LitteraturMagazinets recension av Allt i en gryta, Lisa Lemke
Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv
Titeln avslöjar att här lagas allt i samma gryta vilket ofta är ett bekvämt matlagningssätt som brukar smitta av sig och bidra till en lite mer avslappnad attityd till hela tillvaron. Boken innehåller dock inte bara mustiga grytor, det finns minst lika många recept på ris- och pastarätter, gratänger, soppor och stekpannemat.
Grejen är som sagt att allt lagas i samma form. Dessutom är oväntat många recept vegetariska eller innehåller mycket grönsaker och flera är hämtade från eller inspirerade av andra länder. Jag hoppas därför att titeln inte lurar någon att tro att det här bara är en kalopsbok.
Den rustika känslan som puttrande grytor och krämiga gratänger ger betonas ytterligare i layouten och det fina fotot av öppna landskap, gammaldags porslin och svenska lantraser. Det en konst att fotografera grytmat, i synnerhet gratänger, men det är en konst som Magnus Carlsson behärskar. Tyvärr kanske det inte är den här boken man väljer den ljusa halvan av året så en uppföljare med somrigare layout och lättare rätter kanske vore något? Alla vill nämligen inte grilla hela semestern.
Tilltalet i boken är personligt och lättsamt, man blir sugen på maten som visas och blir inte skrämd av ingredienslistorna eller arbetsmomenten som, när det handlar om att laga allt i en gryta, lyder ungefär "hacka, tillsätt, rör om".
Tipsen om hur man ska tänka kring val av kött, kryddor och redskap är väl avvägda och uppmuntrande; det här är inte svår mat och den gör mycket av jobbet själv, våga prova - och köp gärna gamla pannor på loppis! Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen. Inte bara för att det är enkelt, det är smakrikt också.
Erika Wallman
Mottagen: 16 oktober 2013
Anmäl textfel