande allt det jag blivit beroende av att sköta via Internett. Och här dyker problemet upp, mitt i det idylliska vårliga Visby.
Här är alltså ett upplagt tillfälle för oss internettfobiker att få en portion fobiträning. För hur i hela världen skall en ensam kvinna kunna skydda sig mot detta? Eller ordna upp det igen?
Men det är ingen deckare i sedvanlig Anna-Jansson-stil. Detta är en underbar kärleksroman full av förvecklingar och humor. Angelika är damfrisörska och "ödesgudinna" som samarbetar med den unge Ricky om att klippa Visbyborna och dessutom hjälpa dem hitta kärleken alternativt hålla liv i den kärleksrelation de har. Om nu inte de behöver utsättas för någon med helt motsatta åsikter än de egna!
Det jag uppskattar mest, utöver fobiträningen, är den mogna kvinnans förmåga att fortsätta med alla sina åtaganden mitt i kaos och en passionerat förälskelse. Denna omtanke och det varma engagemang för sina medmänniskor mitt i vardagen är så välsignat gott att läsa om.
Samarbetet mellan den unga Ricky och den mogna Angelika är mycket roligt fångat. En ung man som halsar direkt ur mjölkpaketen och som slängdes ut hemifrån på sin tjugofemårsfödelsedag av en mamma som kastade tårtan efter honom och ropade hurra! Jag jublar och njuter av Angelikas lyckade försök att uppfostra på sin medarbetare.
Denna vakna varma huvudperson gestaltas så på pricken av Anne-Li Norbergs fina uppläsning. Det är en uppläsning som lyfter hela texten. Med Norbergs inlevelsefulla röst befinner vi oss mitt i Visby under några vackra vårdagar och får möta en mängd olika personer, allt från den mobbade gymnasieeleven, bankdirektören, uteliggaren, hospicepatienterna, journalisterna, polisen till de spännande taxichaufförerna! Visste Ni till exempel att Gotland har så många brunögda, långa, tjusiga män trots sitt kvinnoöverskott?
Boken rymmer så många fina möten, kloka tankar och överraskande händelser att jag fortsätter återkomma till den flera gånger under sommaren. Jag tycks aldrig tröttna på Angelikas sällskap, en av de bokvänner jag kommer att ha med mig i livet. Icke minst på grund av sättet hon förmedlats av Anne-Li Nordberg. Jag skulle gärna se att Anna Jansson ville fortsätta att berätta mera om dessa spännande, hjärtevärmande Visbybor!
Avslutningsvis vill jag dela med mig av det citat som inleder romanen:
"Det är synd att alla som verkligen vet hur landet skall styras är upptagna med att köra taxi och klippa hår" Burnes/Anna Jansson
Avdelning: Feelgood Taggar: ##kärlek #humor #vår #damfrisör #taxichaufför #bedragare #systrar #ödesgudinna #nornor #Visby #bokvän
Vem mördade Olof Palme?
Jag glömmer aldrig framsidan på Dagens Nyheter den första mars 1986 som skrek ut: “OLOF PALME MÖRDAD” med enorma svarta bokstäver. Kunde omöjligt tro att det var sant. Det ofattbara förblev obegripligt hur noga jag än följde nyhetsrapporteringen i flera år. Slutligen slog jag mig till ro med att det ju nog var Christer Pettersson i alla fall. Jag litar på Lisbeth Palme.
Tjugoåtta år senare hittar jag den sju år gamla deckaren: “Faller fritt som i en dröm” av Leif GW Persson och får äntligen svar på mina frågor. Nej, det är en roman, inte en dokumentär. Men människan har ett behov för mening och sammanhang och Perssons roman ger mig det. I romanformen och med stor humor möter jag eliten inom Stockholmspolisen som av rikspolischefen får i uppgift att göra en sista kraftsamling för att lösa mordgåtan innan mordet preskriberas. Gränsen var då tjugofem år, men lagen ändrades senare med anledning av det fortfarande olösta mordet på vår statsminister.
Den “hemliga” gruppen försöker sätta sig in i det orimligt stora materialet och gör det med beundransvärd systematik och noggrannhet. Genom deras rapportering får jag äntligen klarhet i vad om egentligen hände på mordnatten och därefter. Den delen av romanen tror jag är sann till största delen. Men sen kommer kriminalkommisarie Bäckström in i handlingen och diktandet tar för allvar vid.
Perssons humor är välbekant och jag kan trots det sorgliga i historien inte låta bli att roa mig mycket över hur romanfiguren Jarlebring gör upp med myten om att det skulle ha varit Christer Pettersson som var mördaren. En av romanens absoluta höjdpunkter!
Det dokumentära händelseförloppet som bildar bakgrund för romanen förtar på inget sätt spänningen, tvärtom! Och visst känns det tillfredsställande att äntligen få veta vem mördaren var även om det bara är fiktion.
Peter Andersson läser ljudboken på ett mycket förtjänstfullt sätt. Rytmen, språket och innehållet framhålls och gör det till en sådan njutning att lyssna att jag gärna gör det flera gånger. Boken rekommenderas varmt till alla som liksom jag själv missade den förut eller kanske fått lust att läsa om den.
Avdelning: Spänning Taggar: #spänning #mord #polisarbete #mat #dryckesvanor #kärlek #politik #verklighet #fiktion #belöning #säkerhetspolisen #humor #dubbelspel #samlargalenskap
Ett sorgligt hundraårsjubileum
Första världskriget sägs att ha utlösts av skotten i Sarajevo 28 juli 1914 och kom att vara till den 11 november 1918. Mer än tio miljoner unga män dödade varandra.
“ Först nu ser jag att du är en människa som jag. Jag har tänkt på dina handgranater, på din bajonett och dina andra vapen; nu ser jag din hustru och ditt ansikte och det vi har gemensamt. Förlåt mig kamrat! Vi inser det alltid för sent. Varför säger man oss inte att ni är likadana arma satar som vi, att era mödrar är lika ängsliga som våra, att vi har lika stor fruktan för döden och dör på samma sätt och känner samma smärtor… Förlåt mig kamrat, hur skulle du kunna vara min fiende?”
Paul är arton år och tysk soldat. Som så många andra tonåringar kom han direkt från skolan till första världskrigets skyttegravar. Ovanstående citat skildrar några av hans tankar då han med sin egen dolk dödat soldaten som dimpade ner i granathålet där han själv kämpade för sin överlevnad.
Erik Maria Remarques bok “På västfronten intet nytt” läste jag redan som tonåring och den kom att prägla mig och min syn på krig för alltid. Boken utkom 1929 och är troligen den mest kända och lästa roman om första världskriget i vår tid.
En ganska okänd roman från samma tid är Ellen Montgomerys “Rilla of Ingleside” publ 1921. En roman om kriget sett från en liten Canadensisk by som ser alla sina artonåriga pojkar åka till kriget i Europa.
“Canada är en del av det brittiska Imperiet. Det är som en stor familj. Alla måste ställa upp.”
Tyskland är den omänskliga, ohyggligt hemska fienden som skildras ganska snarlikt de senare skildringarna av det expanderade Tyskland i början av andra världkriget. Fienden på Canadensisk hemmaplan är tysken som nästan lynchas för sin pascifism när han i kyrkan ber för de vilseledde pojkarnas säkra snarliga hemkomst.
Nu är det den sista romanen i serien om “Anne på Grönkulla” så inget riktigt hemskt händer. En av pojkarna, som hade beskyllts för feghet eftersom han inte omedelbart anmälde sig till krigstjänst, dör hjältedöden. Några skadas men kommer tillbaka som mogna män.
Det som gör boken intressant är att den skildrar de anhöriga som i relativ trygghet väntar på sina pojkars seger och hemkomst. Den är dessutom skriven så tät inpå krigsslutet.
Annorlunda är det med romanerna om Maisy Dobbs, en fiktiv karaktär i Jacqueline Winspears detektivromaner som började utges 2003. Här är det England som är centrum i berättelsen om första världskriget och tiden efter. Utan tvekan har Winspear gjort en mycket grundlig research och jag upplever böckerna som sanna i sin tidsskildring. Det lär mig mycket nytt om det som med tiden kommit att kännas som min personliga historia början.
Första världskrigets slut la grunden för andra världskriget, andra värdskrigets följder lever vi med än i dag.
Alla tre romaner finns tillgängliga som ljudböcker. “Rilly of Igleside” dock endast på engelska.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #världskrig #krig #liv #död #dödande #mänsklighet #fasor
Men inte om det gäller min pappa!
Men inte om det gäller min pappa!
Esters pappa är i stan och hon ringer honom och vill att de skall gå ut och äta lunch tillsammans. Pappan blir glad, han vill gärna träffa sin dotter.
-Men då kommer jag som Ann-Christine. Jag har just bytt om och är klar att gå ut, förklarar han.
Ester blir förskräckt. Det känner hon sig inte redo för. -En annan gång, ursäktar hon sig.
Avdelning: Taggar: #familj #identitet #utveckling #kön #kläder #far #dotter #transvestit #hbtq
Poliser som skriver polisromaner
Vi läser flera böcker om poliser än om någon annan yrkesgrupp, för att det är spännande förstås. Personligen intresserar jag mig särskilt för berättelser om verkligt samarbete kolleger emellan, vilket jag saknar i andra spännande berättelser om arbetslivet. Särskilt intressant blir det i mitt tycke när poliser själva berättar om sitt arbete.
Avdelning: Spänning Taggar: #polis #polisromaner #liv #samhälle #arbetsplats #relationer #konflikter #våld #prostitution #sexköp #pedofili #journalist #bevis #yrkesskador #dokumentär
Åsa Hellbergs sagor för pensionärer.
-Det är aldrig för sent, är troligen en devis vi alla gärna vill ha med oss i livet. I alla fall nämns den flera gånger i Hellbergs romaner. Och det som inte är för sent är den stora passionerade kärleken; förverkligande av drömmar, resor och rikedomar fås på köpet. Stilen påminner om M-magasin: vi är de eviga tonåringarna som livet ut får fortsätta att förverkliga oss, bryta upp och börja nya relationer, nya succésfyllda yrken och spännande nya länder att slå oss ned i.
Jag har nu lyssnat på den tredje boken av Hellberg, " En liten värld". Som de övriga böckerna "Sonjas sista vilja" och "Sonjas hemlighet" är den underhållande och lättsam. Kvinnorna på femtiplus blir genast våta, vilda och villiga som tjugoåringar när den rätta mannen äntligen dyker upp! Och inte ens efter sjuttio besväras man av åderbråck när man reser med flyget till USA eller Indien.
Uppslaget i den senaste boken är emellertid mycket roligt: Elsa har hela sitt vuxna liv levt i skuggan av sin man och fortsatt med det tio år efter hans död. Hon längtar efter att resa ut i världen. Men hur gör man? Gott om pengar har hon, så hon börjar följa efter främlingar som ser ut att vara på väg någonstans för att få deras draghjälp ut i världen. Att svagheten är vår starkaste sida bevisar hon upprepade gånger då hon hjälplöst ser sig omkring efter personen hon började följa efter men tappade bort. Är man en liten hjälplös gammal gumma finns goda människor och hjälpande händer alltid redo att gripa in!
Kerstin Andersson är uppläsare av de tre ovannämnda böckerna. Hennes röst är klar och tydlig och hennes förmåga att gestalta sina personer är mycket bra. Andersson är alltid väl förtrogen med sina romantexter och följer romanens text och rytm på ett sådant sätt att det blir lätt för lyssnaren att skapa sina egna bilder.
Avdelning: Feelgood Taggar: #kärlek #sex #resor #relationer #passion #självförverkligande #yrken #pensionärsliv #uppbrott
Att läsa böcker en gång till
Att läsa om böcker är något jag njuter mycket av. Jag vet vad boken handlar om och kan läsa mycket mera uppmärksamt. Jag förstår personerna på ett annat sätt och njuter av nuet. Jag har ingen brådska, jag vet hur det går. Jag upptäcker många fler detaljer. Så många att jag ibland undrar om jag verkligen läst den här boken förut.
Just nu läser jag Sara Beischers roman "Jag skall egentligen inte jobba här". Samtidigt läser jag i min dagstidning att vård av gamla fortfarande överlämnas åt "vem som helst". Man kan komma direkt från arbetslöshet in i vården utan någon utbildning alls.
Så gjorde jag en själv en gång. Precis som Moa i Sara Beischers roman var jag egentlig på väg åt ett annat håll. Jobbet som sjukvårdsbiträde var bara ett sätt att försörja sig medan jag pluggade på universitetet. Men jag stannade kvar i trettio år och är oändligt tacksam för det. Det finns inget mera värdefullt än att få vara behövd och till hjälp och glädje för andra människor.
-jag vill göra människor berörda, säger Moa som anledning till att hon vill bli skådespelare. Hon vill inte fortsätta med det "skitjobbet" det är att bara ta hand om gamla. Romanens storhet ligger bland annat i att den samtidigt visar hur mycket hon faktisk med sitt dagliga arbete berör alla hon kommer i kontakt med!
Sorgligt nog oroar hon sig, som den outbildade lågavlönade arbetskraft hon är, om det verkligen är tillåtet att göra som hennes "kunder" ber henne om. Hon måste dölja för arbetskamraterna när hon smyger ut med en gammal kvinna i rullstolen på en liten livsviktig promenad. Eller när hon i smyg sitter kvar och håller någons hand fast denna inte ens är döende utan bara orolig!
Någon ber att få sitta på en annan plats i matsalen för att bordsgrannen lägger löständerna i mjölken och på annat sätt förstör omgivningens aptit. Men det går inte för sig. Regler är regler och finns det inga regler finns rädslan att göra fel. Bäst att ingenting ändra.
Kerstin Andersson är sen gammalt en av mina favorituppläsare. hon har en klar och tydlig röst som alltid är fin att lyssna till. Hon kan texten och följer rytmen. I denna roman är hennes uppläsning helt suverän. Hon lyckas verkligen gestalta alla de gamlas särpräglade originalitet. Man kan bara älska dem.
Romanens innehåll lyfts, förutom av Anderssons uppläsning, också av Moas teaterdrömmar och allt hon gör för att förverkliga dem. Vi får följa hennes modiga försök att skaffa sig privatlektioner för att förbättra sina chanser för att komma in på scenskolan. Vi får även följa med på upptagningsproven, vilken pärs! Och får några tips om hur man kan lyckas ta sig in på generalrepetitionerna av de teaterstycken hon inte har råd att köpa biljett till.
Om ändå de viktigaste yrken blev betalt efter förtjänst skulle det förändra samhället i grunden! Att vårdbiträden skall ha råd att gå på teater borde vara en självklarhet.
Moa är mycket målmedveten, hon vet att det är skådespelare hon skal bli! Men ibland kommer kärleken i vägen. Omsorgen och medkänslan för Gullan som så innerligt sett fram emot att de skall smyga sig till att gå på kondis, det enda hon fortfarande önskar att göra en gång till i livet. Men Moas chans att få provfilma råkar bli precis samtidig.
Vårdarbetet är så tungt, fast så givande. Bäst fungerar det säkert om man har ett rikt liv utanför arbetslivet. Men då blir det också konfliktfyllt.
En aktuell, underhållande nutidsroman som rekommenderas på det varmaste för alla att läsa, lyssna till och läsa om igen!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #livet #vårdbitäde #attbligammal #teater #regler #medmänsklighet #livetsmening
Vad är yoga?
Vad är yoga? En religion? Gymnastikövningar? Avspänningsövningar? Eller fysiska övningar som verkar för balans mellan kropp, själ och anda?
Att yogan utvecklats inom hinduismen betyder inte att den måste stanna där.
Svenska kyrkan har numera öppnat sig för yogaövningar av olika slag i sina kyrkorum. Men åsikterna går vitt isär. Syftar detta enbart till ett självcentrerat sysslande med sitt eget individuella välbefinnande eller öppnar det upp för en andlig utveckling till exempel inom svenska kyrkan?
För den som enbart ser det som en gymnastikform man kan utöva hemma på egen hand finns numera "Stora yogaboxen" bestående av tre CD-skivor med motsvarande tre instruktionshäften. Författare, instruktör och uppläsare är Ulrica Norberg.
Såväl muntliga som ritade instruktioner är enkla att följa och samlingsboxen kan rekommenderas till alla som vill prova på yoga hemma innan man vågar sig in i en grupp likväl som till de som redan vet vad yoga är och behöver hjälp att fortsätta övningarna på egen hand.
Man kan naturligtvis också nöja sig med att göra övningarna ensam utan någonsin delta i några gruppaktiviteter, men då tror jag att man missar något väsentligt. Om inte annat behöver man en kunnig ledare som ser efter om man gör övningarna på rätt sätt.
Avdelning: Fakta Taggar: #yoga #livsåskådning #gymnastik #avspänning #andlighet
Min allraförsta e-bok
Finns det något roligare än att lära nytt? Med stigande ålder och efter att ha gått in i några väggar och stött emot några tak, blir jag allt mera medveten om mina begränsningar. Men desto roligare är det varje gång jag upptäcker att jag fortfarande kan lära något nytt! Och de senaste dagarna har jag lärt en hel del.
Jag skaffade en IPad och lärde mig en del om dens funktioner. Sen hittade jag www.elib.se och följde instruktionerna för hur man gör för att låna en ebok. Och jag klarade det. Vilken skulle jag då välja? Jag är naturligtvis nyfiken på författarna som bloggar för Litteraturmagazinet så jag kollade Mathias Lönnebo. Han har inte gett ut någon ljudbok som är mitt företrukna lässätt numera. Hittade en novell som visade sig vara väldigt trevlig och lättläst: Fyrtornet vid Maspalomas.
Jag skal inte spoliera läsupplevelsen med att berätta allt för mycket om handlingen, bara citera en mening från begynnelsen: ...Det var något med fyrtorn och att finna rätt farled som fascinerade henne.
Jag var infångad och läste genast hela novellen. En novell att bli glad av! Rekommenderas varmt.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #novell #hitta #mening #livet #kärlek #humor #ebok #fyrtorn #semester
En fängslande och annorlunda roman om en kvinnas utveckling och relationer
En trettionioårig kvinna sitter vid sitt köksfönster och kurar skymning medan hennes man sitter i rummet bredvid och zappar runt mellan tv-kanalerna. Hon räknar hur många gånger han byter kanal, nu senast 167 gånger. Kväll efter kväll tycks tystnaden råda mellan dem. Hon måste hålla koll på människorna på gatan för annars kan hennes tankar löpa amok.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #relationer #utveckling #fräknar #barnlängtan #insemination #förträngning
Ljudboksjulklappsförslag
Kan man rekommendera en bok man inte ens har lyssnat till? Med kännedom om mycket av det Rose Lagercrantz tidigare har skrivit, vågar jag mig på att göra det. Detta är en bok jag själv ser fram emot att lyssna till i lugn och ro under julen och att recensera julsagor i januari känns ju bara helt fel. Så jag tar steget och rekommenderar alla som gärna vill lyssna till uppläsare som Pernille August, Torsten Wahlund och Roseanna Lagercrantz att dela mina mellandagar med Lagercratz Julsagor.
Avdelning: Barn Taggar: #jul #julsagor #Lucia #tomtens dotter #julbarnet #famlij #julklappstips #ljudbok