LitteraturMagazinets recension av Fröken Selma! : när Selma Lagerlöf var skolfröken i Landskrona, Lena Carlsson
Överflöd av information i skönlitterär bok om Selma Lagerlöf
Att hylla den världsberömda författaren Selma Lagerlöf med en barnbok, en som bygger på fakta men berättas i skönlitterär form, det är en utmärkt idé. Det finns massor att berätta om tiden då Selma var lärarinna i Landskrona.
Tyvärr är den stora mängden information också bokens nackdel. Det tar fokus från berättandet vilket gör att idén aldrig når ända fram.
1885 kom Selma Lagerlöf till Landskrona och började arbeta som lärarinna. Eleverna Elna och Rut berättar historien om Selma som nu är känd över hela världen, och hur hon egentligen var att ha som lärarinna. Hon började arbeta på Elementarskolan och blev snabbt populär bland eleverna, bland annat genom sina spökhistorier. På nätterna satt hon i sitt rum och skrev en roman – drömmen hon alltid haft med sig och som snart skulle bli sann. I ”Fröken Selma – när Selma Lagerlöf var skolfröken i Landskrona” får vi massor av fakta i en skönlitterär berättelse med målgruppen 9-12 år.
Att hitta nya och kreativa sätt att hylla en älskad författare, särskilt efter så många år, det är en fantastisk idé. Jag fastnar för det varma personporträttet av Selma Lagerlöf. Hon beskrivs som en normbrytande kvinna som inspirerade många människor i sin omgivning. Det här stärks av att vi får berättelsen ur Elnas och Ruts perspektiv. Den fascination och beundran Elna och Rut känner för Selma lyser flera gånger igenom texten.
För den som vill veta mer om Selma Lagerlöfs liv är det här en utmärkt bok. Jag får tillgång till många historier av författaren som jag inte hört talas om innan, framför allt om livet innan berömmelsen. Däremot fastnar jag inte för formen. Det här ska vara en skönlitterär bok, dessutom för 9-12-åringar, men jag upplever den inte som särskilt skönlitterär.
All information tar överhanden och tar bort fokus från språk och berättande. Upplägget gör att jag blir osäker på hur jag ska läsa boken. Jag skulle hellre läsa den som en faktabok, förslagsvis för yngre personer. Jag gillar idén med att hylla Selma Lagerlöf, och jag gillar idén med att hylla henne i skönlitterär form, men resultatet når inte ända fram.
Mottagen: 18 juli 2013
Anmäl textfel