LitteraturMagazinet recenserar 
21

LitteraturMagazinets recension av Gubbas hage, Kerstin Ekman

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Hon rutar in oss i sin lilla markplätt för att efter närstudium sträcka ut över tid och rum, högt och lågt i böljande episoder i en hisnande axis mundi"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Gubbas hage
Författar-
presentation:
Kerstin Ekman

Kerstin Ekman har sedan debuten 1959 etablerat sig som en av våra mest namnkunniga författare. Hon är ledamot i Samfundet De Nio och tidigare ledamot i Svenska Akademin. Hennes breda författarskap sträcker sig från detektivromaner till operalibretto. Nu är hon aktuell med essäsamlingen "Gubbas hage".

”Uti vår hage där växa blå bär, kom hjärtansfröjd, vill du mig något så träffas vi där...” Den traditionella folkvisan är lika mycket lovsång till naturen som tidlöst självklar likt Elsa Beskows ”Blomsterfesten i täppan”, Taubes ”Änglamark” och lagerlöfska gåsvingar över nejderna. Får jag presentera en ny klassiker? För Kerstin Ekman är i högform med sin senaste konstnärligt essäutformade bok: ”Gubbas hage”. Hon rutar in oss i sin lilla markplätt för att efter närstudium sträcka ut över tid och rum, högt och lågt i böljande episoder i en hisnande axis mundi. Övertygande förenas det vardagliga livsreflekterandet, via ett urval återblickande personliga memoarer, med en stomme av flora, fauna och klassisk litteratur i det som utgör ett blomstrande mästerverk. I denna Thoreaus Waldenpendang frodas författarinnan i sin fulla visdom.

Vid högre litteraturstudier för många år sedan, kan jag erkänna mig föga imponerad av tidigare verk. Därför var ”Gubbas hage” något av en personlig utmaning. Men döm om min förvåning! Liksom i peripatetiken, de gamla grekernas skolförlaga, tar hon ett stadigt tag i läsaren för att under en trehundra sidors långpromenad ledsagande undervisa oss i naturkunskap, litteratursnillen, smak för livet, skogsvård, tiden, förgängligheten, hösten som övergår till vintern, att skåda naturens livsnerver och det cykliska upprepandets gång, genom att spegla det via ett axplock av sitt inre. Fåror av filosofisk samhällskritik plöjs fram mellan raderna av lätt naturromantik. Måhända sår stigfinnaren ett frö i en from förhoppning om kultivering ute bland hyggenas stubbiga ödemarker.

Genom fokus på ekokretslopp och återvändandets metamorfos, invaggas vi i en trygghet om att ingenting försvinner helt (såvida inte någon exempelvis glufsat i sig orkidélökar eller obetänksamt sågat ned träd). Våren är annorlunda detta år, men den kommer tillbaka om än iklädd annan kostym. Ljuset. Flyttfåglarna styr kosan norrut. Blommorna i hagen kanske skiftar, men någon form av växtlighet presenterar sig likafullt. Vissa synes mer livskraftiga än andra. Florerande människouppfinningar förändrar dock ständigt landskapet. Vi söker äga övermodigt herravälde över naturen i förespeglingen om att vara kronan på verket. Likväl, förändring fortgår, vare sig vi vill eller ej.

Skogen är inte statisk. Livet, det organiska, världen, människan, djuren – allt är satt i en idelig omvandling. Det är lite som hur buddhismen ser på ”jaget”: människan lär sig nya saker hela tiden och ändras oupphörligen. Sinnebilden kopplas till en flod. Ständigt i rörelse, ständig strömning och samtidigt otyglad. Världsordningens nycker är lika cykliska som årsringarna hos träden och jorden är vår plats. Ett klot vi alla skulle må bättre av att engagera oss i mellan de utbrända varven. I det här panoramat får vi dväljas i en ekmanskt pastoral idyll, en spirande lustgård som skapar sinnesro bortom allt förstånd.

Vi strövar vidare bland multnande gräs, avgör naturtecken, snöas in i hö, förevisas jordekommunikation och gräver i ängsmarkerna. Det delas ut generösa mängder botaniska referenser som med skärpa sätts under lupp med hjälp av kontext och miljöomgivningar. Därmed inte sagt att klockarkärleken delas i allt. I synnerhet vad gäller asp. Detta fördömda träd som ej må benämnas utan att spotta ut suffixet ”jävel”, eftersom det öronbedövande vrålandet från de sjukligt darrande löven är outhärdligt. (På våren rasar det därtill ned gigantiska, fläskiga korvar av skruttiga hängen vilka vinden vrider och rullar runt likt spasmiska ormar och under höst och vinter är de onda kvantiteterna av stela penningblad helt omöjliga på att fastna och krypa sig in överallt.) Där är jag inte frälst. Nåväl. Oavsett, så finns det något osvikligen tjusande hos en smittande entusiast. Kraften i de passionerade beskrivningarna förför till att läsa vidare med stor trollmakt. För den minsta natur- och litteraturhugade är ”Gubbas hage” en oumbärlig Mimers brunn.

Ibland beskrivs intryck så explicit att de nästan blir svåra att göra verklig rättvisa. Vi kan endast imaginärt, med hjälp av eget inre bankfack, föreställa oss och söka framställa alla miljoner dofter som i sig kan locka fram associationer och minnen. De utmärkande skogsljuden som brusande virvlar runt i våra hammare och städ för att bearbetas på hjärnbarknivå. Alla synintryck som väcker kraft likt en dånande älv av känslor, ett hav av storm. Likväl kan det stilla till ro likt moltyst, mörk spegelblank myggtjärn övervakad av pinnsmala tallar i givakt. Den unika, mångfaldiga smaken av skog.

Granskott, strilande solvarma blåbär, en jämtländsk yvigt svajande gran, så hög att den når himlen, mossiga stenar, grönalundsgungande myrmarker, en överdådig bankett av vällustigt lockande bärguld. Roslagens hagar, marker, doftande överdåd. Guiden Ekman visar läsarturisten sevärdheter med pragmatisk klokhet och låter oss samtidigt stjärnskåda genom hennes sinnesanalogikarneval. Jag bara älskar de esoteriska stigarna genom intrycksgalaxens alla förgreningar. Vi är inbjudna till nobel ordtaffel med ett dignande smörgåsbord av realia och antropomorfism, om svar anhålles.

Kerstin Ekman har allt ett märkvärdigt språk. Det är i sin helhet ytterst välformulerat, för att plötsligt avhuggas med ett grovyxat informellt ordval utan tillstymmelse till eufemism. Det smyger sig in dialektala inslag som uttrycket ”styggt”, vilket för utsocknes kan te sig udda om man inte vet att det på jamtska betyder ”fult”. Kodväxlingen förser ett oklanderligt hantverk med ett originellt stilbrott. Förutom överdådet av citat från allsköns litteraturhistorisk kanon inom lyrik och epik, förnämligast i armkrok med Theokritos och Vergilius, så strösslas det generöst med metaforer, besjälningar, liknelser, personifikationer och någon parafras. Boken innehåller ett antal illustrerande bilder och hade kunnat prydas av fler, då det stundom nödgas göras avbrott för att konsultera uppslagsverk. Kanske är det medvetet? Så publiken inte ska fastna alltför länge i frånvänt bokläge.

Att följa med på denna biografiska safari skärper tanken på kornet. Jag har fullt överseende med hennes ibland lite förnumstiga hänvisningar, som av en mer elak tunga kan tolkas vara gränsande till hybris. Men här stör det inte nämnvärt. En inspirerande erfaren och vis dam som levt länge ska behandlas med den respekt hon förtjänar. Äras den som äras bör. Varför inte föra budkavlen vidare, om tillfälle ges? Så utvecklas mänskligheten i ögonblickets möte av nya kunskapsrågade historier, när det summeras misstag man förhoppningsvis lärt något av och levereras vidare i form av ett progressivt bärbart referenspaket in i framtidens okända. Allas våra ryggsäckar kräver packningsplan och Ekmans gedigna epistemologi har något större att bidra med. Om insikten givits oss att stanna upp, leva och andas med naturens lunga, utforska, bli en del av den komplicerade mängd system som utgör jorden som ersättning till att förljuget rusa sig igenom en ständigt brusande pseudovärld, denna fiktiva systemkonstruktion med påträngande onaturlig, omänsklig vardaglig orytm, för att istället vistas mer i skog och mark, så kunde fler må bättre, finna lugn, mening, glädje, kreativitet, bråka mindre och kanske rent av sluta slentrianhata. Ja, är det bokstavligen siarens recept för långtgående fred och frihet i dagens övergödslat introvertdigitala era?

Vår eminenta exposéciceron förärar oss således ett sublimt kunskapsäpple ur sin privata trädgårdsodling. Genom bidandet, att ana den fjärran epilogen och ljudens avtrubbning, så vädras emellertid en annalkande daggryning korsat med det förtröstansfulla att konsten är lång, livet kort ända in i evighetens egen ruvande hage. ”Du kan ej ta med dig/ ner till Hades din konst, ty där höljs allting i glömska", som hon själv citerar ur Theokritos ”Sånger”. Jag återvänder proselyt. Ekman sitter likt Luther på min axel och plötsligt ses rentav prosaiskt gräs med nya ögon. Mer förundran. Min egen skog, vad ruvar där för outforskade tuvor och skatter? En eufori slår rot ända in i den pulserande kammarens rytmiska slagverk. Ett erbjudande om att bli aningen mer jordklok. Kerstin Ekman har gjort sitt livs litterära fullträff och jag kan till min stora glädje betrakta mig som omvänd.

Texten är tidigare publicerad 2 augusti 2018

Profil: Lena Wallberg

Mottagen: 21 december 2018

 
 Relaterade artiklar 

Kerstin Ekman är själv med och skriver manus

"Grand final i skojarbranschen" blir film

Produktionsbolaget Migma Film har köpt rättigheterna till att göra film av boken ”Grand final i skojarbranschen”.

– Filmen kan i bästa fall börja spelas in under 2014, säger producenten Anita Oxburgh till LitteraturMagazinet.

Kerstin Ekman ska själv vara med att skriva manuset tillsammans med författaren Annika Thor.

– Jag hoppas att manuset ska kunna skrivas och finansieras under 2013. Vi har stora förhoppningar på den här fantastiska texten, säger Anita Oxburgh.

Läs mer ...

Munter satir prisas i Ivar Lo-Johanssons anda

"Grand final" får stort litterärt pris

Kerstin Ekman får Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012 för sin bok "Grand final i skojarbranschen". Det stod klart måndagen den 23 januari 2012.

Juryn gillade att Kerstin Ekman i sin bok skildrar hur en författare måste leva ett slags dubbelliv där hon dels ska "tillmötesgå offentlighetens stegrande krav på författaren som estradör" och dels vara äkta när hon skriver.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Kerstin Ekman

Hon har sedan debuten 1959 givit ut ett 20-tal böcker. Författarskapet började i deckargenren och flera av hennes senare böcker bär också spår från kriminalromanens upplägg.

 Fem frågor 

Hon skriver sig in i världar som inte finns

Kerstin Ekman: "Mitt arbete är bara mitt"

Kerstin Ekman skriver för att det faller sig naturligt:

– Som att simma faller sig naturligt för en groda.

Och det är alltid den bok hon för tillfället håller på med som känns mest betydelsefull.

– Det som jag har skrivit förut verkar inte så viktigt när jag har något nytt att fundera fram och skriva ut.

Läs mer ...

Utgivning

Rövarna i Skuleskogen

av Kerstin Ekman
Han heter Skord och kommer från skogen. Han dras till människorna...

Kalla famnen

av Kerstin Ekman
 Augustvinnande Kerstin Ekman inledde på sextiotalet sin karriär ...

30 meter mord

av Kerstin Ekman
Hela rullen var inte mer än hundratjugu meter lång men på de sist...
Häftad, Finns i lager, 262 kr

Han rör på sig

av Kerstin Ekman
Att det var mord stod klart för Viggo Bredberg. Men vad fanns det...

Dödsklockan

av Kerstin Ekman
Den årliga älgjakten är inne, och kompisgänget har som vanligt samlats. Efter en middag med mycket sprit orsakar de en bilolycka, där en cyklist avlider. Paniken infinner sig och gänget bestämmer sig för att smita undan, men det finns ett vittne, den illa omtyckte Klas Bodin.
Häftad, Finns i lager, 253 kr

De tre små mästarna

av Kerstin Ekman
De tre små mästarna är egentligen kineser och döda för ett par tu...
Häftad, Finns i lager, 241 kr

Sista rompan: Vargskinnet II

av Kerstin Ekman
Kriget gestaltar om livet för människorna i Svartvattnet. I den h...

Händelser vid vatten

av Kerstin Ekman
En kvinna flyttar från Stockholm tillsammans med sin dotter till den lilla byn Svartvattnet i Norrland och börjar arbeta som lärare inom det lilla kollektivet hennes pojkvän är med i. Ett 18 år gammalt olöst mord blir återigen aktuellt och tillvaron blir helt plötsligt mycket farlig.

Grand final i skojarbranschen

av Kerstin Ekman
Är en författare en cirkushund? Kerstin Ekman skriver om de mekanismer som griper tag i en författare som slår igenom. Går det att behålla kontrollen över bilden av sig själv?

Gör mig levande igen

av Kerstin Ekman
Ett krig rasar i Europa och människors rädsla och egna intressen tar över allt mer. En grupp kvinnor träffas regelbundet och diskuterar hur man kan motverkar detta, hur fortsätter vi leva och bry oss om varande och slipper undan denna cynism som bildats?
Häftad, Finns i lager, 345 kr

Herrarna i skogen

av Kerstin Ekman
Min glädje finns i skogen. Jag går mycket i skogen och har haft g...

En stad av ljus

av Kerstin Ekman
"En stad av ljus" är den sista delen i Kerstin Ekmans romansvit "Kvinnorna och staden". Man får återigen följa kvinnorna och deras liv i Katrineholm som allt igenom åren växt fram.
Häftad, Finns i lager, 392 kr

Sista rompan

av Kerstin Ekman
Kriget gestaltar om livet för människorna i Svartvattnet. I den h...

Änglahuset

av Kerstin Ekman
1940 tal och kriget rasar i Europa. I lilla Katrineholm skeppas trupper förbi och insamlingar sker till Finlandshjälpen. I Änglahuset bor Tora Otter. Det är svåra tider men man börjar ändå ana en ljusning, där folkhemmet långsamt börjar växa fram.
Kartonnage, Finns i lager, 145 kr
Häftad, Finns i lager, 297 kr

Den brinnande ugnen

av Kerstin Ekman
En pyroman härjar i Uppland och vardagen blir plötsligt lika spän...
Häftad, Finns i lager, 235 kr

Hunden

av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman porträtterar rädsla, ensamhet och överlevnadsvilja igen en hunds ögon. Den lilla valpen är bortsprungen, och man får följa dennes kamp och vilja att överleva i den hårda och stränga naturen.

Guds barmhärtighet

av Kerstin Ekman
”Det blir en lång väntan till nästa del, inte bara för att jag vi...
Häftad, Finns i lager, 302 kr

Häxringarna

av Kerstin Ekman
I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansvite...

Skraplotter

av Kerstin Ekman
Snön har redan kommit till Svartvattnet i västra Jämtland. Präste...

Mordets praktik

av Kerstin Ekman
Doktor Pontus Revinge hade från början en föraktad tjänst bland s...

Urminnes tecken

av Kerstin Ekman
”Ja. Gud välsigne den som skriver så mästerliga mellanromaner.” S...
Häftad, Finns i lager, 235 kr

Springkällan

av Kerstin Ekman
I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansvite...
Häftad, Finns i lager, 295 kr

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4