I´m the Whether not the weather man
Kom ihåg att aldrig vara arrogant mot de ödmjuka. Och aldrig vara ödmjuk mot de arroganta. //Paulo Coelho
Det är måndag. Jag har jobbat hela helgen, så det blir inte som en vanlig ”åh nej inte tillbaks till jobbet igen” måndag. Nu jag trivs faktiskt bra på alla mina jobb, så jag kan inte kalla mig själv en typisk måndagshatare.
Apropå böcker...så läser jag just nu en så sjukt mysig bok. Det är lite Alice i Underlandet feeling över den och jag tänkte dela med mig av ett stycke ur boken The Phantom Tollbooth av Norton Juster som är riktigt roligt och smart enligt mig.
"Is this the road for Dictionpolis?" Asked Milo, a little bowled over by the effusive greeting.
"Well now, well now, well now, he began again, I don´t know of any wrong road to Dictionpolis,
so if this road goes to Dictionopolis at all it must be the right road, and if it doesn’t go
to it must be the right road to somewhere else, because there are no wrong roads to anywhere.
Do you think it will rain?"
" I thought you were the weather man", said Milo, very confused.
"Oh no", said the little man," I´m the whether man, not the weather man, for after all, it´s more important to know
whether there will be weather at all, than what the weather will be", he said, chuckling.
Ha en fin måndag alla bokälskare där ute!
Kalle 70 år och Musse 90 år, Hurra Hurra, HURRA!
Avdelning: Serier Taggar: #serier #antologi #kalle anka #musse pigg #egmont #serietidningar #musse 90 år #kalle 70 år
Recension av Kluriga ordens ABC
Kluriga ordens ABC av Mia Kim och Maria Källström utgiven av olika Förlag
Solkatt, charmtroll, ensamvarg är ord som är inte är lätt att förklara! Kim lyckas dock bra med detta, de kluriga orden förklaras i alfabetisk ordning med roliga rim. Jag gillade även de skämtsamma illustrationerna av Källström, fina och underfundiga detaljer att kika på.
“Att hjälpa andra, det är bra men en björntjänst vill en inte ha. Tänk att allting gick på tok. Lätt att vara efterklok” Efter rimmet finns fakta längst ner på varje sida som förklarar ordet mer djupgående och frågor som tex: “Latmask” Det är en mänsklig rättighet att vila. Vad tycker du om att göra när du är trött och behöver vila?
Som vanligt i Olikas böcker finns mångfald och o-sterotypiska karaktärer representerade, men inte på ett dammigt tråkigt sätt!
Boken kan lätt användas av både små och större barn, rimmen passar de mindre och när de blir äldre kan en anpassa boken med fakta och samtalsfrågorna. Min 8 månaders son tyckteom rimmen speciellt när jag använde mig av det avancerade tricket att föreställa rösten på diverse sätt :)
Från A till Ö kan boken användas både som alfabetsträning och ordförståelse på ett underhållande sätt. Varför inte ha kul medans hen lär sig saker?
Avdelning: Barn Taggar: #mångfald #sterotyper #alfabetsträning #ordförståelse #samtalsfrågor #alfabetsbok #rim #rimsaga #rimbok
Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwarts
Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwarts
Skapad av: Matthew Reinhart, Kevin M. Wilson
Att läsa boken ger känslan av att tjuvöppna en adventskalender. Boken är fylld av små luckor och överraskningar. Det finns fickor innehållande smått och gott, posters och tom ett läskigt illvrål!
Taggar: #hogwarts #howler #harrypotterpopup #harrypottermovies #andrewwilliamsson #simonschuster #Harry potter:apop-up guide to hogvarts #wizzardingworld #forbidden forrest #mugglare
Recension av Håll om mig
”Kärleken är precis allt den påstås vara ...”, har Erica Jong skrivit.
”Den är verkligen värd att slåss för, vara modig för, riskera allt för.
Och problemet är att om man inte riskerar något riskerar man ännu
Mer.”// Håll om mig, Sue Johnsson
Vi lyssnade på boken under bilresor. Det blev väldigt känslosamt och stundtals jobbigt, eller utvecklande som en gammal lärare till mig skulle sagt.
Vår relation både skakades om och fördjupades, genom att våga vara ärliga inför varandra och oss själva.
Det är din tur att diska/ta nattningen eller vad det nu kan vara. Det är lätt att hamna i negativa mönster som likt en hackad skiva upprepas om och om igen....Du förstår inte varför din partner aldrig gör ditt eller alltid säger si...i detta skapas en ohälsosam relation. I boken klargörs vanliga mönster/fällor jag tror många kan känna igen sig i.
Sue Johnsson är grundare av emotionell fokuserad parterapi. Resumén är lång och hon är erkänd inom forskningsvärlden. Boken är upplagd som en blandning av faktabok och självhjälp med övningar. Sju livsavgörande samtal är ett kraftfullt vapen för att om ni vill försöka, hela och/eller stärka en relation. I boken används 7 samtal från par med olika relationsproblem för att. Med dessa personliga berättelser får vi lyssna på utelämnande historier från par som ger sig ut på djupt vatten och öppnar sig om allt från otrohet till en gammal känsla av övergivenhet som spökar från barndomen... Samtalen vi lyssnade på fick oss att se vilka som är våra negativa mönster i relationen och hur vi kan undvika dem. Det kändes nästan som att läsa en vanlig roman när vi lyssnade på samtalen, vilket gjorde att det var lättare att ta till sig tyckte vi.
Jag har faktiskt ingen kritik alls denna gång. Ännu ett plus i kanten för att både hetero-och homosexuella par finns representerade, samt att det är par från olika kulturer finns med. Jag tar av mig hatten, bugar och niger för det.
Sweden EFT Community
Sweden EFT Community är det svenska organ som företräder metoden, emotionellt fokuserad parterapi (EFT) här i Sverige. På hemsidan, eftsverige.se, hittar man bland annat, en lista över en del av terapeuter som arbetar med EFT i Sverige.
“När kärleken är som bäst är den ett strålande äventyr.
Jag önskar er en härlig upplevelse och lyckade erfarenheter!” //Sue Johnsson
Läs mer här : http://www.ordglobforlag.se/eft-terapeuter.html
Avdelning: Fakta Taggar: #EFT #emotionell fokuserad parterapi #relationer #relationsproblem #självhjälpsbok #parterapi
Recension av Växa och upptäcka världen
Döda det dåliga samvetet. Skaffa denna bästsäljande bebisbibel! Du är inte världens sämsta förälder/vårdnadshavare eller morfar... Ditt barn har en utvecklingsfas, boken guider dig genom varje fas under 20 månader och hjälper dig förstå och hjälpa både dig själv och barnet genom dessa intressanta men ibland oerhört påfrestande faser.
De nederländska forskarna Hetty Van De Rijt och Frans X Plooij (ett gift par, tyvärr dog Hetty i en tropisk sjukdom) menar att barn under sitt första levnadsår gör 10 mentala “språng”. De började med att observera vilda nyfödda schimpansungar. Sedan samarbetade de med andra forskare och kunde forska vidare på att liknande språng fanns hos mänskliga spädbarn. Fascinerande!
Det är svenska, engelska spanska forskare som följt 30, 18 respektive 17 mammor, i boken finns personliga kommentarer från dem, exempelvis:
Han har mycket svårare för att leka ensam. Det är tydligt att börjat kräva uppmärksamhet. Han vill att vi håller oss i närheten av honom.
Boken delas in i olika lättöverskådliga rubriker:
Tecken på förändring- Beskriver hur barnet reagerar när de blir förvirrade av inträdandet av en ny fas där nya förmågor tar start.
Tecken på att barnet växer- Vilka tecken du kan se som innebär att barnet börjar utveckla nya förmågor.
Den stora förändringen- Vilka färdigheter barnet håller på att utveckla
Hur utforskar barnet den nya världen- Lista över karakteristiska färdigheter barnet kan utveckla just nu.
Hur du hjälper barnet att lära sig nya färdigheter- information om aktiviteter och leksaker som passar just denna fas.
En vilopaus efter språnget- Information om när du kan andas ut, när du kan räkna med att barnet blir gladare och lugnare.
Det betyder oerhört mycket att få djupare insikt i en annars mystisk och ibland svårhanterlig värld.
Däremot skriver de om könen. Visserligen personligt men utan att dra ytterligare i tråden. Det är några personliga reflektioner från mammor. Att de kände att det var lättare att förstå nästa barn som var en flicka. Vilket absolut är intressant. Men det kan ju bero på mycket, att det är andra barnet tillexempel, eller att en har lättare att förstå en bebis av samma kön för att en tror att de liknar en själv. Det skulle även vara intressant att se samma forskning fast ur manliga vårdnadshavares perspektiv.
Boken rekommenderas till er sömnlösa, hårslitande bebisälskare. Lindring till sömnlösa nätter. Rekommenderas starkt!
Avdelning: Fakta Taggar: #Spädbarn #utvecklingsfas #mentala språng #uppväxt #schimpansungar #20 månader #spädbarnsutveckling #spädbarnslekar #spädbarnsaktiviteter #bebislekar #bebisaktiviter #spädbarnsforskning
Kramdalen och girlpower i Sveriges historia
Barnen i kramdalen- sagan om det du inte vågar prata med barnen om
Böcker är viktiga. Men vissa böcker är väldigt viktiga. Makarna Sjölander har skrivit boken kramdalen, en saga som kan lära barn om integritet. Det känns väldigt rätt i dessa tider med #me2. Boken talar om nättroll, tafsare och rätten till sin egen kropp. Integritet. Hur pratar man egentligen med barnen om det? Antydningar om fula gubbar och att det finns de som ljuger på nätet kan lätt flyga förbi barnen. Men denna bok tar upp dessa svåra ämnen på barnens nivå. Ett lekande språk gör boken till en humoristisk skildring om integritet. Den här skrivits i samarbete med tre ska bli noll. Den känns som ett steg närmare för oss vuxna att göra världen lite tryggare för det viktigaste vi har.
Längst bak finns frågor som när tycker du det är okej att kramas?
Jag vill se denna bok i klassrummet, på sängbordet, hos morfar..Ett perfekt verktyg för pedagogen eller en person i barnets närhet att öppna upp kunskapen kring "fula gubbar" och nättroll.
För det är så det börjar, att vi vågar prata om det svåra. Synliggöra och tydliggöra.
Skrämma fram monstren i ljuset.
När Maggan tog makten
“Våra sagor är för dig som vill lära dig för första gången och för dig som sov på historielektionen”
Vet inte hur du kvalar men själv skriver jag tyvärr under på båda punkterna...
Det är inte längre vinnarna som skriver historia. Utan paret Sjölander. Och tur är väll det. De borde få ett litteraturpris eller annat pris för sin insats i barnlitteratur!
De dammar av Sveriges historia och lyfter fram kvinnor. Fortfarande osynliggörs kvinnors roller i historien, vi var så mycket mer än pigor, bordellmammor eller bondmoror! Historien
I Maggan tog makten får vi följa drottning Margareta från vaggan till makten. Det är en förenklad tolkning med roliga intressanta detaljer, exempelvis att hon kallades för kung byxlös. Vilket den kreativa mobbaren bittert fick ångra. Han blir instoppad i finkan och Maggan blir drottning över tre länder samtidigt! Girlpower och multitaskning på hög nivå!
Själv saknade jag starka kvinnoskildringar generellt i skolan, det var och är fortfarande mycket fokus på männen och deras historia. Tänk vilken gåva att ge våra barn. Starka kvinnliga förebilder och en mer sann historia om Sveriges regenter. I kjol eller byxor!
De har många bra liknande böcker på boksmart, gör dig själv och barn du känner en stor tjänst. Låna på Bibblan eller köp!
Det är dags att Maggan och andra starka kvinnor att slå hål på myterna om det manliga styret i Sverige!
Avdelning: Barn Taggar: #ntegritet #nättroll #tafsare #kramar #barn #nätet #fula gubbar #tre ska bli noll #genus #drottningar #kvinnor i historien #kvinnor med makt #drottning kristina #drottning byxlös
Recension av träningsbok för gravida
Stark glad och gravid-träning för dig som väntar barn av Maria Wigbrant
Jag har använt den väldigt mycket, har turen att kunna röra och träna under min graviditet, ta i trä.
Denna bok är som en introduktion till gravida kring träning och det som hör till. Innehåller, matråd, hälsotips, lite recept...Författaren är barnmorska och träningsinstruktör så det känns pålitligt med andra ord.
Den riktar sig till samtliga trimetrar och även efter graviditeten. Jag tyckte den var lättläst och användningar. Jag har prövat alla träningsprogram, tycker det var bra övningar, samt råd om vad man inte ska träna som gravid, vilket jag har varit orolig över. Ett stort plus var att det var mammor som figurerade i boken som modeller, inte några klonade låtsas människor. Kritik är att bilderna representerar helvita heterosexuella par. Jag vet inte vad du har hört och sett, men så vitt jag vet ser verkligheten annorlunda ut. In med lite mångfald i nästa upplaga tack, annars var den bra.
Avdelning: Fakta Taggar: #gravid #träning #träning för gravida #träning för dig som väntar barn #tränings tips för gravida #träningsprogram för gravida #boktips för gravida
Bebis böcker- att fylla i
När jag plussade(<3) så började jag såklart genast omprioritera mitt liv och börja tänka på att planera framtiden...Jag började med det viktigaste. Beställa hem massa böcker! Det finns en uppsjö av olika bebis "fylla i böcker"! Allt från första året till en bok om bara födelsedagar.
Här är en lista på fylla i böcker. Det är ju så personligt hur man vill att de ska se ut och vad de ska innehålla...En pekpinne att tänka på får dock alla tre böcker som handlade om mina första år. Nu tycker vissa av er att jag är jobbig, antagligen ni som kan använda böckerna, men i dessa böcker utesluts regnbågsfamiljer. Jag hittar inget på svenska som det uttryckligen står att det ska passa olika sorters partners. Trodde det snart var 2018, men det var lite stenålder.
Gravid- En fylla i bok om nio månaders väntan av Jenny Ekman och Hanna Buhlman
Först kan du börja med en gravidfylla i bok (om du burit barnet). Den fyller jag i för fulla muggar. Blir som en bebisdagbok. Vecka för vecka fylls i...Allt om hur du berättade för vänner eller familj till cravings och allmänt mående. Finns plats för magbilder. Det känns kul att kunna spara på det. Se tillbaka och minnas. När jag frågar runt nu, min mamma exempelvis, hon mindes inte alltför mycket, vilket jag tyckte var lite tråkigt då jag var nyfiken. Fin layout och lättsam att fylla i. Dock för den som är en ambitiös skrivare som jag blir det lite skriva utanför raderna...
Det här är jag boken-Illustrerad av Ingela P Arrhenius skriver dock dina föräldrar istället för mamma och pappa så "PK" poäng där, samt att bilderna på olikfärgade djur kan tolkas både som mångkulturella och genusbrytande. Gillade även att det var mer vardagsinslag, inte bara siffror om vikt och längd. Utan hur barnet upplevt de fyra årstiderna, populär vaggvisa, favorit i lekparken.
Samla dina skatter- Minnen från barnets första av Harriet Evans. Den här tyckte jag var en av vackraste, en gul dröm med sidenband. Här skriver du minnen som hur barnet växer, om första födelsedagen, favoritbok/leksak...längst bak är en ficka att samla skatter i.
Mina första år-från mammas mage till första sommarlovet av Anna O. Söderström. Här är för den mer verbala skrivaren, det finns mer utrymme. Stor bok med mycket rum att klippa klistra in teckningar. Här finns plats för dagis/skola, högtider, denna passar den som gillar struktur! Det finns en liten dagbok om vad man gör med barnet månad för månad. Jag gillade den eftersom jag vill ha mycket att fylla i, samla allt på en plats. Det jag inte gillade var att bilderna var väldigt stereotypa. Flickorna är prinsessor eller har klänningar och pojkarna fiskar, ett mörkhyat barn finns med...
Födelsedagsboken-När liten bli stor: En fyll i bok från nyfödd till myndig.
Väldigt vacker, ser ut som en bakelse. Denna gillade jag. När barnet är liten är det får hen själv vara med och fylla i, genom att rita ett konstverk varje år (kanske måste muta hen att göra det som tonåring...) Sedan fylls barnets funderingar. Först sådant som presenter, favoritleksaker sedan ju äldre barnet blir desto djupare frågor. Vad skulle jag göra om jag fick bestämma en dag? Finns det spöken? Vad händer när man för dör? Denna bok känns jättemysig att ta fram och fylla i varje födelsedag med barnet, åh nu vart jag tårögd vid tanken! Vilket inte säger så mycket då jag blir det åt det mesta nuförtiden.
Tokboken av Anna O. Söderström- den är ensam i sitt slag. Bara fokus på grodor barnet vräker ur sig. Tror det kan vara riktigt rolig att kika tillbaka på. Varje sida namnger du hur gammalt barnet var och berättar det lustiga hen sa. Obs! Tänk på att lång högläsning av denna inte ska påtvingas all a utan samtycke krävs, "Amelia kallade katter för vovve" oj så tokigt- risk för akut uttråkningsdöd!
Avdelning: Barn Taggar: #fylla i böcker #mina första år #bebisböcker #babyböcer #sterotyper #normkritisk #barndom #heteronormativ #könsroller #genus #mångkulturell #gravid #gravidbok #födelsedagsbok
Recension av Tjänarinnans berättelse
Orginaltitel The handsmaids tale översatt av Maria Ekman
Jag har syndat grovt. För det första såg jag tv-serien före jag läste boken. Sedan hade jag en inre konflikt, jag var faktiskt inte sugen på att läsa boken..Jag hade ju sett den! Annars ser jag litteratur och film som två kompletterande konstformer, som för mig innebär en chans att exempelvis få ännu mer av min älskade Harry potter och hans värld.
Trots dessa låga förväntningar satte Atwood djupa spår i tankebanorna och känslorna var många, men den största var en rädsla för framtiden. Boken är inte lång, inte direkt svårläst, men den som blir lämnad oberörd och obekymrad bör låta sig undersökas...Framförallt är boken riktigt, riktigt bra. Men så är den ju skriven också skriven av Atwood, en av de kvinnor som hänförde världen när de klev in i männens och sci-fi litteraturens värld på 1970-talet.
Tjänarinnans berättelse för oss till en nära framtid. I denna dystopiska framtid i USA någonstans får vi genom tjänarinnan Ofred ta del av både före och efter samhället tagits över av religiösa extremister i ett patristiskt samhälle. Utåt sett var syftet ädelt, att kvinnorna skulle skyddas, mot de ökande våldtäkterna och våldet. Men en dag kunde Offred inte ta ut pengar, hennes konto var stängt. Hon fick sparken från sitt jobb. Makthavarna tillåter plötsligt inte kvinnor att göra mycket, varken utbilda sig eller ens läsa böcker. Kvinnor som begått brott tidigare, såsom föda barn utanför äktenskapet fångas, de fruktsamma får likt Ofred tjäna som avelssto i finare familjer.
Tjänarinnan, Offred tillhör dem i samhället som fortfarande kan vara fertila, hon är en av de kvinnor som placeras hos en anförare och dennes hustru. De utför en ritual för fruktbarheten inspirerad av en berättelse ur gamla testamentet, anföraren försöker göra offred gravid, hustrun sitter bakom Offred under samlaget (offred vill dock inte kalla det ett samlag). Även vid födseln betraktas tjänarinnan som ett verktyg och hustrun medverkar genom att imitera processen...
Samhället blir hjärntvättat, att det sjunkande födslotalet beror ett syndigt leverne av kvinnan, fri abort och sexuellt överförda sjukdomar. En radioaktiv katastrof har dock gjort många sterila, att männen också lider av infertilitet nämner du inte om du inte vill bli bokstavligt talat ,upphängd på en vägg, för att statuera exempel, för illojalitet mot staten. Staten har ögon överallt. Offred upprepar lydigt böner och svarar sina arbetsgivare artigt. Men inom sig gör tankarna revolt.
Hon plågas av minnen från sitt förra liv, sin man och dotter. En dag öppnas en möjlighet till bättre tider...
Boken påverkade mig mycket mer än jag trott. Jag läste den samtidigt som diskussioner i sociala medier kring #metoo uppkom. Där kvinnor solidariskt med en status #metoo talar om att de också utsatts för sexuella övergrepp.
Tankarna snurrade...Vi lever ju också männens värld, det är jag väl medveten om. Så fort det händer något såsom krig, miljökatastrofer.. i världen, då drabbas kvinnorna värst. Sverige är/skulle inte vara ett undantag. Vi har redan surrogatmödrar och sämre rättigheter för kvinnor, vem vet vad som kan vara nästa steg...
När Atwood skrev boken tänkte hon på 1600-talets puritanska och häxprocessande nybyggare i New England, men även på hur snabbt länder som Iran och Afghanistan några år tidigare hade tagit ifrån kvinnor deras rättigheter... I en intervju med tidningen Haaretz säger hon "Demokratin är skör, Vi tenderar att ta dess beständighet för given. Och särskilt skör är den för kvinnor." Hon är även orolig över de vad de konservativa ägnar sig åt, ledda av Donald Trump. Hon menar att kvinnor och barn kommer att fara illa. Abortlagstiftningen är allvarligt hotad. Det är ju ett av inslagen i hennes bok.
Jag somnar oroligt i natt och hoppas att Tjänarinnans berättelse är en fiktion och inte en förutsägelse...
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: ##metoo #sci-fi #hbo #bok serie #dystopi #patristiskt #patriark #religösa extremister #fertil #radioaktiv kattastrof #fri abbort #trump #iran #afghanistan #Abortlagstiftningen
Veganska kokbokstips för alla!
Hjälp! Veganer på middag. Mat för vardag och fest av Linda Andersson Hafner
Fokuserar på icke veganer, men fungerar lika bra på mig som en veggis med veganinfluenser. Lättläst och kortfattad information om olika veganstilar, och lista över vett och etikett över en lyckad middag. Längst bak är en liten produktguide, bra att få översikt, vad finns tex att ersätta mjölk med? Vad ersätter man ägg med? Det fanns både mer elegant mat som couscousfylld butternutpumpa och cool streetfood som oumphpizza. Sammanfattningsvis kan jag tänka mig att ge denna i present till en person jag vill ska bjuda mig på middag!
Vår Kokbok Vegan av Sara Begner
Är ett måste både för gröngölingen och veganveteranen. Det är varken lustigheter, värderingar eller personliga reflektioner. Utan här är det bara "hard core", själva matlagning som står på bordet. Samma upplägg som Coops andra Vår kokboks serie; tallriksmodell, näringsämnen du får och inte får i dig som vegan. Lika lättläst, grundläggande och bra struktur som övriga i samma serie.
Även ekologisk mat och vegansk mat ur miljöskäl tas upp, tummen upp för det! Och recepten passar nog alla. Mina favoriter är hittills är: jordnötssmör, fröig pesto, röda linsbollar i röd currysås samt till dessert kladdkaka. Alltid kladdkaka. Recepten består både av husmanskostsvarianter och mer moderna variationer. Jag älskade denna nya köksbästis, min nya bibel (hade i och för sig ingen gammal).
Mer Nyfiken grön : mera vego - mindre regler! av Cecilia Blankens, Kristin Johansson
Den enda veganska kokboken av dessa som är skriven av icke veganer. Inte ens vegetarianer! De bestämde sig bara för att köra mindre kött för djurens, miljös och hälsans skull. Så precis som titeln antyder är den perfekt på den som är nyfiken på ett grönare skönare liv. Denna bok var lite mer biogragisk, privata kommentarer och fakta som var intressant att ta del av.
Vego-Slutligen, en svensk Vegansk tidning! Sveriges första och största, kanske det ena innefattar det andra
Jag blev förvånad över hur uppslukad jag blev av den, det är ändå en mattidning, jag är inte den där som slår på matprogram på tv direkt. Det var både tips från en vegansk fitness-vinnare, raw street food, nyttiga juicer och mumsiga efterrätter med och utan socker. Det jag gillade var också att det blev en omvärldskoll, vad händer i vego världen egentligen? Mycket kan jag lova! Vitaminkoll, föreläsningar, lite livsstils reportage hos kända eller mindre kända veganer om hur och varför de äter vegansk.
Tidningen Vego känns som barndomsvän, lättläst, den vet vad du behöver och ni har roligt ihop.
Avdelning: Mat Taggar: #Vegan #vardagsmat #festmat #efterätter #veganska maträtter #vegansk mat #vegansk streetfood
Tre riktiga bra fotbollsböcker av Olika förlag
Fotbollsfeber till sommaren?
Dessa böcker är motsvarande till Zlatan för knatteligan.
Shit, jag blev faktiskt lite tårögd när jag läste om dessa böcker. Fick ett släng av tilltro på mänskligheten tillbaks efter Trump(na) tider. Olika förlag<3 har ett tiotal böcker om fotboll. Äntligen kvinnliga förebilder. Det var något jag saknade under min uppväxt. Jag hade mest Emil och Dennis, vilket mina föräldrar inte uppskattade till fullo då jag blev lite för inspirerad.
Jag blev förvånad över kvalitén, det diskuteras mycket i litteraturvärlden kring böcker som är politiskt korrekta. Att kvaliten står undan desto mer pekfinger och moralkaka som ska ta plats i boken. Men inte i dessa böcker, här skildras bara barnens värld, precis som den är, färgstark med både små och stora teman i deras liv....Sedan är det mycket action, fotboll, men även allt runtomkring i barnens liv. Rekomenderas till både fotbollsfans och som jag, icke fotbollsfans som bara gillar bra böcker.
Gå på mål Marta av Anja Gatu
"Det är deras problem, brukade Marta tänka när nya motståndare underskattade henne så grovt. För henne gav det bara nya chanser att överaska. Det var alltid lättare att spela mot någon som inte förstod hur bra hon var på fotboll."
Denna bok är min favorit. Den beskriver Marta Vieira da Silvias liv från "flipflops" till dagen då hon av börjar på fotbollsakademin. Martas väg var visserligen fylld av en kärleksfull familj. Men livet var inte enkelt med en frånvarande pappa, skolan var för dyr och det var svårt att få råd till mat på bordet. Marta dribblar bort verkligheten med sin bäste vän på gatorna. Tills hon en dag blir upptäckt av en talangscout, men familjen har inte råd att skicka henne till fotbollsakademin. Denna var helt klart min favorit, länge sedan jag sträckläste en bok riktad mot den åldersgruppen.
Snygg fint, THERESE!
"Att se backen och målvakten vara arga efter att ha blivit bortfintade är en myceket skönare känsla än om hon mål genom att något fult mot dem. Det är den bästa revanschen."
Therese Sjögrans barndom
Humoristiska bilder skildrar snyggt livet på och utanför planen. Boken skildrar betydelsen fotbollen kan ha i ens liv, speciellt om ens föräldrar ska skilja sig. Therese ska dessutom flytta, ny ort, ny skola och ett nytt lag. Beskriver vardagslivet både djupt och lättsamt.
Vilket skott, OLIVIA! av JenniferWegerup & Maria källström
"Men mamma bara ler. Det är som att honhar ont men sedan bestämmer sig för att inte ha det, och leendet vinner.Olivia vet hur man gör det, men bara på planen"
Olivia Schougs barndom skildras med vardagsdetaljer om vänner och skola. Lättläst språk, men samtidigt fängslande. Om hur det känns att du bara måste göra något du älskar, fotbollen får livet att hänga ihop särskilt när Oliva får veta att mamma har bröstcancer. Ett svårt ämne som tas upp på ett naturligt sätt utan att vara för tungt.
Perfeka sommarböcker att ge sig hän åt i våra enskilda soldagar eller de ännu fler dagar av spöregn.
Avdelning: Barn Taggar: #olika förlag #steratyper #normkritisk #fotboll #marta vieira #Therese Sjögran #Olivia Schoug #fotbollsakademin #sommarböcker 2017 #barndomsskildring #svenska fotbollsstjärnor #kvinnliga fotbolls
Recension av Party! Party!
"Vem bryr sig om en vanlig kanin när det finns fiskar av guld som kan spela piano..."
Party! Party! är skriven och illustrerad av Maria Poll det är förlagets Ellerhurs andra bilderbok.
Ett av människans (djurens också säkert) basbehov är att känna sig älskad. Hur man ger och hur du vill få kärlek (är det ryggmassage? En komplimang?) är olika. Forskning har visat att du faktiskt kan dö av att inte känna kärlek.
Så är de inte konstigt att en liten Kanin kan känna sig väldigt ensam och bedrövad när familjen plötsligt får en exotisk guldig fisk som heter Eugene och kan spela piano... Hur kan en liten Kanin mäta sig med det? Det är helt klart mest syndigast i världen om Kanin!
I sin rädsla att inte duga ordnar Kanin ett nattparty medans människofamiljen sover. Plötsligt är det Party Party! Till en början blir Kanin nöjd över att det dyker upp alla möjliga sorters vänner från när och fjärran. Partyt är på topp,de sitter vid ett bord dekorerat med allt glittrigt kanin kunde finna. Kanin är ju helt klart omtyckt med så många vänner som dykt upp!
Plötsligt dyker oväntade gäster upp och stämningen blir väl högljudd, Kanin tycker inte alls partyt är lika roligt längre...
Men kanin vågar visa att hen blir ledsen och kanin får hjälp från oväntat håll. Men tänk om familjen kommer hinna vakna innan det hemliga nattkalasandet är överstökat?
Viktiga frågor om självkänsla, bekräftelsebehov och vänskap. Allt blandat i en härligt färgglad kompott där varje bild är ett party för ögat. Karaktärernas spännande personligheter lyfts i höga hattar eller baskrar för poetiska igelkottar...
Avdelning: Barn Taggar: #bilderbok #kanin #party #kalas #fest #bekräftelsebehov #vänskap
Recension av Tre femenistiska sagor av Lilian Bäckman
"Hon var är så vacker, men alldeles för ung, jag skulle kunna vara hennes far. Jag vill äga henne!"// Bäckman, Tre feministiska sagor
Tre feministiska sagor är sagor med mycket attityd och stänk av samhällskritik...Utmanar en hel hop normer. Genus, ålder, hur fula gubbar ska se ut till och med en antydan till pedofili.
Det är en modern version av bockarna bruse, Törnrosa och guldlock. Sagorna är inte som jag minns dem...Bockarna bruse handlar om tre tjejer som ska gå över en bro. På bron står en ful gubbe (fast snygg är han) som försöker på olika sätt lura dem till sig. Men tjejerna lyckas med olika trick, allt från en klacksko i ögat till hypnotisk blick att komma över bron...Jag tyckte om att läsa den, blev överraskad av oväntade handlingar eller slutet i sagorna. Vi möter även en bortskämd prins och en prinsessa som sticker, men inte på en ros. Kan bara hålla med om baksidestexten,, "en bok för både födda och ofödda feminister".
Avdelning: Serier Taggar: #normer #genus #normbrytande #fula gubbar. pedofili #törnrosa #guldlock #bockarna bruse #feministiska sagor #femenism
Recension av Vilse i Trollskogen
John Holmvalls seriebok vilse i Trollskogen var en glad överraskning. Teckningarna är helt underbara. Författaren flörtar lite med John Baures nataruromantiska drag. Vacker natur och en trolsk stämning i mjuka vackra drag.
Jag var faktiskt orolig över att behöva bli irriterad, det är ju aldrig kul. Redan första sidorna hamnar nämligen lilla väna Lovisa i fara och hennes tre bröder ger sig ut för att rädda henne. Hon har nämligen blivit tagen av trollen! Följ med på äventyret i denna sagofyllda skog, här finner vi inneboende i form av olika sorters troll och älvor. Humor och en tjej med skinn på näsan som räddar sig själv med lite hjälp en fågel möter vi i denna seriebok.
Längst bak i boken finns roliga fakta om sagoväsen, även en gammal farfar som sitter och ljuger..eh berättar om sin barndom för sitt barnbarn...
Avdelning: Serier Taggar: #serie #john bauer #trollskog #älvor #sagofigurer #sagoväsen
Harry Potter och det fördömda barnet-recension & reflektioner
"The truth is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.”
― Jack Thorne, Harry Potter and the Cursed Child - Parts One and Two
Jag har en makalös förmåga att ignorera saker ju större de är. I köket spillde jag kryddor i ett kryddställ. Sedan spillde jag så mycket att jag blev imponerad av mig själv. Det fick verka som en konstinstallation under några veckor. Ignoransen mot #sakerattgöra är tydligen ett smittsamt fenomen, rumsburet verkar det som, det spred sig till även till bokhyllan...Men efter några lager uppkavlade ärmar är jag rätt nöjd med mig själv. Kryddor städade. Böcker lästa. Hurra hurra för mig...
När jag nu börjar och böcker ligger framför mig, ja jag sitter på golvet i skräddarställning och får ont mina knän. Väldigt oergonomiskt, men jag kommer jag till en viktigt insikt. Jag är nördigare än vad jag trott. Bilden talar kanske för sig själv. Men jag tycker att om hen åker till Universel studios i Orlando på smekmånaden så har en tillåtelse att go bananas i den magnifika Harry Potter värld de byggt upp. Hela den senaste meningen avslöjar att jag är ett ganska stort Harry fan. Ja, jag kallar honom vid förnamn...
Nu till saken. Harry Potter and the cursed child har jag läst både på svenska och engelska. Kan du läsa den på engelska gör det. Det blir alltid nyansfattigare vid översättningar. Min kritik är att språket ofta låter formellare än på engelskan. Ett exempel är - Well then, Bye. Översatt till Ja, dåså. Adjö. Hur många tioåringar säger adjö? Det var många liknande formuleringar som i all rättvisa kanske är den mest korrekta översättningen men för mig rullar det inte rätt på tungan om du förstår hur jag menar....Jag lyssnade även på den i Appen Legimus på engelska. Det var en väldigt bra berättarröst.
Sedan vet jag många fans som vägrat läsa manuset just på grund av att det är ett manus. Men jag säger er. Våga vägra att vägra! Jag kan förstå att en del kan tycka att det är jobbigt att ta till sig en ny form. Men är en införstådd i det som jag var och dessutom sväljer det mesta av en favorit författare med hull och hår. Då är det inget som stör nämnvärt. Fast jag föredrar att läsa "vanliga" böcker som inte är manus kan jag ändå lägga till. Men jag är väldigt nöjd med berättelsen i sig. Det är J.K Rowling från titelsida till efterord. Potter nostalgiker kan nöjt luta sig tillbaka. Magin återfinns i varje partikel av trycksvärtan... Harry är verkligen tillbaka var känslan under läsningen. Det är en mognare Harrry vi får träffa. Jag tycker att relationer och karaktärer har blivit både djupare och mörkare. Rowlings beslut att låta HP lagras som ett gott vin har ger oss en djupare relation till karaktärerna, mer insyn i deras inre känsloliv.
Harry potter är tillbaka för att visa en mer mogen, en sårbar och framförallt mänsklig sida. I fokus är relationen mellan Harry och hans son Albus. Det är inte lätt att leva i skuggan till en hjälte.
Albus bittra känslor mot sin far får oanade konsekvenser när Albus gör allt för att bevisa att han duger. Oväntat nog så är Albus bästa vän Draco Malfoys son. Detta sätter såklart käppar i vänskaps-hjulet. Vi får följa med på helt nya äventyr där många gamla bekanta vänner och fiender dyker upp. Detta binder samman de tidigare böckerna och rätar ut en del frågetecken. Jag tänker leva på hoppet om ytterligare en Potter bok...
Tack för mig mugglare och magivänner....
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Magi #manus #relationer #far och son
Biblioterapi
Regionbibliotek Stockholm anordnade en konferens på tema ”Vad läsning gör – om läsfrämjande och biblioterapi”
Vi är några som möts innan föreläsningen. Lite för tidiga, lantisarna som inte vill komma sent när vi väl kommit fram välbehållna till storstan. Gratis kaffe och ett gemensamt intresse gör stämningen hög redan innan föreläsningen börjat...
En del av er har nosat på biblioterapi genom TV-programmet Babel eller snublat över det i andra sammanhang. För er andra, biblioterapin is the shit, eller för att citera Aristoteles, "biblioteken är själarnas hus". "Måtte" varit en bra person tänker bibliotekarien inom mig helt opartiskt.... Biblioterapin är lite inne på samma spår, boken ses som en öppning till människans inre känsloliv, en slags nyckel som låser upp det där som annars kan vara svårt att prata om. Den biblioterpeutiska läsningen är mer fokuserad på läsarens inre upplevelser snarare än bokens handling eller författaren. Biblioterapin uppstod från ett behov under 1:a världskriget då soldater inte gick att nå fram till, de hade stängt ute omvärlden från sin plågade inre värld. Någon började läsa dikter med dem. Det var nyckeln, äntligen kom känslorna och med dem tårarna…
Biblioterapin har slagit rot främst i USA, Storbritannien och Finland, där det finns allt från utbildningar i biblioterapi samt väl etablerat samarbete med hälsovården.
Men, ta det lugnt, slappna av... I höst finns denna utbildning för bibliofans! Så om ett företag vill sponsra min utbildning, var inte blyga, det är bara att ni hör av er till mig :-)
Frids bok är en grundläggande introduktion till biblioterapin. Hennes personliga tankar och åsikter gör den fångande. Jag var lite orolig att det skulle vara en övernitisk skildring om hur vissa magiska böcker (självklart klassiker och annan "fin" litteratur) med super bibliotekariernas hjälp, skulle rädda världen. Men redan i första kapitlet släpper min oro "För att veta vad som är en bra bok i det här fallet behöver vi ta reda på vem läsaren är och vilken sorts läsupplevelse just den här läsaren skulle uppskatta i just den här perioden av sitt liv."
I Frids bok får vi ta del av intervjuer med stora namn inom biblioterapin. Genom att läsa och genom att berätta om livet får man olika perspektiv på sitt förflutna, ser att det inte är fastslaget, kan transformera historien och rentav försonas menar psykologen Juhani Ihanus en av grundarna till föreningen i Biblioterapi i Helsingfors. Vi får även tips på hur det går att arbeta biblioteraputiskt på många olika sätt. Allt från böcker på recept till kreaktivt skrivande, den senare är min personliga favorit. I boken diskuteras också de frågor som jag tycker ständigt dyker upp inom litteraturens värld: Läsaridentifikation, läsfrämjande arbete och finns det dåliga böcker?
En bok, en låt, ett par väl valda ord...Jag tror vi alla minns ett speciellt tillfälle när något eller någon som hjälpt oss låsa upp det där tunga, svåra som behövts släppas fritt.
Avdelning: Taggar: #biblioterapi #utvecklande läsning #klinisk biblioterapi #identifikation #regionbiblioteket #läsfrämjande #föreläsning #babel #terpeutisk läsning
Adventskalendrar för bokmalar
Den perfekta julkalendern för att locka barn att läsa eller till er redan frälsta.Tre adventskalendrar med 24 kapitel, ett om dagen som doktorn ordinerat.
1. En förtrollad jul= Gillade denna skarpt. Förvånad över hur pass indragen mellan sidorna jag blev.Marthas Kusin flyttar in hos dem, först är det bara jobbigt. Men plötsligt byts brottas Martha och hennes bror med kontrasten av för lite julpynt och en magisk värld framför fötterna. Viktiga och aktulla frågor tas upp, men inga moralkakor utan boken tindrar fortfarande av sagans skimmer...
2. Rädda julen= Vackert tecknad rolig fantasy bok. Jag gillade den underfundiga tonen,knäppa älvor och en överdrivet ihopsyltad juldeckare för små detektiver. Russin förvandlas till harlortar i glöggen och julsaker försvinner spårlöst.Tydliga tecken på att julen är i stor fara! Lina och peppar(en älva, eller egentligen en tolva ) bestämmer sig för att rädda julen! En fniss framkallande juljuvel...
3. Tro på tomten=läste jag förra året och är en fortfarande en klar favorit, även för större nissar. Riktigt rolig. Är du som jag lite lätt cynisk till julstress och kommersialismen kommer du älska denna. Scrooge eh jag menar Tomten har fått nog av människorna. Lussekatterna smakar bajs, hyacinter slokar...Ja listan över en sorglig ankommande jul kan göras lång. En julrysare med färgsprakande innehåll, inte bara grönt och rött utan det finns allt från magiska speglar till tomtens passop som heter skrufs väntar mellan bladen...
Avdelning: Barn Taggar: #adventskalender #jul #24 kapitel #magisk värld #fantasy #tomten #scrooge