Bokbloggarens 10 budord
Eftersom det nu har publicerats 10 budord för bokbloggare av Enligt O och Fiktiviteter så är det väl bara att bikta sig och se hur man följer dem...
Du skall ha många litterära gudar, och en av dem bör vara Gillian Flynn
"Att bokbloggare ägnar stor del av sin energi åt att på olika sätt stalka sina favoritförfattare är naturligtvis bekant." Nja, jag försöker nog hålla mig undan dessa träffar IRL, även om jag håller mig med flera litterära gudar; King (no, kidding!) John Ajvide, Murakami, Kerstin Ekman, Johanna Nilsson m.fl. Gillian Flynn är än så länge inte en av dem, men kan väl kanske bli så småningom. Hon ska visst vara något utöver det vanliga...
Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot en bok du inte har läst, det är dock möjligt att få dispens för förutfattade meningar och envishet om du är beredd att lyssna till de som är klokare än du
Fördomar mot böcker har man säkert, men oftast beror det väl på att någon (typ en litterär gud) har sågat dem. Det räcker gott med de böcker man har läst och gärna sprider varningar för.
Du skall underhålla din vill läsa-lista så att den må överstiga antalet böcker på närmaste bibliotek
Lätt! Vill läsa-listan må aldrig bliva tom, det finns alltid nya tips i bloggosfären, eller på kultursidorna. Det svåraste är att komma ihåg de böcker man placerade på denna lista och varför...
Du bör hava begärelse till din nästas bokhylla och underhålla din lust att utöka din egen samling även om din knökfulla bokhylla signalerar motsatsen
Det är ofrånkomligt att kolla in bokhyllan hos en ny bekantskap, jämföra, undersöka, hitta nya tips på läsning och döma personen efter. Knökfull bokhylla, nej då det finns alltid lite plats, någonstans, eller...?
Du skall framhäva din katt mer än dig själv
Katter och böcker hör inte ihop, såvida de inte heter Church eller liknande.
Tänk på vilodagen och helga den medelst läsande dina favoritböcker
Visst är det så att mycket ledig tid går till läsande, så mycket som möjligt. Under trädet vid lekplatsen där barnen leker, i soffan på kvällen, i bussen till jobbet, självklart på semestern osv.
Du skall hedra dina favoritförfattare med all den kärlek de förtjänar
Se första budet om möten i verkliga livet, det känns inte så viktigt. Annars är det väl så att även om en favoritförfattare skulle skriva något uselt så skulle jag kanske inte lyckas avslöja det som sådant, utan lite överseende avsluta och tänka att "ja, kanske inte den bästa, men något gav den väl i alla fall". Själva bloggandet utgår väl också från viljan att sprida ordet om de böcker och författare man omhuldar extra mycket! Det är bara att kolla på etikettmolnet...
Du skall icke svika dina favoritförfattare eller ersätta dem med andra
Inte svika direkt, men vissa bleknar väl en aning med tiden och man drar sig för att läsa om dem. Däremot läggs det till några i taget och de gamla favoriterna får stå kvar som minnen från den tid som flytt.
Saliga äro de som planerar sin läsning (i god tid)
Planering har jag upptäckt dödar en del av läslusten. När jag tidigare skrev för bokbloggen.com och fick en hel del recensionsexemplar så blev jag efter ett tag mest stressad av de listor som skulle beställas, då jag visste att jag band upp mig för en tid framåt. Nu är det full frihet att välja som gäller, även om jag naturligtvis saknar de där gratis-böckerna som ramlade ner i postlådan då och då...
Du skall icke bära dåliga skor på bokmässan
Det är något jag ska tänka på, om jag bara tar mig dit någon gång... Jag har ju inte direkt något stort avstånd dit, men det hjälper inte heller med en arbetsgivare som vägrar ledigt i samband med mässan!
Kollegialt läsande
Kollegialt lärande är mycket i fokus som ett sätt att utveckla lärande och likvärdighet inom skolan. Under ett litteraturår blir det också en del kollegialt läsande på olika sätt. I undervisningen används böcker i ämnesövergripande projekt, vilket leder till att vi lärare diskuterar samma böcker fast ur olika perspektiv. Det märks också i personalrummet där det blir mycket boksnack. Dessutom har det ställts in två bokbytarhyllor alldeles bredvid matplatserna. Där trängs pocketdeckare med facklitteratur och nobelpristagare.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Nobelpriset #Bosnien #litteraturåretpåbsg
Litterär avslutning på terminen
På Birger Sjöberggymnasiet går litteraturåret vidare med Nobeldagsfirande, läslyft, bokcirklar och mycket annat (mer om det nästa år). Även avslutningen på höstterminen hade litterära förtecken. Och oj vad skönt det är med jullov nu!
På många program har det julpysslats och resultaten av det har visats upp i vår kafeteria. På samhällsvetenskapsprogrammet fick eleverna en eftermiddag tillverka julkort från någon känd person ställt till skolan. Allmänbildning utifrån programmets examensmål kombinerat med lite kreativ estetisk verksamhet, där eleverna fick sitta i årskursblandade grupper och till lite trivsam julmusik skapa glada julkort som de sedan hängde upp i girlander.
Taggar: #litteraturåretpåbsg #jul #jullov #skola
Läslov för elever och lärare
Höstlovet har på senare år också kallats för läslov för att uppmuntra elevernas läsande, även regeringen har hakat på konceptet. Vårt skolbibliotek har tipsat om läsning som passar för lov och för Halloween. Jag blev väl stående längst vid den senare hyllan…
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #litteraturåretpåbsg #skola #läslov
Nobelprisspekulationer
Med en knapp vecka tills dörren öppnas och Sara Danius tillkännager vem som får årets nobelpris i litteratur börjar det bli allt mer spekulationer. På Birger Sjöberggymnasiet försöker vi uppmärksamma det lite extra i år. Eleverna har via skolbiblioteket möjlighet att delta i en tävling där man får gissa vem som vinner. När dörren öppnas kommer det visas på storbild och förhoppningsvis har någon då tippat rätt! (Dessutom blir det lite extrapriser till exempel till "skolbibliotekariernas önskevinnare")
Taggar: #litteraturåretbsg #skola #Nobelpriset
Birger Sjöberg på bokmässan
På fredagen var två av Birger Sjöberggymnasiets klasser och besökte bokmässan i Göteborg. Det är en fantastisk möjlighet att kunna ta med elever dit för att ta del av litteratur, intressanta föredrag och allt annat. Genom eleverna upptäcker man som lärare också en del annat som man själv inte har så bra koll på, till exempel bloggare och youtube-profiler.
Taggar: #litteraturåretbsg #skola
Litteraturåret på Birger Sjöberggymnasiet
Sedan något år tillbaka har skolan där jag jobbar ett tema för läsåret. Förra året var det schlagerår och det blev mycket av tonartshöjningar, paljetter, glamour och fjäderboa. När det närmade sig ett nytt läsår tänkte jag att det vore väl märkligt om en skola som är namngiven efter Vänersborgs egen skald inte ska kunna ha ett år som präglas av böcker och läsande. Så jag sådde ett litterärt frö hos våra rektorer som nappade direkt.
Avdelning: Taggar: #litteraturåretbsg #skola
Het roman av Joe Hill
Joe Hills nya roman handlar om hur människan drabbas av en epidemi som gör att den smittade självantänder efter en tid. Det är en ganska typisk dystopisk berättelse som rullas upp där samhället och dess värderingar sätts på prov. Med tanke på tillståndet i världen kan man ju fråga sig om det behövs, men mixen av aktuell samhällsskildring, intressanta karaktärer, drama och Hills känsla för humor gör det riktigt originellt och mycket spännande.
Avdelning: Skräck Taggar: #dystopi
En skrämmande topplista
I slutet av 2015 och början av 2016 kunde den som följer Helena Dahlgrens blogg ”Dark Places” under 100 dagar läsa inlägg om hemskheter i popkulturen. Nu har inläggen blivit bok och för skräckälskaren är det en gyllene blandning av läskigheter man minns och nya rysliga upplevelser att se fram emot. Det är förpackat på ett trevligt sätt med suggestiva illustrationer av Marcus Stenberg och bilder från de olika verken.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension
Intensiv thriller med mörk ton
Det var en ångestfylld upplevelse att läsa Martin Falkmans debutroman ”Tunneln i slutet av ljuset”. Dels berodde det på att jag med några dagar kvar till betygssättning borde sitta med rättning av elevarbeten istället för att uppslukas av en bok. Men framför allt var det mörkret och paranoian i denna psykologiska thriller som grep tag i mig.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #debut
Välförtjänt augustnominering
Carl-Michael Edenborg är en originell röst i den svenska författarfloran och med "Alkemistens dotter" fick han till en riktig fullträff! Augustnomineringen förra året för denna spännande historiska äventyrsroman känns helt rimlig.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #historisk roman #alkemi
Lovordad deckare om sociala skillnader
När storheter som Lehane, McDermid och Ellroy hyllar en deckardebut så blir man ju nyfiken. Attica Lockes roman utspelar sig i Houston i början av 1980-talet och skildrar ett samhälle med klyftor och diskriminering.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare
Årets bästa bok?
Är det så att jag redan har läst bästa boken för 2015? Jag har svårt att se att någon läsupplevelse ska kunna överträffa den som "Passionen" av Jeanette Winterson gav.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Napoleon #historisk roman #ljudbok
French först ut
Att inleda året med Tana French kändes som ett säkert kort. Irländskan är en personlig favorit i deckargenren eftersom hon är skicklig med karaktärs- och miljöbeskrivningarna samt levererar originella fall.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare
Toppenbra läsning 2014
Listor är kul och jag roade mig med att göra några topplistor från min egen läsning under 2014. Av de 27 böcker som jag gav högsta betyg tyckte jag att följande 10 var allra bäst:
"Mörkrets vänstra hand" av Ursula K LeGuin är en klassisk Science Fiction-berättelse som ställer frågor om normer men också är en helt fantastisk berättelse. Troligen bäst i år...
Taggar: #läslistor #topplistor
Läsårskrönika
Minst en gång om året blir boknördarna även statistiknördar, när det ska räknas på lästa böcker, sidor och olika kategorier. Humaniora värden som läsning, språk och fantasi omvandlas till siffror, tabeller och diagram utan minsta skam i kroppen. Varför? För att det är roligt, men kanske inte så mycket mer än för en själv. Ändå vill man lägga ut det på bloggen för att det hör till. En del ansluter sig till snabbläsarklubben, men ”det är ingen tävling” som mina barn brukar säga när man jämför utan att någon måste vinna.
Jag är minst lika road av detta så här kommer mitt läsår i lite siffror och annat:
Taggar: #läsvanor #snabbläsarklubben #läsutmaningar
Lucka nummer 15: Dags att planera jullovsläsningen!
Många lider just nu av julstress och jag förstår det. Det är ju hög tid innan högtiden att börja fundera på vad som ska läsas när man har lite sammanhängande ledighet!
Med tanke på hur jul och nyår ligger i år är det väl många som har långa helger framför sig, även om en inte har lyxen som lärare att ha jobbat in tid och kan unna sig lästid i ett par veckor.
Taggar: #julkalendern14
Lucka nummer 3: Att välja rätt julkalender
Nedräkningen till jul har börjat och för varje år finns det allt fler sätt att bocka av de 24 dagarna.
Jag minns själv hur jag gärna ville ha en chokladkalender som barn, men det föll på att man ju inte kan äta godis varje dag i veckan. Numera tillhör jag själv den där tråkiga generationen som inte vill bidra till snaskandet. Men då får man försöka hitta alternativ utöver det vanliga lucköppnandet till TV- och radiokalendern.
Avdelning: Barn Taggar: #julkalendern14