Gästrecension 

Recension av Tunisian girl, Lina Ben Mhenni

Onödigt ordkargt om den arabiska våren

När man är så insatt i händelsernas utveckling som Ben Mhenni är det oförklarligt varför hon väljer att inte dra in en djupare analys"
Bok-
presentation:
Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren
Författar-
presentation:
Lina Ben Mhenni

Letar man efter en provkarta över sociala mediers positiva tillämpningsområden lämpar sig "Tunisian Girl" bra.

Lina Ben Mhenni, nominerad till Nobels Fredspris 2011 enligt bokomslaget, var aktiv bloggare och nätaktivist under den tunisiska revolutionen. Hon beskriver i den omotiverat tunna boken det tunisiska folkets väg till frihet från diktator Ben Ali.

I korta snabba bilder berättar hon om censuren, det ofattbara förtrycket, om hur många små uppror sakta växer till ett enda.

Berättelser och människor skymtar förbi – men tyvärr dränks de i lovsången till sociala medier. Hennes mod och vad hon uträttat är otroligt, men hon skriver slarvigt. Facebook, twitter & co blir till karaktärer i handlingen, jämnstarka med människorna. Ben Mhenni har så bråttom att berätta att hon inte hinner just det.

Hade revolutionen kunnat ske utan sociala medier? Jag saknar ett mer distanserat perspektiv, då hade "Tunisian Girl" lyft från bloggosfären. När man är så insatt i händelsernas utveckling som Ben Mhenni är det oförklarligt varför hon väljer att inte dra in en djupare analys, eller utveckla historierna mer.

Utan Tunisien ingen arabisk vår, så varför inte passa på att bredda bilden lite? Nu blir "Tunisian Girl" en spännande och imponerande redogörelse för en ung tjejs deltagande i den tunisiska revolutionen, men en besvikelse om man velat få en djupare förståelse för mekanismerna bakom.

Profil: Nina Fries

Mottagen: 9 april 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Läsarrecension av Tunisian girl, Lina Ben Mhenni

Okontroversiell och lättformulerad pamflett

Analyserna är grunda, påståenden och resonemang är i bästa fall tunt underbyggda och i värsta fall direkt motsägelsefulla, men alltid slagkraftigt och ärligt formulerade."
Som vi alla vet har de västerländska demokratierna alltid gått i bräschen när det kommer till att kritisera förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna. Men, för det finns ju alltid ett men, detta sker aldrig i de fall där sådant förtryck verkligen äger rum. För den som följt den arabiska våren blir detta skärmande uppenbart. Det enda som kunde väcka våra ledarredaktioner och utri...
Läsarrecension: Mir Englund-Dusim
 Författarporträtt 

Lina Ben Mhenni

Lina Ben Mhenni blev på mycket kort tid känd världen över i samband med hennes bloggande och deltagande i de tunisiska demonstrationerna under inledningen av den arabiska våren 2011.

Utgivning

Tunisian girl

av Lina Ben Mhenni
Lina Ben Mhenni lever i Tunisien och arbetar som universitetslärare i Lingvistik. Under 2009 börjar hon blogga om orättvisorna i landet, och leverar kritik gentemot landets regim. Då demonstrationerna, som kom att bli början till den arabiska våren börjar rapporterar hon om de händelser som sker inne i landet.

Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren

av Lina Ben Mhenni
Nätaktivisten Lina Ben Mhenni började blogga 2007 och blev censur...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2