LitteraturMagazinets recension av Minsta bakboken, Johanna Westman
Pedagogisk bakbok som svarar på många frågor
Jag är alltid en smula skeptisk när jag ser att någon tagit med sina barn i ett projekt. I det här fallet är det Johanna Westman som låtit sin son Svante spela huvudrollen i en bakbok för barn och jag undrar om jag nu ska överösas med gulliga bilder och anekdoter, om boken kommer att kännas mer som ett familjealbum än en kokbok med en målgrupp utanför den närmaste släkten. Jag har tidigare inte upplevt att Johanna Westman trillat ner i den fällan och till min stora glädje gör hon det inte den här gången heller. Det här inte en bok om Svante, det är en bok för alla barn som vill börja baka.
Vid en första titt på innehållsförteckningen är det lätt att bli lite besviken. Kokostoppar, chokladbollar, kladdkaka - kakor jag kan baka i sömnen. Varför inget nyare och fräschare? Men så minns jag, och det är viktigt att komma ihåg hela tiden, att boken är till för barn som kanske aldrig bakat dessa klassiker tidigare. Kanske har de smakat dem på något kalas och vill göra egna varianter att stolt bjuda vänner och mostrar på. Det är inte en bok för vuxna eller ens för vuxna som ska hjälpa barn i köket, det är en bok helt och hållet för barn. Då inser jag att det här är helt rätt val av recept.
Boken inleds med goda råd om tillvägagångssätt, olika måttsatser och hur man ska handskas med ugnar och knivar. Även de tre kapitlen "Småkakor", "Mjuka kakor" och "Bullar och bröd" inleds med tips på hur man lyckas med just den sortens bakverk. Det är lättbegripligt men inte simpelt, här förklaras både skillnaden mellan över- och undervärme, vad som händer om man tar mer eller mindre socker och hur man ersätter bikarbonat med bakpulver. Boken tar barns nyfikenhet på allvar och kanske till och med väcker den ytterligare, och som ovan vuxen får man ett facit till eventuella varfördå-frågor att luta sig mot.
Därefter följer recepten som alla inleds med en bild på det färdiga resultatet och en illustrerad ingredienslista. Sarah Sheppards enkla och färgglada illustrationer av välkända livsmedelsförpackningar är till stor hjälp och en trygghet för yngre barn som vill börja göra saker på egen hand och försöker hitta rätt i affären och i skafferiet. Tillvägagångssätt visas i tydliga steg-för-steg-bilder med enkla anvisningar där ingredienserna markerats med röd text och därför sticker ut lite extra. Jag undrar om det går att vara mer pedagogisk än så här. Nästa gång jag blir bjuden på en hallonvulkan eller en Nutella-biskvi så vet jag.
Erika Wallman
Mottagen: 15 juni 2013
Anmäl textfel