Himmelstrands melodi
Jag hade hört talas om boken innan den släpptes, jag fick följa ett inslag om boken och författaren när jag tittade på TV-programmet Babel på SVT, jag läste olika recensioner av boken i dagstidningar och slutligen, på Bokmässan som var för ett par veckor sedan, stod jag en meter från John Ajvide Lindqvist när han berättade om sin nya bok ”Himmelstrand” inför flertalet mycket intresserade åhörare. Jag har känt mig mer eller mindre förföljd av boken ”Himmelstrand” då den dykt upp överallt framför mina ögon. Jag är ingen van läsare av skräckgenren, och det var inte heller därför jag till sist kände mig manad till att inhandla boken på Bokmässan.
Det scenario som John Ajvide Lindqvist målar upp i TV-soffan och framför mig på Bokmässan, får mig att verkligen vilja läsa ”Himmelstrand”, skräckgenren till trots. Det låter så bra, så fängslande, så gripande, så väl berättat. Några övergivna campare är utsatta och övergivna, har de blivit flyttade på eller har allt försvunnit? Åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Hur ska de förhålla sig till den nya verklighet de vaknar till? Vilka är dessa människor som har hamnat här? Något är fel, men hur och varför? Hur ska de kunna sansa sig, samarbeta och agera rationellt i en illavarslande situation? Detta vill jag läsa om och köper därför till slut boken ur John Ajvide Lindqvists hand.
Jag måste erkänna att Ajvide Lindqvists skildring kring den makabra upptäckten för människorna, och även hunden Benny, är fantastisk. Jag hade gärna fortsatt att läsa om det. Men eftersom jag redan hade läst ett flertal recensioner och dessutom hört John Ajvide Lindqvist själv berätta om det – endast en meter ifrån mig – borde jag inte ha blivit förvånad när blodet och zombierna kom in i handlingen. Som sagt, jag är en ovan läsare av skräckgenren, och jag hade lite svårt för att hantera dessa avsnitt. Inte för att de var obehagliga, utan främst för att de berörde mig inte! Det var mest en enda sörja, för mycket blod! John Ajvide Lindqvist berättade själv om det på Bokmässan, hur han fullkomligt älskar att skriva om blod och zombier. Jag fick testa detta i ”Himmelstrand” och kan bara konstatera att det inte riktigt är min melodi. Likväl är jag mycket nöjd över att ha vidgat mina läsvyer och jag kan mycket väl tänka mig att läsa även nästa del som John Ajvide Lindqvist berättade om på Bokmässan, uppföljaren till ”Himmelstrand”. Bortom blodet i Ajvide Lindqvists ord läser jag nämligen om mänsklighet.
Avdelning: Skräck Taggar: #Bokmässan #Babel #blod #zombier #relationer #känslor #sorg #rädsla #kamp #identitet #mänsklighet
Lucka nummer 19: Ljuvlig julläsning
Till mångas stora glädje föll snön i förrgår och lade sig som ett vitt täcke. Som vi hade längtat! Snölyckan ser ut att bli kortvarig, det gäller att passa på att göra snögubbar! På många håll i vårt land är det fortfarande barmark, men trots brist på snö finns det andra sätt att finna julstämning. Julbaket som sprider härliga dofter, tillverkandet av egna juldekorationer med julmusik i bakgrunden, apelsiner med nejlikor i, och så självklart julläsningen! I lucka 8 gav jag ledtrådar till den juligaste bok jag vet, och många har säkerligen enkelt listat ut vilken bok jag menade! Elsa Beskows ”Petter och Lottas jul”!
Avdelning: Barn Taggar: #julkalendern14 #julböcker #julläsning #jul #december
Lucka nummer 8: Julsmaker
Hur smakar jul? Nuförtiden kan man få julsmak på det mesta, alltifrån filmjölk och glass till kex och mjölkchoklad. För varje år tycker jag mig kunna se fler och fler varor som lockar med julsmak. Det kanske är gott? Hemma hos oss har vi dock annat vi kallar för julsmak, nämligen alla barnböcker med juligt innehåll! Så fort december närmar sig plockas alla dessa böcker fram och till mina barns stora glädje läses inga andra böcker än just dessa böcker! Det är en härlig blandning som utökas för varje år.
Avdelning: Barn Taggar: #julkalendern14 #julsmak #julböcker #julläsning #adventskalender #jul #december
Goda vanor, del 1
Tidigare i somras testade jag och min familj att göra lite olika smoothies, det lät gott och svalkande i värmen. Jag blev positivt överraskad hur gott, enkelt och nyttigt det är att göra så kallade gröna smoothies. Det blev minst en grön drink per dag och nu är vi helt fast vid denna vana, vi kan inte vara utan en hälsosam smoothie varje dag.
Avdelning: Mat Taggar: #hälsokost #hälsomat #smoothies #grönsaker #frukt #bär #näringsämnen #energi #hälsa #hälsosam #mixer #vetegräs #mellanål #ingefära
Blixtsnabb
Usain Bolt såg jag på Stockholm Stadion för några år sedan, år 2008. Han gjorde en mäktig entré värdig en diva. Det var näst intill knäpptyst inne på Stadion när det var dags för sprintrarna att gå ner i startblocken. Just denna gång var inte den största divan bäst. Usain fick en dålig start och kom tvåa. I Usain Bolts självbiografi ”Snabbare än blixten” skriver Usain om sitt liv som idrottare, om sina framgångar och om berömmelsens konsekvenser. Usain skriver också om sin prestation på Stockholm Stadion för några år sedan.
Först och främst blir jag under tiden jag läser boken mäkta imponerad över Usains prestationer. Över Usains målmedvetenhet. Över Usains talang. Över Usains envishet. Det står tydligt klart att det kräver mycket och hård träning för att nå resultat som Usains. De målsättningar Usain har kan man knappast sätta utan att ha ett mycket gott självförtroende, och det har Usain. Usain är också mannen som gillar och antar utmaningar, även bakom ratten. Det höll på att kosta honom sitt liv. Han hade en mirakulös tur i en bilolycka för några år sedan.
Usain Bolt är uppvuxen i en liten by på Jamaica. Mamman var sömmerska och pappan reste runt i landet för att överse kafferosterier. Som barn hade Usain alltid spring i benen, han led av överskottsenergi. Det kommer inte som överraskning i boken. Först som åttaåring upptäcks Usain av en lärare som ser Usains potential, läraren utmanar Usain med att ställa upp i ett 100-meterslopp på skolan. Usain är inte speciellt intresserad, men ställer upp då han mutas med en matlåda. Usain vinner och gillar mycket känslan av att ha blivit nummer ett.
I sin självbiografi beskriver Usain Bolt många upplevelser som han har varit med om. Usain spekulerar också kring hur det kommer sig att så många bra friidrottare kommer från Jamaica. Kan det bero på jamsroten som växer där och som alla äter - lika vanlig som potatis här i Sverige. Eller kan det bero på all barfotalöpning på gräsunderlag?
Att läsa Usains självbiografi är att ta del av en väldigt kaxig tonårspojkes liv och drömmar. Han funderar mycket och ibland undrar jag hur han har hunnit tänka så mycket under ett 100-meterslopp. Ett lopp som tar honom mindre är 10 sekunder. Det är också utan tvivel hans kaxighet som har tagit honom dit han är. Usains nästa utmaning i livet består i att bli professionell fotbollsspelare. Det är något fascinerande med Usain Bolt. Tonåringar som har gillat att läsa boken om Zlatan tror jag kommer att gilla boken om Bolt. Boken är lättläst och den kan lätt locka många till läsning.
Den missade guldmedaljen på Stockholm Stadion för några år sedan förklarar Usain Bolt med att han lät Asafa Powell vinna, Usain hade ändå fått en så dålig start och tyckte att han inte förtjänade att vinna. Han kunde lika gärna låta Asafa få guldmedaljen denna gång.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #idrott #friidrott #100 m #världsrekord #lightning Bolt #Jamaica
Behaglig spänning
Jag har nyligen läst ut Mari Jungstedts senaste deckare, ”Den man älskar”. Det är hennes tolfte del i serien som utspelar sig på Gotland
Avdelning: Spänning Taggar: #Gotland #mobbning #brott #mord
Bokval lindrar bokkval
Mitt val av böcker att läsa redigeras ständigt och ofta. Jag kan knappt låta en bokrecension eller en författarintervju passera utan att jag lagt ännu en bok på min lista över böcker jag vill läsa. Den krassa verkligheten innebär att jag omöjligen kan hinna läsa alla böcker jag valt på min lista. Jag måste göra ett val på mina val. Ett sätt att hjälpa mig själv är att jag strävar efter variation. Jag vill läsa brett och djupt, jag vill roas, fängslas och häpnas. Jag vill förkovra mig, lära mig mer om svunna tider, fjärran platser och om andra personer. Jag vill läsa lättsamt. Jag vill läsa klassiker och gärna vara först med en ny bok. Jag vill läsa de ökända och de okända.
Taggar: #skönlitteratur #läslust
En av läsningens höjdpunkter
I kväll är det dags för en av läsningens höjdpunkter, nämligen den att få dela sin läsupplevelse med andra. Det verkar ligga i tiden att träffas för att diskutera böcker, jag vet många som på senaste tiden startat egna bokcirklar. Vi är några läsintresserade väninnor som träffas med jämna mellanrum för att diskutera litteratur och äta något gott, det hör liksom till. Det är alltid tryggt att veta att vid dessa sammankomster är det tillåtet att obegränsat prata litteratur och att dela med sig av lästips.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokcirkel #läsupplevelse #Antonovsky #KASAM
Läsvärd bilderbok med makt-tema
Hur kommer det sig egentligen att någon får makt och varför ska någon ha makt och få bestämma? Vilken roll får de som befinner sig i närheten av makten? Bilderboken Grodornas drottning får inte väta sina fötter illustrerar på ett mycket tydligt och enkelt sätt hur makt förändrar förutsättningar och tillvaro. Boken är ett glädjande tillskott i bilderbokskategorin med temat makt.
Avdelning: Barn Taggar: #bilderbok #högläsning #makt #diskussion #recension
Gnistan – Berättelsen om Jake av Kristine Barnett
På Youtube finns flera filmer om underbarnet Jacob Barnett. I höstas utkom en bok om honom. Gnistan – Berättelsen om Jake är berättelsen om ett barn som tack vare sin mamma och trots sitt funktionshinder lyckas med det som alla trodde var omöjligt.
Gnistan - Berättelsen om Jake är skriven av Jakes mamma Kristine. Redan tidigt misstänker Kristine att något inte stämmer med Jake. Jake får diagnosen svår autism vid två års ålder. Kristine och hennes man får då också veta av experterna vad de har att vänta sig och hur Jakes utveckling troligen kommer att se ut. Kristine vänder ut och in på läkarnas profetior och trotsar deras planer på vad som är bäst för Jake. I sitt hjärta vet hon att Jake är chanslös om han placeras i en förskola för funktionshindrade barn. Hon avstår från platsen och Jake får till att börja med vara hemma med sin mamma som också är dagmamma. Med sin övertygelse och sin övertalningsförmåga lyckas hon få in Jake på en vanlig skola. Hon vet att Jake inte kommer att få många extra chanser om han fallerar till att platsa i skolan, därför tränar och förbereder hon Jake för alla möjliga olika situationer. Under dessa år kämpar även Kristine med sina andra barn, anhöriga som avlider, ekonomiska svårigheter och framför allt sina andra dagbarn.
Det visar sig väldigt tidigt att Jake är mycket begåvad och senare ska det visa sig att hans IQ är exceptionellt högt. De första läkarna som undersökte Jake konstaterade att Jake knappt skulle kunna lära sig att knyta skorna själv och Kristine och hennes man skulle vara medvetna om att han förmodligen aldrig skulle kunna lära sig att läsa. Det skulle säkert också ha blivit så, om Jake hade hamnat i specialskolan läkarna föreslog. Där riktar man i första hand in sig på vad barnen inte kan medan Kristine vill uppmärksamma vad Jake är bra på och vad han tycker om att göra. Jakes största intresse är mycket tidigt astronomi. Det finns många olika exempel i boken på häpnadsväckande kunskaper som Jake visar. Det mest gripande och det mest avgörande för Jakes framtid är när Kristine och Jake gör ett besök på ett planetarium som gjort reklam för en temakväll om planeten Mars. Till Kristines fasa inser hon för sent att temakvällen är riktad till vuxna och att Jake är enda barnet där – hur ska Jake klara av att uppföra sig och inte störa? Jake lyssnar uppmärksamt på föreläsaren och är den ende som kan besvara frågan på varför Mars månar är ovala. Jake är tre år. Observatoriet besöks många gånger efter detta. Jakes kunskap om solsystemet överskrider vida sin mammas och på Observatoriet får Jake möjlighet att diskutera olika teorier med personalen.
Kristine brottas med tanken på vad som är bäst för honom. Samtidigt som hon strävar efter en så normal tillvaro som möjligt för Jake, och att få in honom på den vanliga skolan, får hon erbjudande om plats på universitetet för Jake. Jake börjar den vanliga skolan, och han klarar det, men Kristine inser att Jakes förmågor inte utvecklas och att det finns en risk att han sluter sig. Efter ett tag börjar Jake en kurs på universitetet vid sidan om sin vanliga skola, Jake är då nio år. Jake får den stimulans och utmaning han behöver och så småningom börjar han på universitetet på heltid. Vid tolv års ålder är han forskare i kvantfysik.
Det finns många episoder i boken där Kristine ger exempel på Jakes begåvning. Samtidigt är hon mån om att Jake ska utvecklas så normalt som möjligt men med den utmaning han behöver. Jakes funktionshinder, autism, innebär att han har stora svårigheter för färdigheter, beteenden och anpassningar som de flesta tar för givet. Att delta på pyjamasparty är för Jake en omöjlighet – pyjamas har man på natten när man ligger och sover. Att gå ut genom en tillfällig utgång på grund av renovering är oerhört plågsamt för Jake om det står ingång över. Med list, förhandlingar, förklaringar, tålamod och mutor lyckas Kristine de flesta gånger att få Jake att göra det för honom oövervinnerliga. Kristines belöningar till Jake kan exempelvis innebära att räkna myntsamlingen hemma, eller att promenera på gatan och rabbla nummerskyltar.
Kristine har skrivit boken om Jake i hopp om att inspirera andra till att inte låsa sig vid begränsningar utan att se möjligheter. Boken är många gånger väldigt glorifierad och Kristine beskriver en del för henne tumultartade händelser som känns onödiga, men bortsett från det är det en mycket tänkvärd läsning som stannar kvar långt efter utläst bok. Historien känns igen i andra sammanhang också, till exempel simmaren Michael Phelps, en av simhistoriens bästa, har tack vare sin mamma en samling OS- och VM-medaljer av ädlaste sort. Michael hade stora svårigheter i skolan, fick diagnosen ADHD och lärarens utlåtande att det aldrig kommer att bli något av honom. Michaels mamma ville råda bot på sonens svårigheter att sitta still och lät honom börja på simning. Men det är en annan historia. Gemensamt är dock tron på alla möjligheter till att utvecklas. Kristine tände gnistan i Jake, gnistan som fick Jake att utvecklas i stället för att sluta sig. Jakes läkare ansåg att Jake i bästa fall skulle lära sig att knyta skorna själv. I dag är han 16 år, forskare inom kvantfysik och han arbetar på en ny teori som möjligen kan kvalificera honom till Nobelpriskandidat. Berättelsen om Jake tror jag ger många inspiration till att våga se möjligheter och våga tro på sig själva. Det här är en bok jag varmt rekommenderar.
Taggar: #autism #särbegåvning #underbarn #uppfostran #skolgång #föräldraroll #funktionshinder