LitteraturMagazinets recension av Maja och Hugo upptäcker att alla är olika, Miranda Arvidsson
Unga företagare mot mobbning
”Maja & Hugo – Upptäcker att alla är olika” är resultatet av en motreaktion mot mobbning. Författarna, Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson, är två gymnasieelever som genom Ung Företagsamhet driver förlaget NO Exclusion UF.
Maja och Hugo är sju år och har precis börjat i första klass. De blir snabbt bästa kompisar, och får tillsammans möta olika situationer som berör ämnet utanförskap och mobbning. Boken består av tretton kortare kapitel med tillhörande diskussionsfrågor. Syftet är att skapa diskussion om situationer som är förankrade i en typisk skolgårdsmiljö. Högt och lågt blandas i dessa diskussioner som berör såväl rasism som att inte våga sova över hos en kompis.
Givetvis är alla motreaktioner och aktioner mot mobbning hedervärda, och att utforma sitt UF-företag med målet att utrota mobbning är värt en eloge. Majoriteten av avsnitten i denna bok behandlar någon typ av utanförskap, men där finns också avsnitt som bland annat handlar om när Hugo och Maja går vilse i skogen och vikten av att kunna säga förlåt. Det finns också interaktiva inslag, där barnen/åhörarna själva uppmuntras till att kreativt medverka i berättelsen.
”Maja & Hugo – Upptäcker att alla är olika” är i huvudsak en välskriven kapitelbok, men här och var har slarvfel krupit in. Som tyst läsare får jag intrycket av att boken har skrivits lite i en hast, men som högläsning har språket ett bra flyt. Något som står klart efter att jag har läst boken är att det finns många typer av utanförskap, och att Arvidsson och Gustafsson har gjort en bra ansats att söka täcka in de vanligaste skolgårdsexemplen. Jag saknar en typ av socioekonomiskt utanförskap, och en extra korrekturläsning, men som debuterande författare har Gustafsson och Arvidsson gjort ett viktigt och gediget jobb.
Mottagen: 16 juni 2017
Anmäl textfel