30 bokfrågor om 2013
På årets sista dag måste det summeras lite och jag hittade mycket bra frågor hos Sagan om sagorna som jag lånar en del från!
Nästan 34 000 och det är tusen mindre än förra året…
Jag har överlag läst väldigt mycket bra böcker i år och har därför svårt att utse 10 sämsta böcker. Här är de som jag fick minst utbyte av:
- "Magikerna" av Lev Grossman
- "På gränsen" av Johanna Strömqvist
- "Äldreomsorgen i Övre Kågedalen" av Nikanor Teratologen
- "Fotboll – vilken historia" av Eduardo Galeano
- "Fotfolket" av Torsten Letser
- "Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank" av Nathan Englander
- "The Haunting of Hill House" av Shirley Jackson
- "Dödssynden" av Harper Lee
- "Det femte barnet" av Doris Lessing
- "Viskningarnas bok" av Varujan Vosganian
- "Nyckeln" av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
- "De fördömda" av Joyce Carol Oates
- "En dag i Ivan Denisovitjs liv" av Alexander Solzjenitsyn
- "Pussy Riot! – A Punk Prayer For Freedom"
- "När duvorna försvann" av Sofi Oksanen
Många av böckerna på topp-tio-listan innehåller sorg, men del två av "Torka aldrig tårar utan handskar" var nog den som framkallade flest tårar.
"Det femte barnet" är verkligen fruktansvärd i sin intensitet när Lessing på ett gripande sätt beskriver hanteringen av det aggressiva barnet .
"Viskningarnas bok" skildrar det armeniska folkmordet på ett outhärdligt detaljerat sätt.
"The Haunting of Hill House" gjorde mig riktigt mörkrädd, vilket inte händer så ofta nu för tiden.
Jag läste om ”Pestens tid – den oavkortade versionen” med sina nära 1200 sidor.
Förutom enstaka noveller i e-boksformat så var nog den kortaste enskilda boken ”The Vampyre” av John Polidori på 34 sidor.
Kanske ”Vägen mot Bålberget”?
En gammal inbunden version av ”Löwensköldska ringen”
Jag läser inte om särskilt mycket, men jag tror att ”Dödssynden” är en sådan bok som jag kommer att återkomma till fler gånger.
46
49
I somras läste jag flera böcker om fotboll som så småningom utmynnade i en essä i samband med fotbolls-EM i Sverige. Frågan är vad som inspirerade till vad, det är lite oklart.
Jag såg både ”Hunger Games” och nyligen ”Catching Fire” efter att under året ha plöjt böckerna.
Bara ett faktiskt, ”Berättelserna från Engelsfors”.
54 och det hänger väl ihop med mängden av recensionsexemplar.
17, vilket nog är ovanligt lite.
Det är ingen större idé att ångra lästa böcker, men ”Magikerna” gav inte mersmak om man säger så.
Jag rekommenderar ju gärna böckerna om Engelsfors och Hungerspelen till så många som möjligt även om de säljer sig själva
Rolig är inte ett epitet som brukar passa in på böcker som jag läser, men ”Han är tillbaka” av Timur Vermes hade en svart humor som jag gillar.
Det står väl mellan ”Nyckeln” och avslutningen av Gardells svit.
”De fördömda” av Joyce Carol Oates hoppades jag mycket på men var rädd för besvikelse. Skönt då att den levererade så bra!
”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen” hade jag blivit rekommenderad, men den föll mig inte alls i smaken.
”Viskningarnas bok” lyftes fram en del i samband med Rumänien-temat på Bokmässan. Men den kan verkligen läsas av fler för att förstå vad förtryck och intolerans kan göra med människor.
”Doktor Sömn” av Stephen King framför allt! Sedan är jag nyfiken på ”Ull” av Hugh Howey, ”Stopptid” av Juli Zeh, ”Upprorsmakaren” av Reza Aslan och ”Inga kelgrisar, inga styvbarn” av Cia Sigesgård.
Alla mina kollegor på Litteraturmagazinet, vilket ju blir lite fler än 3…
Taggar: #läsår #läsrapport #listor #enkät
Kollegialt läsande
Kollegialt lärande är mycket i fokus som ett sätt att utveckla lärande och likvärdighet inom skolan. Under ett litteraturår blir det också en del kollegialt läsande på olika sätt. I undervisningen används böcker i ämnesövergripande projekt, vilket leder till att vi lärare diskuterar samma böcker fast ur olika perspektiv. Det märks också i personalrummet där det blir mycket boksnack. Dessutom har det ställts in två bokbytarhyllor alldeles bredvid matplatserna. Där trängs pocketdeckare med facklitteratur och nobelpristagare.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Nobelpriset #Bosnien #litteraturåretpåbsg
Litterär avslutning på terminen
På Birger Sjöberggymnasiet går litteraturåret vidare med Nobeldagsfirande, läslyft, bokcirklar och mycket annat (mer om det nästa år). Även avslutningen på höstterminen hade litterära förtecken. Och oj vad skönt det är med jullov nu!
På många program har det julpysslats och resultaten av det har visats upp i vår kafeteria. På samhällsvetenskapsprogrammet fick eleverna en eftermiddag tillverka julkort från någon känd person ställt till skolan. Allmänbildning utifrån programmets examensmål kombinerat med lite kreativ estetisk verksamhet, där eleverna fick sitta i årskursblandade grupper och till lite trivsam julmusik skapa glada julkort som de sedan hängde upp i girlander.
Taggar: #litteraturåretpåbsg #jul #jullov #skola
Läslov för elever och lärare
Höstlovet har på senare år också kallats för läslov för att uppmuntra elevernas läsande, även regeringen har hakat på konceptet. Vårt skolbibliotek har tipsat om läsning som passar för lov och för Halloween. Jag blev väl stående längst vid den senare hyllan…
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #litteraturåretpåbsg #skola #läslov
Nobelprisspekulationer
Med en knapp vecka tills dörren öppnas och Sara Danius tillkännager vem som får årets nobelpris i litteratur börjar det bli allt mer spekulationer. På Birger Sjöberggymnasiet försöker vi uppmärksamma det lite extra i år. Eleverna har via skolbiblioteket möjlighet att delta i en tävling där man får gissa vem som vinner. När dörren öppnas kommer det visas på storbild och förhoppningsvis har någon då tippat rätt! (Dessutom blir det lite extrapriser till exempel till "skolbibliotekariernas önskevinnare")
Taggar: #litteraturåretbsg #skola #Nobelpriset
Birger Sjöberg på bokmässan
På fredagen var två av Birger Sjöberggymnasiets klasser och besökte bokmässan i Göteborg. Det är en fantastisk möjlighet att kunna ta med elever dit för att ta del av litteratur, intressanta föredrag och allt annat. Genom eleverna upptäcker man som lärare också en del annat som man själv inte har så bra koll på, till exempel bloggare och youtube-profiler.
Taggar: #litteraturåretbsg #skola
Litteraturåret på Birger Sjöberggymnasiet
Sedan något år tillbaka har skolan där jag jobbar ett tema för läsåret. Förra året var det schlagerår och det blev mycket av tonartshöjningar, paljetter, glamour och fjäderboa. När det närmade sig ett nytt läsår tänkte jag att det vore väl märkligt om en skola som är namngiven efter Vänersborgs egen skald inte ska kunna ha ett år som präglas av böcker och läsande. Så jag sådde ett litterärt frö hos våra rektorer som nappade direkt.
Avdelning: Taggar: #litteraturåretbsg #skola
Het roman av Joe Hill
Joe Hills nya roman handlar om hur människan drabbas av en epidemi som gör att den smittade självantänder efter en tid. Det är en ganska typisk dystopisk berättelse som rullas upp där samhället och dess värderingar sätts på prov. Med tanke på tillståndet i världen kan man ju fråga sig om det behövs, men mixen av aktuell samhällsskildring, intressanta karaktärer, drama och Hills känsla för humor gör det riktigt originellt och mycket spännande.
Avdelning: Skräck Taggar: #dystopi
En skrämmande topplista
I slutet av 2015 och början av 2016 kunde den som följer Helena Dahlgrens blogg ”Dark Places” under 100 dagar läsa inlägg om hemskheter i popkulturen. Nu har inläggen blivit bok och för skräckälskaren är det en gyllene blandning av läskigheter man minns och nya rysliga upplevelser att se fram emot. Det är förpackat på ett trevligt sätt med suggestiva illustrationer av Marcus Stenberg och bilder från de olika verken.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension
Intensiv thriller med mörk ton
Det var en ångestfylld upplevelse att läsa Martin Falkmans debutroman ”Tunneln i slutet av ljuset”. Dels berodde det på att jag med några dagar kvar till betygssättning borde sitta med rättning av elevarbeten istället för att uppslukas av en bok. Men framför allt var det mörkret och paranoian i denna psykologiska thriller som grep tag i mig.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #debut
Välförtjänt augustnominering
Carl-Michael Edenborg är en originell röst i den svenska författarfloran och med "Alkemistens dotter" fick han till en riktig fullträff! Augustnomineringen förra året för denna spännande historiska äventyrsroman känns helt rimlig.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #historisk roman #alkemi
Lovordad deckare om sociala skillnader
När storheter som Lehane, McDermid och Ellroy hyllar en deckardebut så blir man ju nyfiken. Attica Lockes roman utspelar sig i Houston i början av 1980-talet och skildrar ett samhälle med klyftor och diskriminering.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare
Årets bästa bok?
Är det så att jag redan har läst bästa boken för 2015? Jag har svårt att se att någon läsupplevelse ska kunna överträffa den som "Passionen" av Jeanette Winterson gav.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Napoleon #historisk roman #ljudbok
French först ut
Att inleda året med Tana French kändes som ett säkert kort. Irländskan är en personlig favorit i deckargenren eftersom hon är skicklig med karaktärs- och miljöbeskrivningarna samt levererar originella fall.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare
Toppenbra läsning 2014
Listor är kul och jag roade mig med att göra några topplistor från min egen läsning under 2014. Av de 27 böcker som jag gav högsta betyg tyckte jag att följande 10 var allra bäst:
"Mörkrets vänstra hand" av Ursula K LeGuin är en klassisk Science Fiction-berättelse som ställer frågor om normer men också är en helt fantastisk berättelse. Troligen bäst i år...
Taggar: #läslistor #topplistor
Läsårskrönika
Minst en gång om året blir boknördarna även statistiknördar, när det ska räknas på lästa böcker, sidor och olika kategorier. Humaniora värden som läsning, språk och fantasi omvandlas till siffror, tabeller och diagram utan minsta skam i kroppen. Varför? För att det är roligt, men kanske inte så mycket mer än för en själv. Ändå vill man lägga ut det på bloggen för att det hör till. En del ansluter sig till snabbläsarklubben, men ”det är ingen tävling” som mina barn brukar säga när man jämför utan att någon måste vinna.
Jag är minst lika road av detta så här kommer mitt läsår i lite siffror och annat:
Taggar: #läsvanor #snabbläsarklubben #läsutmaningar
Lucka nummer 15: Dags att planera jullovsläsningen!
Många lider just nu av julstress och jag förstår det. Det är ju hög tid innan högtiden att börja fundera på vad som ska läsas när man har lite sammanhängande ledighet!
Med tanke på hur jul och nyår ligger i år är det väl många som har långa helger framför sig, även om en inte har lyxen som lärare att ha jobbat in tid och kan unna sig lästid i ett par veckor.
Taggar: #julkalendern14
Lucka nummer 3: Att välja rätt julkalender
Nedräkningen till jul har börjat och för varje år finns det allt fler sätt att bocka av de 24 dagarna.
Jag minns själv hur jag gärna ville ha en chokladkalender som barn, men det föll på att man ju inte kan äta godis varje dag i veckan. Numera tillhör jag själv den där tråkiga generationen som inte vill bidra till snaskandet. Men då får man försöka hitta alternativ utöver det vanliga lucköppnandet till TV- och radiokalendern.
Avdelning: Barn Taggar: #julkalendern14